Sahte Miro sergisi için 4 sene 6 ay hapis

Sahte Miro sergisi düzenleyen koleksiyonere 4 sene 6 ay hapis cezası verildi. Koleksiyoner Emre Sefer’in sahte Miro eserleri ile İstanbul’da sergi düzenlemesi adliyeye intikal etti.

Sahte Miro sergisi düzenleyerek, eserleri orijinalmiş gibi pazarlayan Emre Sefer, İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nce 4 sene 6 ay sene hapis cezasına çarptırıldı. 

Emre Sefer hakkında sergiyi düzenleyen kurum olan Kült Limited’i dolandırmak ve MSGSÜ’nün kamuoyunda itibarını zedelemek sebebiyle dava açıldı.

Sahte eserlerle sergi

20 Kasım 2013 tarihinde Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan Miro Sergisi ile ilgili Miro Vakfı’nın “eserlerin sahte olduğu”na dair raporu doğrultusunda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından kapatılan sergi ile ilgili mahkeme kararını verdi.

Serginin düzenleyicisi Kült Ltd.’nin “maddi ve manevi zarar gördüğüne” dair şikayeti üzerine başlayan davada koleksiyonun sahibi ve kiralayıcısı ARETE Sanat Galerisi yetkilisi koleksiyoner Emre Sefer “dolandırıcılık” ve “özel belgede sahtecilik” suçlarından suçlu bulundu.

Sahte Miro sergisi 20 Kasım 2013 tarihinde açılmış, 20 Aralık 2013 tarihinde ise “eserlerin sahte olduğundan şüphelenmesi üzerine” ziyaretçi girişi durdurulmuştu. 23 Aralık 2013 tarihinde Joan Miro’nun yasal temsilcisi Miro Vakfı yöneticileri İstanbul’a gelip sergide incelemelerde bulunmuş, 3 Ocak 2014 tarihinde de “eserlerin orijinal olmadığına” dair teknik rapor hazırlanmıştı.

Dolandırıcılık ve sahtecilik

Aynı gün serginin organizatörü Kült Ltd. dolandırıldığı gerekçesiyle koleksiyonun sahibi ve kiralayıcısı ARETE Sanat Galerisi yetkilisi Koleksiyoner Emre Sefer hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma neticesinde Emre Sefer hakkında “dolandırıcılık” ve “özel belgede zincirleme sahtecilik” suçlarını işlediği iddiasıyla kamu davası açıldı.

Yapılan yargılama neticesinde 18.03.2016 tarihinde Koleksiyoner Emre Sefer suçlu bulunarak toplamda 4 yıl 6 ay hapis cezası ve 40.000TL adli para cezası ile cezalandırıldı.

Sahte olduğunu biliyordu

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi, sahte Miro sergisi için “sanığın söz konusu eserlerin sahte olduğunu bildiğini” belirterek, “sahteliği belirtilen eserlerle ilgili orijinallik sertifikasının sahte olduğu, olayın uluslararası bir boyuta taşındığı, sanığın ciddi anlamda kastının bulunduğu ve söz konusu eylemin sanat eserlerine yönelik olduğu” gerekçesiyle dolandırıcılık suçundan 2 yıl hapis ve 40.000TL adli para cezasına, “sanığın kendi şirketi Arete Şirketi adına orijinallik belgeleri düzenlediği, bu eylemi zincirleme şekilde gerçekleştirdiği” gerekçesiyle de özel belgede sahtecilik suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.

Örnek karar

Sahte Miro sergisi ile dolandırılan ve mağdur olan Kült Ltd.’nin avukatı ise, “kültür ve sanat alanında yaşanan bir dolandırıcılık ve sahtecilikle ilgili ülkemizde örnek bir mahkeme kararı tesis edildi. Ticari alanda çok sık karşılaşılan dolandırıcılık ve sahtecilik yanında, kültür sanat alanında pek karşılaşılmamakta, sahtecilik olsa da mahkeme kararlarıyla cezalandırılmamaktaydı. İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi bundan böyle emsal olabilecek bir karar vermiştir” dedi.

Mahkeme kararı sanat dünyası neden önemli olduğuna dair açıklama yapan mağdur kurumun yöneticisi Kült Ltd. yöneticisi Dündar Hızal “Biz tüm kültür endüstirisi adına sürecin takipçisi olduk. Bu karar önemli bir zafer. Büyük maddi zararlara uğramış olmak bir yana bu kararın caydırıcılık açısından önemi büyük. Kültür endüstrisinin büyük etkinliklere ihtiyacı var, büyük oranda sponsorluk ilişkisini gerektiren ve çoğunlukla güven ilişikisine dayalı bir eko-sistem. Tüm kırılgan atmosfer ve eko-sistem bunu suistimal eden kimi kötü niyetli kişilerce kolayca yok edilebiliyor. Bu kararla kültür sanat eko-sistemi biraz daha güvenli bir alana kavuştu. Artık tersini düşününler için hapis cezasına kadar ağır cezalar var Türkiye’de” dedi.

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.