Kuklalar İstanbul’da festivalde canlanacak

Kuklalar İstanbul’da canlanacak. 20. İstanbul Kukla Festivali 13-31 Ekim 2017 tarihleri arasında yapılacak. Kuklaların fantastik dünyasına yolculuk yapmak isteyenler için sayılı günler kaldı.

1998 yılında kurulan İstanbul Uluslararası Kukla Festivali, bugüne değin dünyadan 300’ün üzerinde kukla grubunu ağırladı. Festival dünya kukla geleneklerini tanınmasına olanak sağlarken, Türk kuklasının dünyaca algılanmasına da katkıda bulundu. Festival aynı zamanda her yıl Metin And, Oğuz Aral, Ali Poyrazoğlu, Işıl Kasapoğlu, Prof. Saim Bugay ve Tacettin Diker gibi alana katkı sağlamış sanatçılara “onur ödülü” verdi.

Festivalin önemini dramaturg Doç. Dr. Selen Korad Birkiye şöyle ifade ediyor: “İstanbul Kukla Festivali vasıtasıyla  herhangi bir alternatif tiyatronun düşlerinde yatan tek kişilik Hamlet’lerden, pek çok saygın operanın sahnelemek için can attığı Dido ve Aenas’a, edebiyat hayranlarının özel bir yere oturttuğu Knut Hamsun’un Açlık’ından, varyete dünyasının renkli şovlarına, geleneksel dünya kuklasının en seçme örnekleri olan Bunraku ve Su kuklalarından, en avant-garde’ına kadar her türlü kukla oyununu izleme olanağı bulduk.”

KARAGÖZ 500 YAŞINDA

Festival, İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından, Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde organize ediliyor. İstanbul Karagöz Kukla Vakfı’nın kuruluş amacı Karagöz’ü var etmek olarak biliniyor.  Türk gölge tiyatrosu Karagöz’ün 500. yılını kutluyor. Prof. Metin And, yayınladığı araştırmalarında, Karagöz’ün bu topraklara 1517 yılında Mısır’dan geldiğini, İbn-i İlyas’ın yazılarına dayanarak ifade ediyor.

Bu vesileyle festivalde gölge ağırlıklı bir program oluşturuldu. Özellikle Asya’dan çok önemli gruplar davet edildi: Kamboçya’dan Pnom Penh Gölge Tiyatrosu, Çin’den Mao Mao, Hong Kong’dan Çin ve Türk gölge tiyatroları işbirliğinde Avanti ve Tayvan’dan Kaohsiung Gölge Tiyatrosu. Endonezya gölge kuklasına örnek olarak da İspanya’dan El Gecko con Botas’ın çalışması yer aldı.

Festivalde Karagöz oyunlarının modern yorumlarıyla seyirciye ulaştırıldığı göze çarpıyor. Ercan Sönmez’in Hacivat’ın Şakası isimli oyunu, Dünya Çocuk Oyunları topluluğu Ah Karagöz vah Karagöz ve Fransa’dan Ruşen Yıldız’ın Eşek Olmak Gerek isimli oyunu ile Cengiz Özek’in Çöp Canavarı ve Büyülü Ağaç adlı oyunları yer alacak.

Sadece oyunlarla değil, Topkapı Sarayı Müzesi’nde görkemli bir sergiyle de Karagöz bütün yönleriyle tanıtılacak. İstanbul Karagöz Kukla Vakfı ve Topkapı Sarayı Müzesi işbirliğindeki sergi kapsamında müze koleksiyonunda yer alan figürlerin Cengiz Özek yapımı replikaları ve yine müze koleksiyonunda yer alan ustaların Cengiz Özek koleksiyonundaki çalışmaları görülebilecek.

FESTİVAL FARKLI TEKNİKLERİ BİR ARAYA GETİRİYOR

İngiltere’den Drew Colby ve İspanya’dan The Ytuquepintas Company gölgenin bir başka yaklaşımıyla festival içinde yer alıyor.  Karagöz’ün beslendiği halk kitlesini arkasında taşıyan diğer halk tiyatrosu örneklerini de festival kapsamında görebiliyoruz: İtalya’dan Arlecchino ile Paolo Papparotto, Avusturya’dan Kasperl ile Thomas Ettl, Türkiye’den İbiş ile Çocuk Prodüksiyon bunlardan bazıları. Festival programında diğer kukla formlarının; el kuklası, ipli ve sopalı kukla gibi örneklerinin de unutulmadığını görmek sevindirici: Çek Cumhuriyeti’nden Karromato, Rusya’dan The Fifth Wheel ve Meta Zero, Arjantin’den La Gorda Azul, İspanya’dan Toni Zafra, İsrail’den Ornan Braier(Train Theatre), Türkiye’den ise Dünya Çocuk Oyunları, Tiyatro Gülgeç ve Naif Bey Kumpanyası izleme imkanı bulabileceğimiz diğer isimler arasında yerlerini alıyor.

Festivalde ayrıca, Lotte Reiniger’in Prens Ahmed isimli filminin gösterimi yapılacak.

FESTİVAL İSTANBUL’UN İKİ YAKSINDA 

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, İtalyan Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, İsrail Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşiyor. Festivalde yer alan dünyaca ünlü gruplar; Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Sahne Pulchérie, Deniz Müzesi Sahnesi, Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi, Terakki ve Sarıyer Halk Eğitim Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi sahnelerinde ve İstanbul’un birçok farklı semtinde seyirciyle buluşacak.

Editör: Cem Cengiz Yarar

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.