Minik arkeologlar tarihi kentte kazı yaptı

Ülkemizin tarihi eser ve mirasına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla İÇDAŞ A.Ş. çocukları kapsayan sosyal sorumluluk uygulamalarını sürdürüyor. Çocuklar antik kentlerde arkeolojik kazılara katılıyor ve antik kent ortamında çamurla haşır neşir olarak seramik yaparak binlerce yıl öncesine yolculuğa çıkıyorlar.

Minik arkeologlar tarihi kentte kazı yaptı. Ülkemizin tarihi eser ve mirasına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla İÇDAŞ A.Ş. çocukları kapsayan sosyal sorumluluk uygulamalarını sürdürüyor. Çocuklar antik kentlerde arkeolojik kazılara katılıyor ve antik kent ortamında çamurla haşır neşir olarak seramik yaparak binlerce yıl öncesine yolculuğa çıkıyorlar.

İÇDAŞ A.Ş. tarafından 2014 yılından beri sürdürülen “İÇDAŞ Minik Arkeologlar Sosyal Sorumluluk Uygulaması” kapsamında, yaşları 7 ile 17 arasında değişen çocuklar ve gençler arkeolojik kentlerdeki kazılara katılıyorlar. Öğrenciler hazırlanan kazı simülasyon alanlarında arkeologlar eşliğinde kazı yapıyorlar. Kazıların yanı sıra çocuklar ve gençler “İÇDAŞ Antik Dönem Seramik ve Çocuk” sosyal sorumluluk uygulaması ile de seramik eserler üretiyorlar.

Çanakkale’deki dünyaca ünlü antik kentler arasında yer alan Truva, Alexandria Troas ve Parion’da düzenlenen etkinliklerde bu yaz 250 çocuk ve gencin tarihi alanlara yönelik farkındalıklarının gelişmesi sağlanacak. Antik kentlerin içinde hazırlanan kazı simülasyon alanlarında, arkeologlar eşliğinde kazılara katılan ve çıkardıkları topraklarla seramik üreten gençler ve çocuklar keyifli anlar yaşarken aynı zamanda tarihi değerlere yönelik bilinçlendiriliyorlar.

Çanakkale Biga’da çelik ve enerji üretim faaliyetlerini sürdüren Türkiye’nin önde gelen ağır sanayi kuruluşlarından olan İÇDAŞ A.Ş. kültür hazinemize sahip çıkmaya devam ediyor. İÇDAŞ A.Ş. dünyada ilk kez 5 antik kent kazısına tek ve ana sponsor olarak Çanakkale’de bulunan Truva, Assos, Parion ve Apollon Smintheion ve Alexandria Troas antik kent kazılarına destek veriyor.  Ülkemizin dünya çapındaki 5 büyük antik kent kazısına desteğiyle medeniyetin aydınlatılmasına katkıda bulunan İÇDAŞ, antik kentlerde yeni eserler, yaşam alanları ortaya çıkarken bunların korunmasına, yaşatılmasına ve tanıtılmasına yönelik faaliyetlerini sürdürüyor.

Yaşları 7 ile 17arasında değişen çocuklar ve gençler için düzenlenen etkinliklerin açılış gününde Truva ve Alexandria Troas antik kentlerinde kazı simülasyonu yapıldı. Çocuklar ve gençler hazırlanan ‘kazı simülasyon alanında’ arkeologlardan eğitim alarak kazı yaptı. Kazı öncesi antik kentleri gezen ve bilgi alan ‘minik arkeologlar’ arkeoloji biliminin ve arkeolog olmanın  anlamına dair bilgilenerek keyifli zaman geçirdiler. 30 öğrencinin katıldığı etkinliklere Çanakkale Valisi Orhan Tavlı da yer aldı. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın da minik arkeologlarla sohbet ederek, onlarla birlikte kazı simülasyon alanındaki uygulamada eline kazı aletlerini alarak toprağı kazdı.

Alexandria Troas Kazı Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe’nin liderliğinde yapılan uygulama için Vali Orhan Tavlı “İçdaş Minik Arkeolog” sosyal sorumluluk uygulamasını örnek bir proje olarak görüyoruz. Arkeolojik alanlara yönelik İÇDAŞ’ın desteği için teşekkür ediyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz tarihi mirasımıza karşı daha bilinçli olarak bu mirası geleceğe taşıyacaklar.” dedi.

“İÇDAŞ Antik Dönem Seramik ve Çocuk” başlıklı sosyal sorumluluk uygulaması Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü’nde bulunan 2700 yıllık Parion antik kentinde gerçekleştirildi. Çocuklar antik dönemin killi toprağıyla, antik kentte seramik yapmayı öğrendiler. Arkeologlar eşliğinde killi toprağı çıkaran çocuklar, toprak eleme, çamur haline getirme ve fırında seramik pişirme yöntemini uyguladılar.

Suat Karataş – İÇDAŞ Sosyal Sorumluluklar Direktörü

İÇDAŞ Sosyal Sorumluluklar Direktörü Suat Karataş, “Ülkemizin dünya çapındaki 5 büyük antik kent kazısının ana ve tek destekçisi olmaya devam ediyoruz. Dünyada bunun örneğine rastlanmış değil.Tarihi değerleri gün ışığına çıkarmanın ötesinde korumak ve yaşatmak daha zor. Bunun için toplumsal bilincin oluşturulması ve arttırılması gerekiyor. Bu anlamda da İÇDAŞ, 2014 yılında çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik başlattığı ‘minik arkeologlar’ ve ‘antik dönem seramik ve çocuk’ uygulamalarımız süre sınırı olmaksızın sürdürülecektir. Çocuklarımıza ve gençlerimize tarihi ve arkelojik alanlar, yaşamlar hakkında farklı boyutta bakış açısı geliştirilmesi hedefliyoruz. Farkındalık oluşturma ve bilinçlendirme faaliyetlerimize her sezon ortalama 250 gencimiz ve çocuğumuz katılıyor. Hedefimiz gelecek sezonlarda bu sayıyı 500’e çıkarmak.” dedi.

Editör: Serdar Tunatürk

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.