Cervantes’in Mezarı Bulundu
İspanya’da adli tıp uzmanları ülke edebiyatının en ünlü eserlerinden “Don Kişot”un yazarı Miguel de Cervantes’in mezarının
yaklaşık 400 yıl sonra bulunduğunu açıkladı.
Madrid’deki Trinitarian Manastırı’nda bulunan kemiklerin, Cervantes ile karısına ve yazarla birlikte gömüldüğü kayda düşmüş diğer kişilere ait olduğuna inanılıyor.
Çalışmayı yürüten uzmanlar, Cervantes’in ileri derecede hasar görmüş kemiklerini diğer parçalardan ayırmanın güç olacağını kaydetti.
Miguel de Cervantes 1616’da toprağa verilmiş, naaşının bulunduğu kilise daha sonra yeniden inşa edilmişti.
Cervantes’in kemikleri 17. yüzyılın sonlarında yeni inşa edilen binaya nakledildi.
Ancak daha sonra İspanya’nın “edebiyat prensi”nin kalıntıları yüzyıllar boyunca kayıplara karıştı, binanın tam neresinde olduğu anlaşılamadı.
Hayatının yoksullukla son bulduğu belirtilen Cervantes, 69 yıllık hayatı boyunca roman ve öyküler yazdı. Askerlik, vergi tahsildarlığı ve muhasebecilik gibi işlerde çalıştı. Cervantes 1616’da Madrid’de yaşarken, şeker hastalığından öldü.
30 araştırmacıdan oluşan heyet, mezarı bulmak için kızılötesi kameralar, üç boyutlu tarama cihazları ve özel radarlar kullandı. Ocak ayında arkeologlar bir duvarın gerisindeki 33 oyuktan birinde, üzerinde MC harfleri yazılı bir tabut kapağı bulmuştu.
Oyukta mezarların bozulup söz konusu mahzene nakledilmesinden önce, Cervantes ile birlikte gömüldüğü bilinen insanlara uyan yetişkinlerin kemikleri bulundu. Yeni bir mezarın inşa edilmesinden sonra Cervantes’in, istekleri doğrultusunda yine aynı manastırda törenle gömüleceği duyuruldu.
Cervantes, Don Kişot adlı eseriyle, modern romanın babası olarak kabul ediliyor. Don Kişot dünyada en çok okunan ve başka dillere çevrilen kitaplardan biri.