Ömer Seyfettin Hikaye Ödülü Cihan Aktaş’a

Gönen Belediyesi tarafından beşincisi bu yıl düzenlenen Ömer Seyfettin Hikaye Ödülü sonuçları belli oldu. Yazar Cihan Aktaş Ömer Seyfettin Hikaye Ödülü’ne layık görüldü. 

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Balıkesir Gönen Belediyesince düzenlenen “Ömer Seyfettin Hikaye Ödülü” bu sene “Kızım Olsan Bilirdin” kitabıyla Cihan Aktaş’a verildi.

Prof. Dr. Recep Duymaz, Osman Bayraktar, Akif Hasan Kaya, Abdurrahman Kural ve Salim Nizam’ın yer aldığı jüri tarafından 2015 yılı içerisinde ilk basımı yapılan hikaye kitapları arasından seçilen eserin, “Yazarın özellikle kadını anlama ve anlatma konusunda çalışmalarının olması ve ‘Kızım Olsan Bilirdin’ kitabında sadece çarpıcı kurgu değil, insana ve hayata dair sarsıcı çözümlemeleri öne çıkarıyor olması” gerekçesiyle ödüle layık görüldüğü bildirildi.

Ödülün, yazar Cihan Aktaş’a 5 Mart’ta Gönen’de düzenlenecek törende takdim edileceği belirtildi.

Ömer Seyfettin Hikaye Ödülü 2012 yılında “Keyfekader Kahvesi” kitabıyla Aykut Ertuğrul’a, 2013’te “Mürekkep” kitabıyla Cemal Şakar’a, 2014’te “Güneşe Koşan Adam” kitabıyla Ali Haydar Haksal’a, 2015’te “Ansızın Hayat” kitabıyla Necip Tosun’a verilmişti.

Kızım Olsan Bilirdin hakkında bilgi

Cihan Aktaş’ın öykü kitabı Kızım Olsan Bilirdin, İz Yayınları tarafından basılmıştı.  Aktaş okurlarını bu kitabındaki öyküleriyle Alzheimer hastalarının dünyasına çekiyor.

Kızım Olsan Bilirdin kitabı pek çoğu edebiyat dergilerinde yayımlanan öykülerden oluşuyor. Yazar ilk öyküden itibaren, yaşlanan bir annenin, ihtiyarlığın da getirdiği bir rol değişimi ile çocuklaşmaya başlamasının tınılarını duymaya başlıyorsunuz. Değil mi ki zaten, hayat döngüsel bir süreçtir. Kimi hikâyelerde, anne ile kızın alışıldık rolleri değişiyor ve artık anne çocukluk, çocuk ise annelik rolüne geçiş yapıyor. Yazar, bunları imkânsız kolay bir dille ve ustalıkla anlatıyor ki, okuru kurmaca ile gerçeklik arasında bir yolculuğa çıkarıyor.

Cihan Aktaş, Kızım Olsan Bilirdin kitabındaki öyküleri etrafında Star Kitap’ta yayımlanan söyleşisinde hayat, öykü ve kurmaca münasebetine de ışık tutan açıklamalarda bulunmuş. Birkaçı şöyle:

“Annem Alzheimer hastasıydı. Onun (…) daha iyi bakılması için Alzheimer üzerine çeşitli okumalar yaptık hepimiz, kardeşler olarak. Yaşadıklarınız aynı hastalıktan muzdarip insanları tanımaya yöneltiyordu tabii. İrlandalı yazar Iris Murdoch’un Alzheimer olduğunu biliyordum. Fakat bir engellilikle sonuçlanan trafik kazaları gibi Alzheimer da sadece bilgiyle öğrenilmiyor. Annemin hastalığından sonra artık geri dönüşsüz bir süreci birlikte adımlamaya başladık. (…) Hastalığı kabul ettikten sonra ise sadece ona iyi bakmayı ve güvenliğini sağlamayı düşünüyorsunuz. O yıllarda düştüğüm notlardan, okumalarımdan ve gözlemlerimden hareketle yazdığım birkaç öykü Fayrap’ta yayımlandı. Hastalık ağırlaşırken artık öykü yazamadım. Annemin vefatından üç yıl sonra zihnimde öne çıkan birkaç konuyu öyküleştirmeyi denedim. Kuşkusuz anlattıklarım sadece annemin yaşadıkları değil, ancak onun hastalığı dikkatimi Alzheimer hastalarının dünyasına çekti. Çok sarsıcı, dokunaklı, insanın hayata bakışını sarsan hikâyeler dinledim. Öykülerimin hepsinde bu konuşmaların bir payı var.”

Bu konu üzerine yazmanın sağaltıcı bir etki bırakıp bırakmadığı noktasındaysa şunları söylüyor:

“Yazmak her zaman iyi gelir. Birçok açıdan etraflıca düşünmeniz gerekir çünkü. Bazı konularda sizde yara bırakan olay veya hâl yazarken başka bir mahiyet kazanabiliyor, ama tersi de oluyor. Yazma sürecinde göz ardı ettiğiniz bir ihmaliniz çıkıyor karşınıza ve yeni bir sorgulama başlıyor. Alzheimer böyle bir hastalık, ne yapsanız yetersiz geliyor. İnsanın annesini yitirmesi zaten başlı başına sarsıcı bir tecrübe. Yeni öyküler yazmaya başlarken, hem annemin ölümüne hem de hastalığa biraz daha mesafeli bakabileceğimi sanıyordum. Sonra şunu fark ettim. Anne asla ölmüyor.”

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.