Reklam

Leon Bahar’ı Takdimimdir hazin bir Türkiye gerçeğinin romanı

Leon Bahar'ı Takdimimdir hazin bir Türkiye hikayesi...

Reklam

Leon Bahar’ı Takdimimdir hazin bir Türkiye gerçeğinin romanı Nurten Yalçın Erüs imzasıyla okurlarla buluşuyor. Biyografik roman türündeki eser Varlık Vergisi’nin 77. yıldönümünde Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda yerini alıyor. 

Kitabın üst başlığında “Şair Edip Dürüst Tüccar” sıfatları ile Leon Bahar tanımlanıyor. Kitabın tanıtımında ise “Aşkale sürgünü Leon Bahar’ın hüzün dolu hayatı” ifadesi yer alıyor. 

Leon Bahar’ı Takdimimdir, Nurten Yalçın Erüs’ün ilk romanı. Uzun yıllar ekonomi gazeteciliği yapan Nurten Yalçın Erüs’ün ilk romanı ile mesleği arasında ironik bir bağ bulunuyor. Roman, Türkiye’nin yakın tarihinde ekonomik buhranı aşmak için uygulanan Varlık Vergisi’nin vatanperver bir işadamı üzerindeki etkisini ele alıyor. Ancak roman, gerçek hayattan alınmasına rağmen sağlam bir kurgu ve edebi alt yapıya oturuyor. 

Nurten Yalçın Erüs, Varlık Vergisi’ni ekonomik boyutundan sıyırıp, ‘şair ve edip’ dürüst tüccar Ankaralı Yuda Leon Bahar’ın aşkına, ailesine, çocuklarına yöneltmeyi başarıyor. Yazar, Leon Bahar’ın sürgünden gönderdiği mektuplar üzerinden okuru hüzünlü bir Türkiye gerçeğine yolculuğa çıkarıyor. 

Leon Bahar’ı Takdimimdir hazin bir Türkiye gerçeği olarak okurlara ulaşıyor. Yazarın, İkinci Dünya Savaşı döneminde devlete kaynak yaratmak hedefiyle çıkarılan ve ağırlıklı olarak gayrimüslimleri hedefleyen Varlık Vergisi’nin mağdurlarından tuhafiyeci Leon Bahar’ın sürgünden gönderdiği mektuplardan yola çıkarak yazdığı biyografik roman, verginin yıldönümünde Kırmızı Kedi imzasıyla okurla buluşuyor.    

Leon Bahar’ı Takdimimdir romanın konusu

Leon Bahar’ı Takdimimdir adlı romanın konusunu merak edenler için, yayınevinin hazırladığı tanıtım metninden faydalanalım. Metinde şunlar yer alıyor:

Ankaralı Yuda Leon Bahar, hayatını İstanbul Sultanhamam’da gömlek, pardösü ve çorap toptancılığı yaparak kazanan genç bir müteşebbis. İkinci Dünya Savaşı’nın dünyayı kasıp kavurduğu günler. Türkiye savaşa girmemek için diplomasi savaşı veriyor. Artan kamu harcamaları ve olası bir savaşa girme durumu da dikkate alınarak devlete kaynak yaratma ihtiyacı karşısında, Saracoğlu Hükümeti çok tartışmalı bir karara imza atıyor.

Varlık Vergisi Kanunu, 11 Kasım’da TBMM’de kabul ediliyor. Vergi, çok büyük ağırlıkla azınlık vatandaşlara uygulanıyor; tespit, tahsilat ve uygulama süreçleriyle vergi hukuku kurallarını, vergilendirme tekniklerini ihlal ettiği yıllar içinde hemen hemen tüm çevrelerce kabul edilen bu vergi nedeniyle borcunu ödeyemeyen 1200 mükellef çalışma kamplarına sürgüne yollanıyor. İşte Leon Bahar da o mükelleflerden biri…

Kazancının kat be kat üzerinde, 120 bin lira tutarında bir vergiyle karşılaşıyor. Verginin ilanından itibaren devlet makamlarına hitaben yazdığı hak arama dilekçelerinin yanı sıra Aşkale ve Sivrihisar’daki sürgün günlerinde karısı Jenny ve iki kızına yazdığı duygu dolu mektuplar şimdi Şair Edip Dürüst Tüccar Leon Bahar’ı Takdimimdir adıyla biyografik roman olarak bir döneme ışık tutuyor.

Şair Edip Dürüst Tüccar Leon Bahar’ı Takdimimdir’de yazar çok kapsamlı bir özel arşivden yararlanarak kamp ve sürgün hayatının detaylarını ortaya çıkarıyor. Bunun yanı sıra yazı hevesi yarım kalmış bir edebiyat tutkununun hayalini gerçek kılıyor, onun şiir dilinde yazdıklarını okurla buluşturuyor.

Nişantaşı, Bebek, Sultanhamam’dan başlayarak 1940’lı yılların İstanbul’u, Haydarpaşa’dan Fındıklıyan Han’a İstanbul’u güzelleştiren tarihi binalar ve hatıralarla örülü roman aynı zamanda Kandıra’dan Aşkale’ye, Aşkale’den Sivrihisar’a uzanan bir Anadolu güncesine de ev sahipliği yapıyor.  Birbirini seven ama aynı zamanda ıstırap veren bir karı kocanın zorunlu ayrılığı, çetrefilli aile ilişkileri, evlat sevgisi, dostlukların yarattığı mucizeler, gerçek vatanseverliğe dair samimi ifşaatlar ve adalet özlemi ile Şair Edip Dürüst Tüccar Leon Bahar’ı Takdimimdir 11 Kasım’dan itibaren tüm kitapçılarda…

Nurten Yalçın Erüs kimdir

Görele’de doğdu. Galatasaray Lisesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisansını Paris I Sorbonne Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları ve Sosyal Politikalar Ekonomisi alanında yaptı. Cumhuriyet’te başladığı ekonomi gazeteciliğini Milliyet Dergi Grubu ve ardından Akşam Yayın Grubu’nda sürdürdü. 2002 yılında Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu’nda finans gazeteciliği sertifika programını bitirdi. 2007 yılında halkla ilişkiler sektörüne adım attı. Halen kitap çalışmalarının yanı sıra kurum ve kuruluşlara iletişim stratejisi ve içeriği hizmetleri sunmaya devam ediyor. Fransızca, İngilizce bilen Nurten Yalçın Erüs, evli ve bir çocuk annesidir.

Reklam
Yavuz Rençberler: 724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
Reklam

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz.

Reklam