Sevgi neydi sevgi iyilikti dostluktu sevgi emekti

Fatih Rençberler
Kitaplardaki ve filmlerdeki detaylara takılıyor. Detaylara bakmazsa kitap kapaksız, film sonu yokmuş gibi geliyor ona. Dünya edebiyatını yakından takip ediyor. İletişim: frencberler@gmail.com

Unutulmaz replik Türk sinemasının adeta sloganlarından biri olmuş olan “Sevgi neydi sevgi iyilikti dostluktu sevgi emekti” nasıl yazıldı? Senaryoyu yazan Ali Özgentürk anlattı.

“Sevgi neydi? Sevgi, iyilikti dostluktu, sevgi emekti.” Türk sinemasında hafızalarda kalan belki de en ünlü repliklerden biri.

Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın başrolünü oynadığı Selvi Boylum Al Yazmalım filminden hafızalarda.

İşte bu replik, ortaya nasıl çıkmış? Senaryoyu yazan bu cümleyi nasıl bulmuş? 

“Sevgi neydi? Sevgi, iyilikti dostluktu, sevgi emekti” cümlesinin kağıda dökülmesini ve oradan da seyirciye ulaşmasını sağlayan neydi? 

Defterdeki notlar kitap oldu

Türkan Şoray (Asya), Kadir İnanır (İlyas) bu filmle seyircinin derin hafızasında büyük aşkın, sevdanın sembolleri olarak yer aldı. Belki de bu film sonrası Türkan Şoray ve Kadir İnanır birbirlerine hep çok yakıştırıldı gerçek hayatta bir aşk yaşamasalarda. 

Usta senarist ve yönetmen Ali Özgentürk, bu cümlenin ortaya çıkış hikayesini anlattı. Filmin senaryosunu yazan Ali Özgentürk, o yıllara giderek Türk seyircisinin derin hafızasına yer eden o cümleyi nasıl yazdığını açıkladı. 

Ali Özgentürk, bu ilgi çekici detayı Gizli Defterlerim adlı kitabında anlattı. Kitap Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıktı. 

Ali Özgentürk’ün lise yıllarından itibaren 70 yıldır 500’den fazla defterde tuttuğu notları kitap oldu. Gizli Defterlerim kitabında sinemaya dair renkli anılar, notlar var. 

Ali Özgentürk, 70 yıllık notlarını kitaplaştırdı.

Türkan Şoray’ın istediği olsaydı filmin sonu değişecekti

Selvi Boylum Al Yazmalım’ın senaristi Ali Özgentürk, filmle ilgili ilginç birkaç detayı paylaştı. Bunlardan birincisi, Türkan Şoray’ın senaryoya müdahale etmiş olması… Filmin sonuna Türkan Şoray müdahale etmek istemiş. Ali Özgentürk, filmin sonunda Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ı buluşturmuyor… Ancak Türkan Şoray, buna itiraz ediyor. 

Filmin sonunda Türkan Şoray’ın canlandırdığı Asya, tutkuyla aşık olduğu İlyas’ı (Kadir İnanır) değil, ona ve çocuğuna emek veren Cemşit’le hayatını sürdürmeye karar verir. Türkan Şoray’ın itirazı vardır. Sebebi ise “star, stara dönmeli”…  

Bu itirazına filmin yönetmeni Atıf Yılmaz da onay vermiş. Ali Özgentürk, haliyle bu değiştikliğe çok sinirlenmiş ve film setini terk etmiş. Filmin yapımcısı Rüçhan Çamay (-daha sonra Türkan Şoray’la aşk yaşadılar) “Ben onları ikna ederim” der ve bu da gerçekleşir. Yani filmin sonu Ali Özgentürk’ün yazdığı gibi çekilir. Türkan Şoray’ın isteği gerçekleşmez. 

Sevgi neydi sevgi iyilikti dostluktu sevgi emekti

Gelelim o ünlü repliğe. Ali Özgentürk, “Sevgi neydi sevgi iyilikti dostluktu sevgi emekti” cümlesini hatta hadi dilimize geleni diyelim ‘Türk sinemasının sloganını’, nasıl yazmış? 

Filmin senaryosunu yazdığı dönemde Işıl Özgentürk ile evli Ali Özgentürk. Atıf Yılmaz, Selvi Boylum Al Yazmalım filminin senaryosunu yazmasını ister. Senaryonun yazım süreci bir yıl sürer. 

Işıl Özgentürk evi geçindirmekte, Ali Özgentürk evde çocuğuna bakar onunla ilgilenir… İşi sadece bu senaryoyu yazmaktır ve parası da yoktur. Ali Özgentürk şöyle anlatıyor:

Karda onu, arabasıyla Erenköy Kız Lisesi’nin bahçesine götürüyordum. Bu replik oradan çıktı. Ona verdiğim emekten doğdu. Ki annem 11 çocuk doğurdu. İkisi yolda vefat etti. Daha birini sevmeye fırsat bulamadan, öbürü doğuyordu. En büyük çocuk bendim, çocuklarını iyi yaşayamadı annem. Kızım Dünya’ya bakarken hep annemi hatırladım. Annem bu kadar çocuk yaptığı halde, çocuksuz kalmıştı. Ölümünde de gizli bir intihar sezdim. Yanlışlıkla tarım ilacı içecek kadar akılsız değildi.”

Ya sonra ne oldu? Senaryoyu ve bu repliği okuyan Atıf Yılmaz, ne dedi? Okuyalım: 

“Ne demek lan bu, sen sosyalist olduğun için bunu yazdın” demiş Atıf Yılmaz. 

“Atıf Abi, ben evde bir bebek bakıyorum, ona bakarken yazıyorum” deyince şaşırdı. Bir tuhaf oldu. Gözünden bir damla yaş aktığını gördüm. (Gözleri doluyor) Atıf Abi bu senaryoyu en duyarlı çekebilecek tek yönetmendi. O olmasaydı ne bu senaryo olurdu ne de film…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.