Reklam

Caz ustası Ahmet Muvaffak Falay vefat etti

Caz ustası Ahmet Muvaffak Falay vefat etti

Reklam

Caz ustası Ahmet Muvaffak Falay vefat etti. 92 yaşındaki caz sanatçısı Ahmet Muvaffak Falay hayatını kaybetti. ‘Maffy’ lakabıyla tanınan Ahmet Muvaffak Falay, Türkiye’nin en önemli caz sanatçılarından biriydi.

Ahmet Muvaffak Falay, Miles Davis ve Roy Eldridge ile kıyaslanıyordu. 2005 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı İKSV tarafından ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verilen Falay’ın doğduğu Kuşadası’nda heykeli dikilmişti (ancak daha sonra çöpe atıldı). Falay’ın cenazesi doğduğu Kuşadası’nda dün (22 Şubat 2022) toprağa verildi. 

Falay’ın ölüm haberini, caz piyanisti Kerem Görsev sosyal medyadan duyurdu.

Kerem Görsev, Twitter’dan şu ifadelerle acı haberi paylaştı: 

“Sabah gelen haber beni çok üzdü. Muvaffak Falay (Maffy) 92 yaşında vefat etti. Türkiye’yi dünyaya tanıtan trumpet sanatçısı caz müziği duayeni, ülkemizde Ferit Odman, Kağan Yıldız ve Engin Recepoğulları ile çalan genç müzisyenlere eşsiz bir repertuar öğreten büyük usta. Allah rahmet eylesin”

Maffy Falay Kuşadası’nda doğdu 

Falay, 1930 yılında Kuşadası’nda doğdu. 1942 yılında aynı ilçede başladığı müzik hayatında “Maffy Falay” adıyla ünlendi.

Ankara Konservatuarı’nda 7 yıl trompet ve piyano üzerine çalıştı. 1950’li yıllarda yurtdışında çalışmalar yapmaya başlayan ve 1964’te İsveç’e yerleşen Falay, 70’lerden itibaren İsveç’in ve dünyanın ünlü caz plak şirketlerinden albümler yayınlamaya başladı.

1960 yılında Almanya Köln’deki Kurt Edelhagen’in Radyo Orkestrası’na katılan trompet sanatçısı, dünyaca ünlü Kenny Clarke-Francy Boland ekibiyle de çaldı.

Dünya çapında bir trompetçi

1970 yılında Dizzy Gillespie Reunion Orchestra’ya katıldı. Dünyaca ünlü cazcı Dizzy Gillespie’nin, Down Beat adlı dergide yayımlanan yazısında, 1956’da Ankara’da dinlediği Muvaffak Falay’ı caz dünyasının ünlü trompetçileri Miles Davis ve Roy Eldridge ile kıyaslanabilecek bir trompetçi olarak değerlendirmesi büyük yankı yaratmıştı.

Falay’a 2005 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı İKSV tarafından ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verilmiş, ayrıca 2011 yılında doğduğu Kuşadası’na sanatçının bir heykeli dikilmişti.

Heykeli çöpe atıldı 

Maffy Falay’a 2005 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verilmişti. Falay’ın doğduğu Kuşadası’na 2011 yılında heykeli dikilmişti. Böylece Falay ‘heykeli dikilen ilk caz sanatçısı’ unvanını almıştı.

Esat Altungün başkanlığındaki dönemde Kuşadası Belediyesi tarafından dikilen heykel, 2021 yılında ise çarşı ve sokak yenileme çalışmaları kapsamında Kuşadası Belediyesi tarafından yerinden kaldırıldı. Heykel belediye şantiyesi içindeki inşaat artıkları arasına atıldı. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel eleştireler karşısında ise ‘yeni bir heykel siparişi verdik’ demişti. Ancak aradan geçen süre içinde Kuşadası’nda başka heykeller dikilip açılışları yapılırken henüz efsane cazcı Maffy Falay’ın heykeli yerine konulmadı. 

Reklam
Kenan Kaldan: Ortaokul yıllarında gazete bayisinde çalışırken çok fazla çizgi roman ve gazete okuduğu için işten atılmış. Çizgili kağıt sevmeyenlerden. Birikmiş notlarını, günlüklerini kitaplaştıracağı günü heyecanla bekliyor.
Reklam

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz.

Reklam