Bu şiir kimin için yazıldı?

Şiir dünyamızın sevilen şairlerinden biriydi. Her şair gibi o da şiirlerinden aşklarını, yaşadıklarını ulaştırdı bize. Şairin kendi el yazısı ile tamamlanan bir şiir aşağıda yer alıyor.

Edebiyatımızın en bilinen ve sevilen şairinin el yazısıyla tamamlanan bu şiir kimin için yazıldı? Daktiloda yazılıp son dizeleri ise el yazısı ile tamamlanan bu şiir çok ünlü birine ithaf edildi.

Şiirin adı : TOMRİS … Kadının adı aynı zamanda… Yani şiiri yazdırına, şiirin yazıldığı kadındır TOMRİS.

Önce şiiri okuyalım. Aşağıda şiirle ve şairle ilgili detayları bulacaksınız.

TOMRİS

Senin için alışılmış şeyler söyleyemem sana yaraşmaz

Kış gecesi amcamızdır, bahar yakından kardeşimiz

Alır başımı Erzincan’a giderim seni düşünmek için

Dörtlükleri bozarım çünkü dağlar ne güne duruyor

Kıyılar ve eskimeyen her şey seni anlatmak için

Bir bozuk saattir yüreğim hep sende durur

Ne var ki ıslanır gider coşkunluğum durmadan

Durmadan

Dağ biraz daha benden, deniz her zaman senden

Hiçbir dileğimiz yok şimdilik tarihten coğrafyadan

Kimselere benzemesin isterim seni övdüğüm

Seni övdüğüm zaman

Güzel bir çingene yalnız başına dolaşmalı kırlarda

Seni övdüğüm zaman…

Bu şiir Turgut Uyar tarafından yazıldı. Ancak şiiri yazdıran ise Tomris Uyar’ın aşkıydı. Henüz ‘birbirleriyle’ evli değillerdi bu şiirin yazıldığı yıllarda. Tomris henüz ‘Uyar’ soyadını almamıştı. Cemal Süreya ile evliydi. Yıl 1966… Cemal Süreya’dan ayrılmak üzeredir. Turgut Uyar ise eşinden ayrılmış o yıllarda.

Bu şiirin hikayesini Tomris Uyar şöyle anlatıyor: “1966 yılında ben zaten Cemal Süreya’dan ayrılmak üzereydim. O da eşinden ayrılmıştı. İstanbul’a gelmişti çocuklarıyla. Burada tanıştık. Asıl tanışmamız herhalde o, çünkü o zaman daha bir yakın oturup konuşma fırsatını bulduk ve mektuplaşmaya başladık. Bu mektuplar önce sadece şiir üzerine mektuplardı.”

TURGUT UYAR’IN ESİN PERİSİ

Şiir ile başlayan mektuplaşmalar aşka dönüştü. O mektupları Tomris Uyar atmaz elbette, saklar. Şöyle devam eder sözleri Turgut Uyar’la olan aşkına dair:

“Hâlâ duruyor bende. Genellikle onun şiir üzerine düşünceleri, benim onun şiirleri üzerine düşüncelerim… Ve anladığım kadarıyla çok sıkışık bir dönem geçiriyordu. Yani evlilik hayatında bir süredir yaşadığı tedirginlik ve uyumsuzluk şiirini de etkilemişti, yedi yıldır şiir yazmıyordu. Esin periliği olarak ifade etmek istemiyorum ama herhalde çok konuştuğum, çok dürttüğüm, yazmasını çok rica ettiğim için diyeyim, yavaş yavaş şiir yazma isteği yeniden doğdu.”

Turgut Uyar için, “Bir ara ben onun dünyaya açılan penceresi olmaktan da öte bir şeydim, bir parçası gibiydim. Ve kendimi bir parçası gibi hissettiğim için de sıkılıyordum tabii…’ demiştir.

Turgut Uyar’ın bu yazıda paylaştığımız şiiri Tomris Uyar’a yazdıkları arasında belki de en dikkat çekici olanıydı. Yazıldığı dönemin en meşhur şiirlerindendi bu. Anlatılanlara göre Tomris adlı şiir, o zamanlar daktiloyla çoğaltılarak, dönemin ‘şiir matinelerinde’ elden ele dolaşmıştı. 

Editör: Cem Cengiz Yarar

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.