Bekir romanı casusluk maceralarını sevenlere

Türk casus Bekir Nakashidze’nin Sibirya’dan kaçış macerasını torunu Murat Uzun romanlaştırdı. İkinci Adam Yayınları tarafından basılan romanın tanıtım filmini de Murat Uzun çekti.

Bekir romanı casusluk maceralarını sevenlere

Bekir romanı casusluk maceralarını sevenlere… İkinci Adam Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan Bekir adlı roman, gerçek bir hayat hikayesini okurlarla buluşturuyor.

Yazar Murat Uzun tarafından kaleme alınan roman, Türk casus Bekir Nakashidze’nin (Uzun) Sibirya’daki esir kampından nefes nefese kaçış hikayesini anlatıyor. 

Sibirya cehenneminden kaçan ilk Türk casus Bekir Nakashidze, yazar Murat Uzun’un dedesidir. Murat Uzun, dedesini hiç görmemiş. Ancak onun yaşadıklarını, babasının anlattıklarından öğrenmiş çocukluk yıllarından itibaren… Babasının anlattıklarıyla tanımış dedesini. Murat Uzun, “Dedemi göremedim ama babamdan dinlediklerim sayesinde çok yakından tanıdım.” diyor.

Bekir romanın konusu

Peki, kimdir bu casus Bekir Nakashidze?

Gürcistan’ın SSCB’ye katılmasının ardından başlayan asimile politikasına karşı çıkan, bunun için Türkiye tarafına casusluk yapan Batumlu bir tüccar. 1929 yılının Mart ayında, Oğlav köyündeki evinin önünde Rus askerleri tarafından casusluk iddiasıyla tutuklanır.

Göstermelik bir mahkeme ile tüm mallarına el konulup ömür boyu hapse mahkûm edilir. Cezasını çekmesi için Sibirya’ya, Yekaterinburg esir kampına gönderilir. Sonrası tam bir kâbustur. İki sene bu cehennemde kalan Bekir esir kampından kaçar. Peşindeki insan avcıları, zorlu doğa koşullarına rağmen aylarca süren yolculuk sonrası evine döner.

“Yaşamadığım dönem ve mekânları, sadece araştırıp ve büyüklerimden dinleyerek anlatmak, aktarmak beni zorlasa da çok uzun zamandır aklımda olan bu projeyi hayata geçirmek için bir an bile umutsuzluğa kapılmadım. Hikâyenin başladığı yeri görüp incelemek, gözlerimi kapadığımda zamanda yolculuk yapıp kendimi orada hissetmek beni daha da motive etti.” diyen yazar Murat Uzun bu kitabı, torunları ve gelecek nesiller de Bekir Nakashidze’yi tanısın ve neler yaşadığını bilsin diye kaleme almış.

Murat Uzun yazdığı romanın tanıtım filmini de çekti. Filmde dedesi Bekir Nakashidze’yi bizzat kendisi oynayan Uzun, filmin yönetmeliğini de yaptı. 

Pelin Çite
Pelin Çite
İki yumurta kıramayıp koltuğunun altında 5 kitap taşırken, otobüste ayakta okuyanlardan. Hızlı okuma ve hızlı yazma kurslarını ortaokulda tamamlamış. ABD’de sinema eğitimi aldı. Eski film koleksiyonu yapmayı seviyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.