Kocaeli’de 10 bin sayfalık tarih çalışması

27.03.2017
A+
A-

Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu- IV, açılış oturumuyla başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın kent tarihine ışık tutmak ve Kocaeli’nin tarih külliyatının oluşturmak için düzenlediği “Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu- IV”, açılış oturumuyla başladı. 3 gün boyunca 159 akademisyenin 125 tebliğ sunacağı sempozyumun açılışında söz alan Başkan Karaosmanoğlu, “Dününü bilmeyen geleceğine ışık tutamaz’’ dedi.

Darıca’da gerçekleştirilen sempozyumda, düzenleme kurulu adına söz alan Prof. Dr. Haluk Selvi, “Çoban Mustafa Paşa, aynı Akçakoca gibi, Karamürsel Alp gibi, bilge bir insandır. Biz Kocaeli’ni 4 yıl öncesine kadar sanayi şehri olarak biçimlendirirdik. Ama 4 yıldan sonra elimizde 10 bin sayfalık, 10 ciltlik doküman oluştu. O yüzden artık Bilge Şehir Kocaeli olarak adlandırıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği, bir şehrin tarihi üzerine 4 yıl arka arkaya sempozyum yapmak, bir şehir tarihi inşa etmek çok büyük bir iştir. Çok titiz bir davranışla bu sempozyuma gönderilen tebliğlerin içinden çok orijinal olanları tercih ettik. 3 gün boyunca bir tarih şöleni yaşayacağız’ dedi.

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün de bir mühendis olarak tarih sempozyumunda bulunmaktan mutluluk duyduğunu aktardı. Prof. Dr. Görgün, ‘’Kocaeli birçok zenginliğini bünyesinde bulunduruyor. Başkanımız Karaosmanoğlu’nun özellikle üzerinde durduğu tarihimiz ise ayrı bir zenginliğimiz’’ ifadesini kullandı. KOÜ Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, Kocaeli Üniversitesi olarak bu sempozyumun içinde bulunmaktan memnuniyet duyduklarını aktardı. Prof. Dr. Hülagü, ‘’Geleneksel hale gelen tarih sempozyumları büyük bir önem taşıyor. Çoban Mustafa Paşa adına düzenlenen sempozyum, bir cihan imparatorluğunun yönetiminde yer alan kişilerin tanınması açından büyük önem taşımaktadır’’ açıklamasını yaptı.

DÜNÜNÜ BİLMEYEN GELECEĞİNE IŞIK TUTAMAZ

Sempozyumda söz alan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Tarihi seven, burada bulunan herkese, akademisyenlerimize hoş geldiniz’’ diyerek konuşmasına başladı. Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Bize ufuk açan, tarihimizi aydınlatan bir sempozyum olacağını inanıyorum. Ülkeler ve şehirler tarihleriyle vardır. Dününü bilmeyen geleceğine ışık tutamaz. Dünü imar eden örnek insanları iyi tanımamız lazım. Tarihimizden çok önemli dersler çıkarmalıyız ve bugünümüze şekil vermeliyiz’ açıklamasını yaptı. Kocaeli Valisi Güzeloğlu, ‘’Bu sempozyuma katkı sunan herkesi tebrik ediyorum. Bu topraklardaki bir büyük medeniyetin birikimlerini geleceğe aktarmak sorumluluğumuzdur. Tarihi birikimlerimiz gelecek kuşaklara doğru aktarılmalı. Bu buluşmalar benden bize, yerelden evrensele ve bilgiden bilime giden yolu açacaktır’’ şeklinde konuştu.

PROF. ÖZCAN’A ONUR ÖDÜLÜ

Konuşmaların ardından tarihimize olan katkılarından dolayı Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Azmi Özcan’a Kocaeli Tarihi Onur Ödülü verildi. Kocaeli fermanları ve minyatürlerinden oluşan kataloğu Prof. Dr. Özcan’a Başkan Karaosmanoğlu tarafından takdim edildi. Sempozyuma katkılarından ve katılımlarından dolayı Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün’e Osman Hamdi Bey’in yaptığı Gebze Çoban Mustafa Paşa Külliyesi tablosunun replikası hediye edildi. Hediye takdiminin ardından protokol üyeleri ve düzenleme kurulunda yer alan akademisyenler hatıra fotoğrafı çektirdi.  

AÇILIŞ OTURUMU YAPILDI

“Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu- IV”nun açılış oturumunda oturum başkanlığını Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Azmi Özcan üstlendi. Oturuma Prof. Dr. Feridun Emecen(İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi), Prof. Dr. Mehmet Öz(Hacettepe Üniversitesi) ve Prof. Dr. Suphi Saatçi(Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi) katıldı.

159 AKADEMİSYENDEN 125 TEBLİĞ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından; Kocaeli tarihini ve kültürünü canlı tutmak, kurucu beyleri genç nesillere tanıtmak ve milli-manevi değerlere dayalı tarih şuuru oluşturmak ana teması ile gerçekleştirilen “Kocaeli Tarihi ve Araştırmaları Sempozyumları”  bu yıl Çoban Mustafa Paşa’nın adına düzenleniyor. Gebze merkezli olarak gerçekleştirilecek sempozyuma bu yıl 5‘i yabancı olmak üzere 289 bildiri başvurusu yapıldı ve 159 akademisyenin 125 tebliği kabul edildi. Sempozyuma 93 farklı üniversite ve kurumdan başvuru oldu. Çin, Macaristan, Mısır, Kırgızistan, İtalya ve Hollanda’dan 8 yabancı akademisyen de sempozyumda bildiri sunacak. Bu yıl sempozyuma 50 profesör, 16 doçent, 57 doktor ünvanlı akademisyen katılıyor.

KOCAELİ TARİHİNE TANIKLIK EDİLECEK

Kocaeli’nin 5000 yıllık tarihini gün yüzüne çıkaran tarih sempozyumları, kentin geleceğine yön vermek açısından da büyük önem taşıyor. Bu yıl da sempozyumda çok yönlü ve derinlikli bir kültür ve medeniyet okumasının yapıldığı Kocaeli’nin tarihine tanıklık edilecek. Bu yıl sempozyumda ‘’2. Abdülhamit Döneminde Redif Taburu, 19. Yüzyılın 2. Yarısında Bir Amerikan Misyonerinin Gözüyle İzmit, Gebze Çoban Mustafa Paşa Camii Müezzin Mahfilinin Osmanlı Sanatındaki yeri’’ gibi yine çok dikkat çekici konular yer alacak.

Editör: Cem Cengiz Yarar

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.