Beyoğlu Sinema Ödülleri başlıyor

Daha önce Yeşilçam Ödülleri olarak bilinen sinema dünyamızın önemli organizasyonu bu kez Beyoğlu Sinema Ödülleri olarak kaldığı yerden devam edecek. Ödül töreni 14 Kasım 2016 olarak belirlendi. Beyoğlu Sinema Ödülleri oylama sistemine göre 1 Ocak – 31 Aralık 2015 tarihleri arasında gösterime girmiş tüm Türk filmleri arasından seçici kurul ve ana jüri tarafından iki aşamalı olarak seçilecek filmlere, 10 ana dalda ödül verilecek.

Beyoğlu Belediyesi ve TÜRSAK Vakfı’nın birlikte düzenlediği “Yeşilçam Ödülleri” şimdi “Beyoğlu Sinema Ödülleri” adıyla yeniden başlıyor. 2007-2010 yılları arasında düzenlenen “Yeşilçam Ödülleri” Türkiye’nin önde gelen sinema ödülleri organizasyonu olarak biliniyordu. 

Yeşilçam Sokağı’nın Beyoğlu ilçesi sınırlarında bulunması nedeniyle Beyoğlu Belediyesi, kültür sanat anlayışını öne çıkararak bu isimdeki yarışmada öncülük ediyordu. Bu kez daha geniş katılımlı jüri ve ödül sistemiyle Beyoğlu Sinema Ödülleri düzenleniyor. Ödül törenini ötesinde  Türk sinemasına 500 bin TL’lik katkı sağlanacağı belirtiliyor. 

Projenin detayları için Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve TÜRSAK Vakfı Başkanı Fehmi Yaşar’ın katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. 

beyoglu-sinema-odulleri-01

VARLIK SEBEBİ YERLİ SİNEMA

Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Beyoğlu Sinema Ödülleri’nin misyonu Türk Sineması ve Türk Sinema Endüstrisi’nin gelişmesine, ilerlemesine ve büyümesine katkı sunmaktır” dedi.

Demircan şöyle devam etti: “Bu misyonun dayanağı; Beyoğlu’nun entelektüel tecrübesi, kültür, sanat, sinema pratiği ve vizyonudur. Din, dil, ırk, mezhep ve memleketlerin hem iç içe, hem karışmadan Beyoğlu’nda yakaladığı ahenk Türkiye’nin gerçek ahengidir. Beyoğlu, birlikte yaşama kültürünün küresel ölçekte önemli bir modelidir. Ödüller de bu ahengin izindedir, birlikte yaşama kültürünün sinema perdesindeki izdüşümüdür.” 

Beyoğlu; Kasım Paşa kadar Şeyh Galip’tir. Buhurizade Itri kadar Donizetti Paşa’dır. Şehzade Cihangir kadar İbrahim Müteferrika’dır. Ayşe Şasa kadar Halit Refiğ’dir. Mehmet Akif Ersoy kadar Nazım Hikmet’tir. Edvard Blanc kadar Kadir Topbaş’tır.“diyen Başkan Demircan, “Düşünme, konuşma, icad etme, yeniyi yakalama eğilimi engellenemez bir akıştır. Ödüller; akıştan bir parça, geçmişten bir kare, gelecekten bir ışıktır. Beyoğlu Sinema Ödülleri, Türk Sineması ve Türk Sinema Endüstrisi’ne adanmıştır. Varlık sebebi yerli sinemadır. Hedefi, sinema endüstrimizin; zaman ve mekandan bağımsız başarılara imza atmasına katkı sunmaktır. Beyoğlu Sinema Ödülleri; iyi sinema, çok ve parlak yıldızların geçit resmi, Beyoğlu’nun kültürel coğrafyasında sınırsızlığın nişanıdır.

SİNEMANIN KALBİ VE SEMBOLÜ BEYOĞLU

TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar “Beyoğlu bir kitle sanatı olan sinemanın Türkiye’deki kalbi, sembolü ve nihayetinde sektörün evi, ev sahibidir.” dedi.

Yaşar şöyle devam etti: “Beyoğlu denince sanat, tarih, bohem kültür ve sinema akla gelir. Sinema deyince de Beyoğlu. Sanırım Beyoğlu Sinema ödüllerinin gerekçesi için bu yeterli ve açıklayıcı bir nedendir. Önemli olan bu ödülün dar bir jürinin değil sinema semtinin değerli sakinleri olan sektör mensuplarının eğilimlerini bütünüyle yansıtmaya aday olması ve bir sektör ödülü olma potansiyel ve imkanıdır. TÜRSAK ve Beyoğlu Belediyesi bu amaca yakışacak geniş bir katılım ve şeffaf bir oylama şekli ile sektör ödüllerini sinemanın en beklenir en itibarlı ödülü yapmayı hedeflemektedir. Sinemaya bu ödül ile manevi desteğin yanında ciddi bir maddi kaynakta sağlamaktayız. Yaşasın sinema, yaşasın sanat, yaşasın Beyoğlu.”

SİNEMAYA VE EMEKÇİLERİNE SAYGI

Yapılan açıklamada göre Beyoğlu Sinema Ödülleri‘nin, ödül yapısı, sistemi ve jüri niteliği itibariyle Türkiye’nin en geniş katılımlı ulusal sinemayı destekleyen ödül organizasyonu özelliğini taşıdığı belirtildi.  Projenin Yeşilçam’ın usta yönetmenlerine, yapımcı ve oyuncu tüm emekçilerine bir “saygı duruşu” ifadesinde olduğu da kaydedildi. 

10 ANA DALDA ÖDÜL

Beyoğlu Sinema Ödülleri oylama sistemine göre; 1 Ocak – 31 Aralık 2015 tarihleri arasında gösterime girmiş tüm Türk filmleri arasından seçici kurul ve ana jüri tarafından iki aşamalı olarak seçilecek filmlere, 10 ana dalda ödül verilecek. Birinci aşamada; 2015 yılında vizyona girmiş olan filmlerin ekiplerinden oluşan ön jüri (üretenler jürisi), kendi filmleri dışında diğer aday filmlere verdikleri oylar sonucu 10 ana dal için beşer aday belirleyecekler ve bu adaylar Ekim ayında yapılacak basın kokteyli ile kamuoyuna duyurulacak. İkinci aşamada ise yine ön jürinin olduğu; başta sinema kurumları olmak üzere iş, kültür, sanat ve medya alanındaki kamuoyu önderlerinin de katılımıyla daha geniş bir jüri görev yapacak. Ana jüri ve ilk jürinin belirlediği adaylar içinden 14 Kasım 2016 tarihinde yapılacak ödül töreninde sahiplerini bulacak. Ödüllerle beraber Türk sinemasına 500 bin TL’lik katkı sağlanmış olacak.

Ödüller:

En İyi Film 250.000 TL /Urart Ödül Heykelciği

En İyi Yönetmen 100.000 TL /Urart Ödül Heykelciği

En İyi Senaryo 50.000 TL /Urart Ödül Heykelciği

En İyi Görüntü Yönetmeni 50.000 TL /Urart Ödül Heykelciği

En İyi Müzik 25.000 TL /Urart Ödül Heykelciği

En İyi Kurgu 25.000 TL /Urart Ödül Heykelciği

En İyi Kadın Oyuncu Urart Ödül Heykelciği

En İyi Erkek Oyuncu Urart Ödül Heykelciği

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Urart Ödül Heykelciği

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Urart Ödül Heykelciği

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.