“Kitap kurdu” kimdir?

“Kitap kurdu” kime denir? Kitap kurdu yılda kaç kitap okur? Kitap kurdu olmayanlar kaç kitap okur? Türkiye’nin okur profili nedir? Arka arkaya bu konuda sorulacak çok soru var. Libronet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması sonuçları Türkiye’deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı bilgiler verdi.

Araştırmaya göre hiç kitap okumayanların oranı % 32. Bölgeler arasında Akdeniz, en az kitap okunan bölge. Medeni hale göre de değişiyor kitap okuma oranı; evliler bekarlara göre daha çok okuyor. Kadınların erkeklere göre daha çok kitap okuduğu da araştırma sonuçlarında ortaya çıktı. (tahminlerin teyidi yapılmış oldu)

kitap okuru

kitap okuru araştırması

AZ MI OKUYORUZ?

“Az okuyan bir toplumuz” kanısına sahibiz. Kitap okuma alışkanlığımız konusunda genel algımız bu yönde. Libronet’in Babil.com için Ocak 2015’te yaptığı şimdiye kadarki en kapsamlı Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. 

7 bölgede, 14 ilde toplam 1542 ile yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, Türkiye’nin okur profiline dair oldukça ilginç sonuçlar gösteriyor.
Araştırmada, görüşülen kişilerin % 68’i kitap okuduğunu beyan etti. Rakam aslında ilk bakışta fena olmayan bir duruma işaret etse de, kitap okuma alışkanlığının detayları tablonun o kadar da parlak olmadığına işaret ediyor. Nitekim bu %68 oranında kitap okuyanların 5’te 1’i “sıklıkla”, 3’te 1’i ” bazen”, 5”te 1’i ” nadiren” okuduğunu ifade ediyor.

kitap kurtları kimlerdir

KİTAP KURDU KAÇ KİTAP OKUR?

Araştırma bize kitap kurdu hakkında da derin bilgiler veriyor. İşte bu bilgiler: 

*İsimleri çok kitap okumaktan değil, okumaya olan ilgilerinden gelir.
*Kitap okumayı severler ve kitap okumanın bir yaşam tarzı olduğunu düşünürler.
*Okumanın zamanı değerlendirmek için en iyi araç olduğunu düşünürler.
*Hayat görüşlerine paralel kitapları okumayı tercih ederler.
*Arkadaşlarıyla / yakınlarıyla kitaplar konusunda tartışmayı severler.
*Profilleri genel okur profilini yansıtır, özel bir demografik segmentte yoğunlaşmamışlardır, yaygındırlar. Yalnızca gruptaki kadın yoğunluğu biraz daha fazladır.
*Ayda 8 kez okurlar.
*Yılda ortalama 11.6 kitap okurlar.

kitap okuru araştırması

PEKİ NEDEN KİTAP OKUYORLAR?

“Neden okuyorlar?” sorusunun birkaç net cevabı var. “Kitap okumanın insana farklı bir bakış açısı kattığını düşünüyorum” diyenler çoğunlukta. Ardındansa  “Kitap okumanın insanın hayal gücünü geliştirdiğine inanıyorum” ifadesi geliyor.  “Kitap okuyan kişinin kendini daha rahat ifade ettiğini” söyleyenler de yoğun sıklıkta görülüyor. Kitap okumanın “bir yaşam tarzı” olduğunu söyleyen kesim ise okuyanların yarısından az fazlası.

kitap okurları araştırmasıROMAN VE HİKAYE ZAMAN KAYBI MI?

Kitap okuyanların yaklaşık % 38’i “yaşadığı çevrede insanların çok az kitap okumasının kendisini rahatsız ettiğini ” ifade ediyor. Kitaplardan işe yarayacak bilgi edinmeye çalışanlar roman ve hikayeyi gereksiz görüyor. “Roman ve Hikaye okumanın zaman kaybı olduğunu, insanın işine yarayacak ve bilgi edinecek kitaplar okumasının faydalı olduğunu” söyleyen kesim % 16. Kitap okuyanların yarısı “hayat görüşü ile aynı doğrultuda ” kitapları okuyor.

kitap okurları araştırması

KİTAP OKUYUCUSUNUN GENEL PROFİLİ NASIL?

*Kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırmada, kadınların %55’lik bir oranla erkeklerden daha fazla okuduğu ortaya çıkmıştır.
*18-65 yaş aralığında % 61 bir oranla 25-45 yaş grubu daha çok okuyor.
*Evlilerin bekarlara göre daha çok okuduğu görülüyor.
*Kitap okuyanların % 35’i yılda 12 adetin üzerinde kitap okuduğunu söylüyor.
*Kitap okuyanların yaklaşık yarısı “kitap okuma alışkanlıklarının yetersiz olduğunu” söylüyor ve en büyük neden “iş yoğunluğu” gösteriliyor.
*Kitap okumanın temel sebebi “kendini geliştirmek” olarak görülürken, diğer sebepler “yeni bilgiler öğrenmek, sevdiği – zevk aldığı için okumak” şeklinde sıralanıyor.
*Kitap okuyanların çok azı “beğendiği yazarın imza ya da söyleşi günlerini” takip ettiğini söylerken, çoğunluk denebilecek bir kitle, “özellikle boş/uygun vakitlerde” kitap okuduğunu ifade ediyor. Kitap satın alırken üzerinde ki bandrol olup olmadığına dikkat eden kesim, okuyanların neredeyse yarısı. Kitap okuyanların sadece % 21’lik bir oranı gazetelerin kitap eklerini takip ediyor. Kitap okuyanların yarısının arkadaş ve aile fertlerine hediye olarak “kitap” satın aldığı görülüyor. Okuyanların kitap fuarlarını takip etme oranı ise sadece % 24…
*Okurlardan yarıdan fazlası hem yerli hem yabancı yazar okuduğunu belirtirken, sadece yerli yazar tercih eden okur 1/3’lük bir kesim. Sadece yabancı yazarları tercih eden kesim ise oldukça düşük: % 6’lık bir bölüm…
*Kitap okuyanların yarısından az fazlası (%60) kitaplarını evde saklarken, kalan kısmın kitapları elden çıkardığı görülüyor.
*Okurların yarısı evinde 50’nin altında kitap olduğunu söylerken, evinde 200 adetten fazla kitabının olduğunu belirten okur sayısı sadece %8.

 kitap okuru profili

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.