Manşet Yalısının Kızı Emeç ailesinin biyografisi

Gazeteci yazar Esra Tüzün, Türk medya tarihinin en ilgi çekici isimlerinden olan Çetin Emeç’in aile biyografisini kaleme aldı. Manşet Yalısının Kızı adlı kitap raflarda yerini aldı. Emeç’lerin mutlu, mutsuz pek çok hatırasını ailenin en küçük kızı Leyla Tavşanoğlu anlattı, Esra Tüzün yazdı. 

Esra Tüzün, TÜYAP’ta düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda kitabını imzaladı.  “Babıaliden medyaya Emeç ailsenin asırlık hikayesi…” başlığıyla hazırlanan tanıtım yazısı şöyle: 

Emeçler yaklaşık bir asır boyunca kamuoyunu sarsan manşetlere imza attılar… Son Posta gazetesinin efsanevi patronu, aynı zamanda Demokrat Parti milletvekili olan Selim Ragıp Emeç’in açtığı yoldan çocukları Çetin Emeç, Aydın Emeç ve küçük kızı, babasının “Leylak”ı Leyla Tavşanoğlu da yürüdü.  

Manşetleriyle Türkiye’yi sarsan, heyecanlandıran, umutlandıran ailenin kaderi Türk siyasi tarihindeki çalkantılarla birlikte yazıldı. İdamlar, hapisler, sansürler, politik ayak oyunları… Onlar, Emeç Yalısı’nda komşuları olan anlı şanlı politikacıların, gazetecilerin, bürokratlar ve sanatçıların kâh şaşkınlık veren kâh kahreden hayatlarına tanıklık ederek yetiştiler. 

Hayat, Emeç ailesi için başladığı gibi devam etmedi. Türk basın tarihinin en hazin suikastlarından birinde bu aile kurban seçildi. Medyanın Çetin yayın yönetmeni, çocukluğunun geçtiği evinin önünde vuruldu. 

Emeçlerin kimi zaman pembe, kimi zaman zindanlar kadar karanlık hikâyesini ailenin en küçük kızı Leyla Tavşanoğlu anlattı, Esra Tüzün kaleme aldı.

Önemli bir belge niteliği taşıyan bu kitap, bugün “medya”ya dönüşen Babıâli’nin arka odalarında yaşanan gerçeklere ışık tutuyor.

Esra Tüzün, 100 Yaşı Devirmenin Sırları adlı kitabı, sergisi ve belgeseli ile dikkat çekti. Bu çalışmasıyla Uluslararası Gerontoloji Ödülü kazandı.  “32” adlı sergisi Türkiye’yi dolaştı. Dünyada en kısa süre yaşayan insanların ülkesini gezerek onların gülen yüzlerini fotoğrafladı. Somali’ye giderek oradaki değişimi anlatan bir sergi hazırladı. “Altın Stetoskop” kazandı. Öz adlı kitabında Prof. Dr. Mustafa Öz’ün küçük bir kulübede başlayıp Boğaz’daki yalılara uzanan hayatını anlattı. 

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.