İftarlık Gazoz filmi için oruç ve içki itirazı

İftarlık Gazoz filmi için oruç ve içki itirazı

İftarlık Gazoz filmi için “Cibar Kemal içki içmez oruç bozmazdı” denilerek itiraz edildi, gösteriminin durdurulması istendi. Gösterimdeki filmde başrolde Cem Yılmaz oynuyor. Filmin tedbiren durdurulması ve 150 bin lira manevi tazminat talep ediliyor.

Bu tazminat ve durdurulma talebinin nedeni de hayli ilginç. Filmdeki Cibar Kemal karakterinin kendi babasını anlattığını iddia eden Yusuf Kanat adlı vatandaş mahkemeye gitti. 

Kanat Anadolu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne avukatı aracılığı başvurdu. Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Yüksel Aksu ile filmin 2 yapımcısı hakkında davacı oldu. 

Yusuf Kanat dilekçesinde filmdeki karakterin kendi babası olduğunu, filmdeki rolde de babasının “hakarete uğradığını ve aşağılandığını” iddia etti.

Film 1970 yıllarında Muğla’nın Ula ilçesinde geçiyor. ‘Cibar Kemal’ gazoz imalatı yapar ve sokaklarda seyyar araba ile satar. Yusuf Kanat ölen babası Mustafa Kemal Kanat’ın hayatının bu filmle canlandırıldığını öne sürdü. O yörede babasının Cibar Kemal adıyla bilindiğini dilekçesinde anlatan Yusuf Kanat “Söz konusu bölgede bu isimde başka kişi yaşamamıştır. Filmde canlandırılan karakter yaşamı , düşünceleri ile gerçek Cibar Kemal kişiliğine karşı hakaret, küçük düşürme, aşağılama unsurları taşımaktadır” denildi.

Cem Yılmaz İftarlık Gazoz filmi

Cibar Kemal alkol içmez oruç bozmazdı

Mahkemeye verilen dilekçede gerçek hayattaki Cibar Kemal’in yörenin önde gelen isimlerinden ve gazoz üretim atölyesi olan bir kişi olduğu belirtildi. Filmdeki Cibar Kemal’in alkol kullanan, orucunu bozan ve küfreden bir kişi olarak canlandırdığı ifade edildi. Buna itiraz edildi. 

Senarist ve yönetmen Yüksel Aksu’nun, Yusuf Kanat ve babasını çok iyi tanıdığı belirtilen dilekçede, Kanat’ın film gösterime girmeden önce Aksu’yla görüşerek filmdeki olumsuz durumların düzeltilmesini istediği kaydedildi. 

Aksu’nun herhangi bir yanlışlık varsa düzeltileceğine dair söz verdiği dilekçede Aksu’nun sözünü tutmadığı ve Cibar Kemal’i gerçekte olduğundan çok farklı, olumsuz bir kişi olarak gösterdiği belirtildi.

Babama hakaret edildi

Yaşanan durumdan dolayı Yusuf Kanat’ın üzüntü yaşadığı ve babasına yapıldığını belirttiği saygısızlığı önleme amaçlı tazminat davası açmak zorunda olduğu kaydedilen dilekçede, tazminatın Ula’daki Atatürk İlköğretim okuluna bağışlanacağı ifade edildi. Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Yüksel Aksu ve filmin 2 yapımcısının 150 bin lira manevi tazminat ödemesinin istendiği dilekçede , filmin sinema salonlarında, internet ve benzeri yayın organlarında gösterilmesinin tedbiren durdurulması talep edildi.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Yusuf Kanat filmde doğru olmayan noktaların bulunduğunu belirterek, “Yüksel Aksu ile görüşüp filmde bir yanlışlık olmamasını ve babamın ismini değiştirmesini, anonim bir isim kullanmasını söyledim. Benim babam ömründe yalan söylememiş, prensip sahibi bir insandır. Filmde babam olmadığı bir insan gibi gösterilmiştir” dedi.

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.