Reklam

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödülleri açıklandı

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödülleri açıklandı

Reklam

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödülleri açıklandı. Festival bu yıl 31 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek.

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Onur Ödülü oyuncu Tilbe Saran’a verilecek.

Yapılan açıklamaya göre Bilge Olgaç Başarı Ödülü sinemanın farklı dalından üç ismine verilecek. Oyuncu Asiye Dinçsoy, yönetmen-senarist Belmin Söylemez ve kurgucu Selda Taşkın, Bilge Olgaç Başarı Ödülü sahipleri oldular.

Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Öyküsu Özyürek’e verilecek.

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, her yıl sinemadaki kadın emeğinin altını çizmek ve görünür kılmak, yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere düzenleniyor, ödüller bu amaçla veriliyor. 

Tilbe Saran

Onur Ödüle Tilbe Saran’a 

Bu yıl 21’inci kez sahibini bulacak olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Onur Ödülü,  Tilbe Saran’a verilecek. Sinemada yönetmen ya da oyuncu olarak yıllardır üreten ve emek veren kadınlara verilen Onur Ödülünün bu yılki sahibinin Tilbe Saran olduğu duyuruldu. 

Tilbe Saran, oyunculuğa 1984 yılında Kenter Tiyatrosu’nda başladı. İki yıl sonra Dormen Tiyatrosu’nda Hangisi Karısı adlı oyunla ilk ödülünü aldı. Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu’nun kurucularından, yurtiçi ve yurtdışında pek çok oyunda rol alan, 1985 yılında Kırlangıç Fırtınası filmiyle sinemaya adım attı. Bir Erkeğin Anatomisi, Kaç Para Kaç, Beş Vakit, Turquaze, Zenne, Çekmeceler, Yol Ayrımı, Seni Buldum Ya ve Bergen filmlerinde unutulmaz performanslara imza attı. 

Bilge Olgaç Başarı Ödülü 3 kadın sinemacıya 

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde erkek egemen sinemanın ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen Bilge Olgaç Başarı Ödülleri bu yıl üç isme verilecek.

Türkiye sinemasının farklı alanlarında emek veren kadınların başarılarını kutlamak amacıyla, verilen ödül bu yıl bu yıl üç isme gidecek. 

Asiye Dinçsoy

Oyuncu Asiye Dinçsoy, ödülü alacak isimlerden…

Asiye Dinçsoy sinemaya ilk adımını 2008 yılında Fırtına ile attı. İkinci filmi Hayatın Tuzu’nda hayat verdiği Meryem karakteri ile Adana Altın Koza Film Festivali Umut Veren En İyi Genç Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

Press filmindeki Songül karakteri ile 44. Sinema Yazarları Derneği En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldı.

Toz Bezi filminde canlandırdığı Nesrin ile 35. İstanbul Film Festivali, 21. Nürnberg Türkiye Almanya Film Festivali ve 27. Ankara Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazandı.

Dirlik Düzenlik filminde hayat verdiği Hicran ile İstanbul Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Antalya Altın Portakal Film Festivali Cahide Sonku Ödülü’ne layık görüldü. Asiye Dinçsoy’un son filmi Yüzleşme şu anda İstanbul Film Festivali’nde yarışıyor. 

Belmin Söylemez

Bilge Olgaç’ın asistanı olarak sinemaya ilk adımını atan Belmin Söylemez de ödülün ikinci sahibi…

Bilge Olgaç’tan öğrendiklerini kendi sinemasında da yaşatan Belmin Söylemez, ilk deneysel kısa filmi Uyku Hali’nden son filmi Ayna Ayna’ya kadar geçen yaklaşık 25 yıllık sinema macerasında izleyiciye farklı ve güçlü kadınları sundu. 

Bıyık, ZAP!, Dalgalar, Pencereler, Hayatımın Fotoğrafı, 34 Taksi, Bugün İstanbul Ne Kadar Güzel ve Şimdiki Zaman adlı kısa, belgesel ve uzun metraj filmleriyle sinemada ayrı bir yer edindi. 

Her filminde odağına aldığı konuya gerçekçi bir bakış açısıyla yaklaştı. Kurmaca filmlerinde izleyiciyi farklı ve güçlü kadınlarla tanıştırdı. Ulusal ve uluslararası festivallerde ödüllere layık görülen filmlerin yönetmeni ve senaristi Belmin Söylemez, festivalden bu yıl Bilge Olgaç Ödülü alacak diğer bir isim.

Selda Taşkın

Selda Taşkın, Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alacak üçüncü isim…

Kurgu dalında ödül sahibi Selda Taşkın, Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alacak diğer isim… Selda Taşkın, sinemadaki kariyerine üniversite yıllarında Gezici Festival, Nisi Masa (Avrupa Genç Sinemacılar Ağı) gibi kültür sanat kurumlarında görsel üretim ve organizasyon ile başladı.

Kariyerini 2009 yılında kurduğu Punctum Creative Productions ile film, animasyon ve reklam projelerinde yönetmen, yapımcı ve kurgucu olarak sürdürdü.

70. Berlin Film Festivali kapsamında Berlinale Talents’e seçilen, 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Cahide Sonku Ödülü’nü, 40. İstanbul Film Festivali’nde Zuhal filmiyle En İyi Kurgu Ödülü’nü, 29. Adana Film Festivali’nde Ela ile Hilmi ve Ali filmi ile Ayhan Ergürsel adına verilen En İyi Kurgu Ödülü’nü kazandı.

Selda Taşkın’ın, bu filmler dışında Siyah Beyaz, Taş, Körfez, Küçük Şeyler, Ankebût, Bana Karanlığını Anlat, Çilingir Sofrası gibi uzun ve kısa metrajlı pek çok filmin kurgusunda imzası bulunuyor. 

Öyküsu Özyürek

Genç Cadı Ödülü Öyküsu Özyürek’e 

Genç Cadı Ödülü, 2009 yılından bu yana genç kadın oyuncuları cesaretlendirmek, sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türkiye sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu kadın rollerinin yazılmasını teşvik etmek amacıyla veriliyor. 

Bu yılki Genç Cadı Ödülü Öyküsü Özyürek’e verilecek. Öyküsü Özyürek, ‘Cehennem Boş’, ‘Tüm Şeytanlar Burada’ adlı kısa filmde uğradığı taciz sonrasında çevresindeki erklere rağmen kendi hakikatini korumak için savaş veren bir kadına hayat verdiği performansıyla dikkat çekti. Melisa Önel’in Tokyo Film Festivali’nde prömiyerini yapan önümüzdeki günlerde ülkemizde de izleyiciyle buluşması beklenen filmi Aniden’de rol aldı. 

Reklam
Kenan Kaldan: Ortaokul yıllarında gazete bayisinde çalışırken çok fazla çizgi roman ve gazete okuduğu için işten atılmış. Çizgili kağıt sevmeyenlerden. Birikmiş notlarını, günlüklerini kitaplaştıracağı günü heyecanla bekliyor.
Reklam

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz.

Reklam