93. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu

Sinema dünyasının heyecanla beklediği 93. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. Altı dalda aday olan Nomadland, geceden 3 ödülle döndü. Filmin yönetmeni Chloe Zhao, ‘en iyi yönetmen’ ödülünü aldı.

93. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi) tarafından düzenlenen 93. Akademi Ödülleri (Oscar Ödülleri) koronavirüs pandemisi gölgesinde yapıldı.

Ödüllerde bu yıl dikkat çekici detaylar ortaya çıktı. Genelde erkek sanatçıların baskın olduğu ‘en iyi yönetmen’ kategorisinde ödül kadın yönetmen Chloe Zhao’nun oldu. Zhao, aynı zamanda bu ödülü alan ilk Asyalı yönetmen olarak da tarihe geçti. 

93. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. 93. Oscar Ödülleri töreni, Los Angeles’taki Dolby Tiyatrosu ve Union Garı’nda pandemi nedeniyle test ve sosyal mesafe önlemleri alınarak düzenlendi. Bu yıl herkesin gözü altı dalda aday olan Nomadland adlı filmdeydi. Nomadland, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu ödülleri olmak üzere toplam üç Oscar kazandı.

Chloe Zhao, Oscar tarihinde en iyi yönetmen ödülünü kazanan ilk Asyalı kadın yönetmen unvanını da aldı. Çin asıllı Zhao, 2010’da aynı ödülü evine götüren Kathryn Bigelow’dan sonra bu ödülü kazanan ilk kadın yönetmen aynı zamanda.  Bu arada, Oscar Ödülleri’nin 93 yıllık tarihinde sadece iki kadın yönetmenin; 2010’da Bigelow ve bu yıl da Zhao’nun bu ödülü aldığını hatırlatalım. 

İşte 93. Oscar Ödüllerini kazananlar 

En İyi Film: Nomadland

En İyi Kadın Oyuncu: Frances McDormand (Nomadland)

En İyi Erkek Oyuncu: Anthony Hopkins (The Father)

En İyi Yönetmen: Nomadland filminin yönetmeni Chloe Zhao bu kategoride Oscar alan ilk Asyalı kadın oldu.

En İyi Uyarlama Senaryo: The Father

En İyi Özgün Senaryo: Promising Young Woman filmiyle Emerald Fennell kazandı. Fennell kazanmayı beklemediğini söyledi.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah). Kaluuya, konuşmasında ‘ilişkiye girerek kendisini dünyaya getirdikleri için’ ebeveynlerine teşekkür etti.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Youn Yuh-jung (Minari)

Youn Yuh-jung
En İyi Özgün Şarkı: ‘Fight For You’ ile Judas and the Black Messiah

En İyi Özgün Müzik: Soul

En İyi Yapım Tasarımı: Mank

En İyi Film Kurgusu: Sound of Metal

En İyi Sinematografi: Mank

En İyi Belgesel: My Octopus Teacher

En İyi Kısa Film: Two Distant Strangers

En İyi Uluslararası Film: Another Round

En İyi Kısa Belgesel: Colette

En İyi Görsel Efekt: Tenet

En İyi Animasyon: Soul

En İyi Ses Kurgusu: Sound of Metal

En İyi Kostüm Tasarımı: Ann Roth

En İyi Saç ve Makyaj Tasarımı: Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal ve Jamika Wilson

93. Oscar Ödülleri töreninden notlar

Sunucusuz töreni

Los Angeles’taki Union Tren İstasyonu’nun yanı sıra Paris ve Londra’da özel olarak hazırlanan stüdyolarda gerçekleşen ödül töreninin bu yıl ana sunucusu yoktu. Halle Berry, Laura Dern, Renee Zellweger, Brad Pitt, Riz Ahmet, Angela Bassett, Regine King’in de aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü sunum görevi üstlendi.

Töreni farklı ülkelerden bağlantı

Koronavirüs pandemisi kaynaklı seyahat yasağı nedeniyle bu yılki törende  adaylar ve ödül kazananları açıklayanlarla dünyanın farklı yerlerinden canlı bağlantı yapıldı. The Father (Baba) filmiyle en iyi uyarlama senaryo ödülünü kazanan Florian Zeller, Fransa’nın başkenti Paris’te bir binanın çatısına kurulan stüdyoda ödülünü kabul etti. En iyi yönetmen ödülünü sunan Bong Joon-ho ile törene Kore’nin başkenti Seul’den bağlandı. Bong Joon-ho’nun imzasını taşıyan  Parazit geçen yıl en iyi film, en iyi yönetmen ve orijinal senaryo dallarında Oscar almıştı. 

En iyi erkek oyuncu ödülüne tepki

Gecenin en çok merak edilen ödüllerinden biri de en iyi erkek oyuncu Oscar’ıydı. Daha önce Altın Küre Ödülü’ne de değer görülen Chadwick Boseman bu dalın favorilerindendi. Geçen yıl Ağustos ayında hayata veda eden Boseman’ın son filmi Ma Rainey’s Black Bottom ile bu kez de Oscar kazanması bekleniyordu. Bu konudaki en güçlü rakibi de The Father ile Anthony Hopkins’ti. Sonuç açıklandığında Boseman’ın hayranlarının beklentisi de boşa çıkmış oldu. Ödül Hopkins’e gitti. Bunun üzerine Boseman’ın hayranları sosyal medyadan Akademi’ye tepki mesajları yağdırdı. Pandemi yüzünden uzun süredir evinden çıkmayan Anthony Hopkins ise törene katılmadı.

Antony Hopkins tarihe geçti

Anthony Hopkins aynı ödülü 1994 yılında Kuzuların Sessizliği ile de kazanmıştı. Bu yıl aldığı ödülle de adını bu ödülü kazanan en yaşlı erkek oyuncu olarak Akademi tarihine yazdırdı. 83 yaşındaki Hopkins bu ödülü almadan önce unvan 82 yaşında Oscar kazanan Christopher Plummer’a aitti.

Hayal kırıklığı yaşayan film

Gecenin en büyük hayal kırıklığını yaşayan film ise Mank oldu. David Fincher’ın yönettiği film, 10 dalda aday gösterildi. Fakat sadece prodüksiyon tasarımı ve sinematografi dallarında ödül aldı.

 

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.