Acı ve Ağırlıkla Seramiğe Hayat Veriyor

Birkaç yıl önce Galata Kulesi dibinde düzenlenen bir panayırda “melek kanatlı kilogram”lar görmüştüm. Hani şu anda pek çoğumuzun unuttuğu terazilerin bir kefesine konulan siyah ağırlıklar. Beyaz seramik kanatlarla “ağırlığı uçuruyor”du Birsen Canbaz. Bu etkileyici ürün yıllardır hafızamda.

Sanatçı da zaten ortaya koyduğu eseriyle zihinlerde, ruhlarda iz bırakıyor ve etkileşim içine girebiliyorsa başarılı olabiliyor. Birsen Canbaz, “acılarımla ve ağır ruh halimle ürettiğim bir dönemdi” diyor kanatlı ağırlıkları göstererek. Aynı zamanda seramikten ürettiği kırmızı biberlerle ortaya çıkardığı eserleri de yine o döneme ait…

Çukurcuma’da atölyesi bulunan Birsen Canbaz, somut ve temas halinde olabileceğimiz nesnelerden hayaller kurarak üretime geçiyor. Her sanatçı gibi o da yaşadığı ruh halini eserlerine yansıtıyor.doro3

Melek kanatlı ağırlıklar

Atölyesine tesadüfen yolum düştüğünde benim “melek kanatlı ağırlıklar” dediğim kendisinin ise “kanatlı ağırlıklar” adını verdiği eserlerini görmek beni yine etkiledi. Bir ruh halinin “basit” ve “çocuksu” tavırla belki de biraz mizahi de diyebiliriz dışavurumu gibi duruyor “melek kanatlı ağırlıklar”.

Ağır ve depresif, sıkıntılı bir halden kurtulmayı anlatıyor. Kimine göre ise hayattan göçüp gitmeyi belki de… Birsen Canbaz bu eserini anlatırken şöyle diyor: “O aylarda gerçekten çok sıkıntılı bir dönem geçiriyordum. Bunalmıştım. O ruh halimle bunlar ortaya çıktı. Kırmızı biberden ürettiğim eserler de öyle… Acıdır kırmızı biber. Ama acılarla olgunlaşırız da aynı zamanda. Olgunlaştıkça güzelleşir hayat”

Taptaze kırmızı acı biberlerden örülmüş bir kıyafet ve bu kıyafetin içinde etrafı aydınlatan ampuller… Bir avize işte bu. Bir aydınlatma. Acı ile olgunlaşarak aydınlatmayı anlatıyor bize Birsen Canbaz.doro4

Ben sadece iki eserini bile saatlerce anlatabilir, konuşabilirim sizlerle. Ancak atölyeye gidip gördüğünüzde sizi etki alanına alacak başkaca o kadar derinliği olan seramik ürünler var ki… Ürünlerin felsefi derinliği ve mesaj veren özellikleri sizi saatlerce alıkoyacak orada. Hikayelerini ve oluşum süreçlerini de Birsen Canbaz’dan dinlemek hayli keyifli doğrusu. Bence Çukurcuma’ya gittiğinizde mutlaka uğrayın.

Üç katlı binada atölyesini kuran Birsen Canbaz, seramik kursları düzenliyor.

doro8

İletişim bilgileri şöyle:

Faik Paşa Yokuşu No:1 Çukurcuma – Beyoğlu

www.birsencanbaz.com

 

doro7

 

 

doro5

 

 

doro6

 

Editör: Serdar Tunatürk

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.