Kadıköy’de Soma’ya ağıt sergisi

Sanatçı Çiler Belen’in Soma’daki maden faciasında ölen 301 kişiyi anman için özel bir sergi düzenliyor. Kadıköy’de düzenlenen sergiyle Soma’da ölenler anılacak.

Kadıköy’de Soma’ya ağıt sergisiyle 301 işçinin ölümü anılacak. Sergi, Soma Facia’sı olarak akıllara yer eden kazanın üçüncü yılında, hayatını kaybedenlerin unutulmadığına dair mesaj verecek. Çiler Belen’in sergisi 13 Mayıs 2107 Cumartesi günü açılacak. Kadıköy Belediyesi, Gençlik Sanat Merkezi’nde, Çiler Belen’in Soma’da hayatını kaybetmiş maden işçilerine adanmış bir sergiye ev sahipliği yapıyor.  Serginin küratörlüğünü Mahmut Nüvit, yapımcılığını isi Sanat365 üstlendi.

13 Mayıs 2017 Cumartesi günü, tam da hafızalarda “Soma Faciası” olarak yerleşmiş bulunan, 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın 3. yıldönümü. 13 Mayıs 2014’te gerçekleşen faciada 800’e yakın işçi o sırada madendeydi ve 301 işçi hayatını kaybetti. Bu olay Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak anılıyor. Bu facia ayrıca dünyada da 21. yüzyılın en büyük faciası olarak litaratüre geçti.

Sanat hayatında, doğaya yakından bakarak soyut sanata ve yerleştirme yöntemlerine geçiş yapmış olan Çiler Belen’in ilgi alanında “Taş” çok özel bir yer tutmaktadır. İki binli yılların başından bu yana, “Taş”, “Tektaş”, “Tekrar Taş”, olmak üzere üç ayrı sergiyle sanat alanına taşınmış olan işlerin başlangıcında en doğal haliyle ve soyutlamalarıyla ‘taş’ yer almıştır. “Soma” sergisini çok özel yapan ise, sanatçının toplumu sarsan bir felaketi, sanatçı duyarlığıyla ele alıp hayatını kaybeden her bir birey için farklı ve ayrı bir kömür parçasını şahsileştirmesi olmuştur. 23×23 cm’lik boyutlara sahip siyah kartonlar üzerine siyahla çalışılmış kömür parçalarının her biri, sol elde modellik yaparken, yapım sürecinde her bir bireye kömürde can verme hissiyle subliminal bir sürece dönüşmüştür. Hayatını kaybetmiş 301 işçiyi temsil eden 301 parça iş, mekan yerleştirmesiyle de hayatlarını kaybettikleri madene, metaforik bir göndermede bulunuyor.

Editör: Pelin Çite

ETİKETLER: ,
Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Çiler Belen dedi ki:

    Teşekkürler Pelin Çite derli toplu güzel bir haber yapmışsınız.