İstanbul Hanımefendisi tablosunu kim aldı?

Fransız ressam Gauguin’in ‘Nafea Faa Ipoipo-Ne Zaman Evleneceksin’ tablosu 300 milyon dolara satıldı. Paul Cézanne imzalı The Card Players-İskambil Oynayanlar eseri de 259 milyon dolara alıcı bulmuştu. İki sanat eserinin alıcıları da Katarlı. Dünyanın farklı ülkelerinden milyarderler sanat eserlerine servet harcasa da çoğunluk Ortadoğu’da.

Fransız Ressam Paul Gauguin’in Tahitili iki kızı resmettiği tablosu ‘Nafea Faa Ipoipo-Ne Zaman Evleneceksin’ adlı eseri  300 milyon dolara satılarak, ‘en pahalı sanat eseri’ rekorunu kırdı.

Basel’deki Kunstmuseum’da sergilenen tablo, İsviçreli koleksiyoner Rudolf Staechelin’e aitti. İsmi açıklanmayan alıcı ise Katarlı. Geçtiğimiz günlerde Londra’daki bir başka açık artırmada da Fransız Claude Monet’e ait “Le Grand Canal” adlı tablo 35,6 milyon dolara, Monet’e ait “Poplars at Giverny/Giverny’de Kavaklar isimli resim de 16,2 milyon dolara alıcı buldu.

Sotheby’s müzayede evi bir gecede 280 milyon dolarlık satış yaparak bir başka rekora imza atmıştı. Tabloları satın alanların isimleri açıklanmasa da, Sotheby’s yetkilileri, “Alıcılar 35 ülkeden geldi. Rusya, Ortadoğu ve Çin’den gelen zengin koleksiyoncular küresel ekonomik krizin ortasında fiyatların yükselmesine yardım ettiler.” ifadelerini kullanarak alıcıların hangi milletten olduğuna dair ipuçları verdiler.

Listelere bakıldığında Ortadoğu, Asya ve Amerikalı koleksiyoncuların değerli tablolara olan ilgisi hemen göze çarpıyor. Bu isimler arasında Rus milyarder Roman Abramovich’in yanı sıra Meksikalı işadamı David Martinez, Japon girişimci Ryoei Saito, Gürcü politikacı ve işadamı Boris Ivanishvili, Amerikalı koleksiyoner Steven A. Cohen ve Katar Emiri Hamad bin Halife es-Sani de yer alıyor. Ünlü eserlere para yağdıran birçok kişinin ismi ise açıklanmıyor.

Dünyanın en pahalı tablosu  4 gün öncesine kadar Katar’daydı. Bu unvanı elinde bulunduran Paul Cézanne imzalı The Card Players/İskambil Oynayanlar, Katar Kraliyet Ailesi tarafından 2011’de satın alınmıştı. Aile ünlü Fransız ressamın tablosu için tam 259 milyon dolar ödemekten çekinmemişti.

Gauguin’in Tahitili iki kızı resmettiği ve 300 milyon dolara satılan tablosu bu rekoru kırmış olsa da, en pahalı tablo yine Katar’da kaldı. Dünyanın en pahalı bir diğer tablosu ise Amerikalı ressam Jackson Pollock’a ait. Meksikalı işadamı David Martinez 1948 yılında yapılan No 5 1948 isimli tabloya sahip olmak için 140 milyon doları gözden çıkarmıştı. Hollandalı soyut izlenimci ressam Willem de Kooning’e ait Woman III adlı resim de listede. Resmin yeni sahibi Amerikalı milyarder Steven A. Cohen tablo için 137,5 milyon dolar ödedi.

Dünyanın en pahalı 60 tablosu listesinde 10 tane Pablo Picasso tablosu bulunuyor. Koleksiyoncular bu tablolar için yaklaşık 740 milyon dolar ödedi.  Listede Vincent Van Gogh’un ise 7 tane tablosu var. Her biri farklı koleksiyoncular tarafından satın alınan resimlere toplamda 360 milyon dolar civarında para  ödendi. Amerikalı pop-art sanatçısı Andy Warhol’un çalışmaları da gözdeler arasında. En pahalı tablolar listesinde 7 eseri bulunan Warhol, Amerikalı aktris Marilyn Monroe’yu resmettiği “Marilynler” adlı eseri ile biliniyor. Warhol’un bir diğer önemli eseri ise 100 milyon dolarlık Eight Elvises. Her ne kadar satılık olmasa da müzelerin sahip olduğu resimler de fiyatlarıyla dudak uçuklatıyor. Dünyanın en ünlü tablolarından biri de Norveçli ressam Edvard Munch’ün  ‘Çığlık’ isimli tablosu. Geçtiğimiz yıl 120 milyon dolara satılan tabloyu ABD’nin en zengin işadamlarından Leon Black koleksiyonuna katmıştı.

Paris’teki Louvre Müzesi’nde yer alan Da Vinci imzalı Mona Lisa listenin başında geliyor. Paha biçilemeyen resmin  fiyatı 1962 yılında 100 milyon dolar civarındaydı. Eserin bugünkü fiyatının 780 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Türk resim tarihinin en pahalı tablosu ise Osman Hamdi Bey imzası taşıyor. 2008 yılında 7,23 milyon TL’ye satılan ‘İstanbul Hanımefendisi’ adlı tablonun alıcısı belli değil. Türkiye’nin en pahalı ikinci tablosu ise yine Osman Hamdi Bey’e ait Kaplumbağa Terbiyecisi. Resmin fiyatı 5,56 milyon TListanbul-hanimefendisi

Osman Hamdi Bey’in “İstanbul Hanımefendisi” adlı eseri 1.85’e 1.09 cm boyutlarında. Kanvas üzerine yağlı boya ile yapmış bu ünlü tablo, İngiltere’nin en ünlü müzayede organizasyonu Sothbey’s tarafından düzenlenen açık arttırmada adı ve milliyeti gizli tutulan bir alıcıya 3 milyon sterlin bedel karşılığında satılmıştır. Alıcıya bu tablo, masraflarla birlikte, 3 milyon 380 bin 500 sterlin’e mal olduğu bildirilmişti. Osman Hamdi Bey bu eserinde, Türk değerlerini ve en son Paris modasını yansıtan giysileriyle alımlı kumral genç bir kadını resmetmiş.

Kaynak: Zaman – Nur Muhammed Tarhan

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.