Kapitalizmden Sonra Hayat

Peter Frase, kapitalizme bakışını sosyal bilimlerden, edebi ütopya ve distopyalardan faydalanarak ele alıyor. Peter Frase’in eseri Dört Gelecek: Kapitalizmden Sonra Hayat raflarda yerini aldı.

Dört Gelecek: Kapitalizmden Sonra Hayat adlı eser Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlandı. Yazar Peter Frase, bu çağ manzarasının içinden çıkarılabilecek gelecek senaryoları üzerine düşündüklerini aktarıyor. Bunu yaparken hem sosyal bilimlerden hem de edebi ütopya ve distopyalardan faydalanıyor.

Koç Üniversitesi Yayınları, Dört Gelecek: Kapitalizmden Sonra Hayat adlı kitabı yayımladı. Jacobin dergisi editörü ve CUNY Graduate Center Sosyoloji bölümünde doktora adayı Peter Frase tarafından yazılan kitap, Akın Emre Pilgir tarafından Türkçeye kazandırdı.

Günümüz dünyasında küresel iklim krizi, akıl almaz boyutlardaki gelir eşitsizliği, sosyal medya “beğenilerinin” yönettiği bir toplumsal hiyerarşi, otomasyonun hızla devreden çıkardığı insan emeği, gittikçe askerileşen polis güçleri, vatandaşlarını gözetleyen devletler, insansız hava araçları, başka bir gezegene taşınma hazırlıkları hüküm sürüyor.

Peter Frase, bu çağ manzarasının içinden çıkarılabilecek gelecek senaryoları üzerine düşünürken hem sosyal bilimlerden hem de edebi ütopya ve distopyalardan faydalanıyor.

Yeryüzü kaynaklarının bütün insanlar tarafından adil bir şekilde paylaşmasının sağlandığı bir tür sosyalizm mi, bir avuç zenginin daha da zenginleşip büyük insan kitlelerinin daha da yoksullaştığı bir barbarlık düzeni mi?

Marxist edebiyat kuramcısı, edebiyat eleştirmeni ve teorisyen Fredric Jameson, “Bugün dünyanın sona erdiğini hayal etmek, kapitalizmin sona erdiğini hayal etmekten daha kolay,” demişti. Peter Frase tarafından derlenen, Dört Gelecek, ikinci önermenin o kadar da zor olmadığını ortaya koyuyor.

Editör: Pelin Çite

 

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.