Reklam

Frida Kahlo’nun sesi bulundu

Frida Kahlo'ya ait olduğu öne sürülen radyo kaydı bulundu.

Reklam

Frida Kahlo’nun sesi bulundu. Dünyanın kült sanatçıları arasında yer alan Frida Kahlo’nun bilinen ilk ve tek ses kaydının Meksika’da bulunduğu iddia ediliyor.

Ses kaydının Frida Kahlo’ya ait olduğunun doğrulanması halinde büyük bir gizemin de çözüleceği öne sürülüyor. 

Bulunan kayıt 1955 yılında yayınlanan bir radyo programına ait. Frida’nın fırtınalı bir ilişki yaşadığı ünlü ressam Diego Rivera’nun bir portresi çiziliyor.

Dünyaca ünlü Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun ses kaydı bulundu. İddia bu yönde. Eğer iddia doğru ise Frida’ya ait bilinen tek ses kaydı bu olacak.

Meksika’nın Ulusal Ses Kütüphanesi’nde bulunan kaydın, 1955 yılında yayınlanan El Bachiller radyo programının pilot bölümünden alındığı düşünülüyor.

Program, Frida Kahlo’nun 1954’te yaşamını yitirmesinden bir yıl sonra yayınlandı. Kahlo’nun fırtınalı bir ilişki yaşadığı eşi ünlü ressam Diego Rivera’nun bir portresi çiziliyor.

Kayıtta Frida Kahlo olduğu düşünülen kişi, sanatçının kocası için kendi yazdığı Diego’nun Portresi isimli denemeden bir kısmı okuyor.

Frida olduğu öne sürülen kişi kayıtta şunları söylüyor: 

“(Diego) Arkadaş canlısı bir yüzü ve hüzünlü bakışları olan dev, muazzam bir çocuktu. Koyu, karanlık, fazlasıyla zeki ve büyük gözleri nadiren yerinde dururdu, göz bebekleri bir kurbağanınki gibi kabarık ve çıkık göz kapaklarından neredeyse dışarı çıkardı. Gözleri, bakışlarının daha büyük bir görsel alanı içine almasını sağlardı – sanki büyük mekanlar ve kalabalıkların ressamı için yaratılmışlar gibi…”

Konuyla ilgili olarak Meksika Kültür Bakanı Alejandra Frausto bir basın açıklaması yaptı. Bakan Frausto, yetkililerin kaydı incelemeye devam ettiklerini ve bunun sonunda sesin Frida’ya ait olup olmadığının ortaya çıkacağını belirtti. 

Eğer iddia doğrulanırsa, Frida’nın ilk ve tek ses kaydı memleketi Meksika’nın tozlu arşivinden çıkmış olacak.

Reklam
Kenan Kaldan: Ortaokul yıllarında gazete bayisinde çalışırken çok fazla çizgi roman ve gazete okuduğu için işten atılmış. Çizgili kağıt sevmeyenlerden. Birikmiş notlarını, günlüklerini kitaplaştıracağı günü heyecanla bekliyor.
Reklam

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz.

Reklam