Derviş Zaim başarısının sırrını açıkladı

Ünlü yönetmen Derviş Zaim başarısının sırrını “geleneğin sunduğu yapılardan metaforlar üretmek” olarak açıkladı. Zaim, Zeytinburnu’nda düzenlenen söyleşide gençlerle buluştu.

Ünlü yönetmen Derviş Zaim başarısının sırrını açıkladı. Zaim’in sırrı geleneğin sunduğu yapılardan metaforlar üretmek. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi, ünlü senarist ve yönetmen Derviş Zaim’i ağırladı. Zaim, gençlerle buluştu, söyleşi yaptı. Öğrencilere kendi hayatı üzerinden örnekler vererek kariyer planlamalarına yardımcı olan Derviş Zaim, 22 Eylül’de vizyona giren Rüya adlı filmiyle ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Zeytinburnu’nda düzenlenen söyleşide gençlerle buluşan ünlü senarist ve yönetmen Derviş Zaim, “Geleneğin bana sunduğu yapılara bakıp onlardan metaforlar üretmeye çalışıyorum. İşte benim yöntemim de bu.” dedi. Moderatörlüğünü oyuncu Mehmet Usta’nın üstlendiği söyleşide, konuklar sinemayla ilgili merak ettiği soruları Zaim’e yönelterek bilgisinden ve tecrübesinden yararlandı.

Türk sinemasının geleceğinin tartışıldığı söyleşiye sinemaseverler ve genç yönetmen adayları büyük ilgi gösterirken, söyleşiden önce katılımcılara Zaim’in son filmi ‘Rüya’nın gösterimi yapıldı. Öğrencilere kendi hayatı üzerinden örnekler vererek kariyer planlamalarına yardımcı olan Derviş Zaim, 22 Eylül’de vizyona giren Rüya adlı filmiyle ilgili merak edilen soruları cevapladı.

dervis-zaim-basarisinin-sirri-1

TÜRK SİNEMASINDA İKİ ANA DAMAR

Türk sinemasının son durumunu değerlendiren Zaim, “Türk sineması başlangıcından itibaren klasik sinemadan esinlendi. Hollywood sinemasını örnek model aldı ve estetik olarak o modeli devam ettirdi. Dağıtım ve üretimde de bu modeli benimsedi. Dolayısıyla Türk sineması iki ana damar üzerinden gitti. Bunun dışında sinemamız sanatsal birtakım arayışlarını da devam ettirince ilerleyen tarihlerde Avrupa sanat sinemasından da esinlenmeye başladı.” ifadelerini kullandı.

BENİM YÖNTEMİM 

Söyleşide yöntemiyle ilgili de konuşan Derviş Zaim, geleneğin sana bağışladığı yapılara bakıyorsun ve o yapılardan sinema dilini nasıl geliştirebileceğine dair çareler aramaya başlıyorsun. İşte benim yöntemim de bu. Geleneğin bana sunduğu yapılara bakıp onlardan metaforlar üretmeye çalışıyorum. Geleneğin bana sunduğu yapılara bakıp ‘Bunlardan sinema için başka ürünler üretebilir miyim, sinemanın içeriğine ve biçimine yedirebilir miyim?’ gibi bir yöntem peşindeyim.” dedi.

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.