Reklam

Maria Puder gerçek biri

Reklam

Edebiyatımızın kült eserlerinden Kürk Mantolu Madonna’daki kadın kahraman Maria Puder gerçek bir şahsiyet. Sabahattin Ali’nin romanındaki unutulmaz aşkın kahramanı olan Maria Puder bir kurgu kahraman mı? Yoksa Sabahattin Ali gerçekten yaşadığı bir aşkı mı yazmıştı? Bu iki soru yıllarca okurların zihninde ve edebiyat dünyasında tartışıldı.

Sorunun cevabını ise Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali verdi. Filiz Ali, Kürk Mantolu Madonna’nın İngilizce’ye çevirilmesi nedeniyle BBC ile bir röportaj yaptı. Röportajda Maria Puder’in gerçek bir kişilik olduğunu söyledi. 

Türkiye’de 1943 yılında basılan kitap, 1920’lerde Almanya’ya okumaya giden Raif’in burada tanıştığı Maria Puder’e duyduğu büyük aşkı konu alıyor. Raif Efendi’nin Maria Puder’e duyduğu büyük aşkın romanı halen Türkiye’de çok satanlar listesinde yer alıyor. 

ASLINDA BAŞÖRTÜLÜYDÜ MADONNA. NASIL KÜRK MANTOLU OLDU?

Filiz Ali, BBC’ye yaptığı açıklamada Maria Puder’in gerçek bir kişilik olduğunu şu sözlerle aktarıyor: “Bir süre önce Maria’nın gerçek bir kişi olduğunu keşfettik. Babam bir arkadaşına hapisteyken yazdığı mektupta,  Alman hanıma duyduğu tutkunun hikayesini anlatıyor.”  

Filiz Ali, Sabahattin Ali’nin 1920’lerde genç ve bekarken bir yıl yaşadığı Berlin’de Maria ile tanıştığını söylüyor. Filiz Ali, babasının Maria ile ilgili mektuplarının var olduğunu da belirtiyor. O mektuplardan edindiği bilgiye göre de Sabahattin Ali ve Maria Puder uzun yürüyüşlere çıktılar. Tutkulu aşıklar olarak el ele tutuşarak gezdiler. 

Filiz Ali, “Babamın kitabının mesajı, içtenlikle sevmekti. Karşılık beklemeden sevmek, sevmek için sevmek” diyor.

Reklam
Yavuz Rençberler: 724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com

Yorumlar (0)

Reklam

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz.

Reklam