Reklam

Fatih Sultan Mehmet tablosunu almak israf mı

Fatih Sultan Mehmet tablosunu almak israf mı?

Reklam

Fatih Sultan Mehmet tablosunu almak israf mı? Sosyal medya üzerinde yoğun bir tartışma oluştu. Aşırı kutuplaşan siyaset, toplumda da karşılık bulduğu için bu tartışmayı bekliyordum aslında…

Önce kısa bir hatırlatma yapalım.

Fatih Sultan Mehmet’in sadece Türk tarihi için değil dünya tarihi açısından önemini anlatmaya gerek yok. Böylesine bir ismin bilinen üç tablosu günümüze ulaştı.

Üç tablodan biri İstanbul’da

O üç tablodan birinin akıbeti henüz bilinmiyor. Bilinen iki tablodan biri için Londra’da müzayede düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sessiz sedasız bu ihaleye girerek Fatih Sultan Mehmet’in tablosunu almayı başardı.

İtalyan ressam Gentile Bellini’nin eseri 770 bin sterline (6 milyon 500 bin lira) İBB tarafından alındı.

Ben bu işe kafa yorup, tablonun İstanbul’a kazandırılmasını sağlayan İBB’ye teşekkür ediyorum. Bu bir hassasiyettir ve Fatih Sultan Mehmet’in üç tablosundan birinin İstanbul’da olması, getirilmesi büyük bir anlam taşımaktadır.

Babanızın fotoğrafı olsaydı bu ne yapardınız

Şimde herkes kendisine şu soruyu sorsun. Babanızın ya da annenizin dünya üzerinde sadece 3 fotoğrafı kalmış. Siz ne yapardınız? Bu sizin şahsi meseleniz. Bir de Fatih Sultan Mehmet gibi Türk ve dünya tarihine adını yazdırmış, İstanbul ile ismi özdeşleşmiş bir padişahımızın resmini düşünün… Artık bu sizin şahsi meseleniz değil, Türk milletinin bir meselesidir.

İBB, büyük bir görevi üstlenmiş ve başarmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in portresi İstanbul’a kazandırılmıştır. Ben bunu gönülden alkışlıyorum.

Fatih Sultan Mehmet portresi olarak bilinen eserdeki diğer kişi kim? Bu soruda soruluyordu. Bunun da cevabını geçtiğimiz günlerde ünlü tarihçimiz İlber Ortaylı açıkladı… Diğer portre Fatih Sultan Mehmet’in çok sevdiği oğlu Cem Sultan’a ait.

Bu sadece bir portre değil

Fatih Sultan Mehmet ve Cem Sultan’ın yer aldığı yağlı boya eseri bir an evvel görmek için sabırsızlanıyorum. Bellini, o eseri bizzat Fatih Sultan Mehmet’i görerek yaptı. Belli’ni İstanbul’da sarayda Fatih Sultan Mehmet’in daveti üzerine bulundu. Fatih, önce başkalarının portrelerini çizdirdi. Sonra ikna oldu ve Belli’nin kendisini resmetmesini istedi.

O tablo Fatih Sultan Mehmet ile aynı mekandaydı. Aynı atmosferde ve aynı zamanda aynı andaydı… Bu heyecan verici bir duygu. Sanat sadece ortaya çıkan eser değildir. Esere anlam katan başka değerler de vardır.

İsraf diyenler karşısında Fatiha okur

İstanbul’a kazandırılan bu eser, sadece bir portre değildir. Türk tarihinin çok kıymetli bir evrakıdır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’da yeniden varolmasıdır. Bu tartışmalar gelir geçer. Ama bu eser ‘israf’ diyenler tarafından da ziyaret edilir ve karşısına geçilip “Fatiha” okunur.

Reklam
Yavuz Rençberler: 724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
Reklam

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz.

Reklam