Sevmekten Öldü Desinler sonunu merak ettirmeyen oyun

Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com

Sevmekten Öldü Desinler adlı oyunun prömiyerine gittim. Size bu oyunu izlemenizi öneririm, önce ve sonra söyleyeceğim budur. Ama bununla birlikte oyuna dair eleştirdiğim noktalar da var.

Sevmekten Öldü Desinler sonunu merak ettirmeyen oyun… Sonunda ne olacak diye, izleyeni büyük bir merak içine sokmayı başaramıyor.

Bu sezon özellikle özel tiyatrolar birbiri peşi sıra yepyeni oyunlar sergiliyor. ‘Sevmekten Öldü Desinler’ de onlardan biri.

Sevmekten Öldü Desinler sonunu merak ettirmese de izlenmesi gereken oyunlardan…

Sıradan bir hikâye

‘Anti-melodram’ tarzında müzikli bir oyun… Çok alışıldık bir konuyu ele alıyor. Orijinallik sıfır. Yoksul hayatından ve aile baskısından kurtulmak için sevdiği adamın da ona yaşattığı hüsran sonucunda ardına bakmadan valizini alarak soluğu büyük şehrin ışıltıları arasında yer bulmaya çalışan güzel bir kadın… Gazinoda önce bulaşıkçılık, ardından da her zaman olduğu gibi zaten sesi de güzel olan kadın kendisini şan eseri sahnede bulur. Gazino patronun da aşkının desteğiyle o artık ünlüdür.

Gerisini siz zaten tahmin edebilirsiniz. İki yol var; ya bu gazino sahibiyle ya da eski sevgilisiyle hayatını devam ettirecektir. Sizce? Çok mu merak ettiniz?

Demek istediğim de tam da bu. Sonunu merak edemiyorsunuz. Amaaaa… Sonunu merak ettirmese de oyunu keyifle izliyorsunuz.

Hande Subaşı’yı gazinoda tiyatro bileti fiyatına izlemek mümkün mü? Gidin tiyatroda izleyin.

Hande Subaşı’yı gazino sahnesinde izlemek

Çünkü Hande Subaşı’yı izliyorsunuz bir kere… Güzelliğinin yanı sıra sesiyle, aynı zamanda oyuna özel yazılan şarkılarla gerçekten bir gazinodasınız… Tiyatro bileti parasına Hande Subaşını gazinoda izlemek mümkün olabilir mi? Elbette hayır. Bu oyun sonrasında Hande Subaşı’yı müzik piyasasında görürsek şaşırmamak gerek.

Oyunu keyifle izlemeniz için birinci güzellik Hande Subaşı tamam. Ama diğer oyunculara ne demeli?

Hakan Bilgin, Bülent Alkış, Serdar Yeğin, Canan Atalay alkışlanacak performanslarıyla sahnedeler. Bu arada bir not paylaşayım, Ceren Taşçı ile Canan Atalay dönüşümlü olarak oyunda rol alacaklar. Biz Canan Atalaylı olanı izledik. Hakan Bilgin’in dediği gibi oyunu iki kere izlemek için sebebiniz de bu olabilir… Evet bu oyun iki kere izlenebilir. Sonunu merak ettirmese bile…

Gelelim Sevmekten Öldü Desinler oyunun metin ve dramaturji ilişkisine. Oyunun yönetmeni Ebru Kara.

Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde prömiyerini yapan oyunu izlerken bolca Yeşilçam filmlerine gittik, arabesk şarkılar, oyuna ait özel müzikler dinledik. İyi ama o kadar espri bombardımanında salonda kahkaha tufanı yaşanmadı. Neden mi?

Oyuncular sahnede iyiler ancak kopması beklenen kahkaha tufanı bir türlü gelemiyor…

Kahkaha tufanı yaratmak için

Ard arda patlayan esprilerin seyirciye ulaşma süresi, anlaşılma süresi çok kısaydı. Gülmek için süre yok, çünkü seyirci diğer sahneyi kaçırmamak için gözlerini sahneden ayıramıyor. Sağlam metin ama eksik dramaturji çalışması örneği olarak bu oyun ayrıca izlenmeli. Işıklar tamam, dekor yeterli ve yerli yerinde. Oyunculuklar da tamam. Müzikler fevkalâde. Ama ‘komediyi’ seyirciye aktarımda büyük bir sıkıntı var. 

Benden bir öneri… Elbette metni değiştirmeyin. Ancak çok güçlü esprilerin olduğu anların süresini uzun tutun. Seyirci düz bir sahneyi izliyor. Sinema filmi ya da televizyon dizisi değil. Tek bir sahnede her şey anı anda gözüne geliyor. O arada o şahane espriler, vücut dilleri, mimikler uçup gidiyor. Sürati azaltarak kahkahayı arttırın.

Oyun nerelerde ve ne zaman oynanacak? Onu da paylaşalım ve eleştirilerimi de not ederek yine diyorum ki “sezonun izlenmesi gereken oyunlarından, gidin izleyin”…

24 Kasım Sabancı KM Kocaeli,
27 Kasım Duru Tiyatro Büyük Sahne,
29 Kasım Sahne 74 Bakırköy Yasemin Yalçın Sahne,
30 Kasım Akatlar Kültür Merkezi ve Duru Ataşehir Ana Sahne,
7-26 Aralık Trump Kültür ve Gösteri Merkezi,
12 Aralık MEB Şura Salonu,
17 Aralık Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi,
19 Aralık Bursa Akademik Odalar Birliği,
20 Aralık Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi,
25 Aralık KKM Gazanfer Özcan Sahne
27 Aralık Torium Sahne

Bilindik bir Yeşilçam hikayesi, orijinalliği olmayan…

Oyun Künyesi

Yazan:  Murat Mahmutyazıcıoğlu
Yöneten: Ebru Kara
Dekor Tasarım: Candan Günay
Dans ve Hareket Düzeni: Yeşim Alıç
Besteler/Müzik Direktörü: Orhan Enes Kuzu
Işık Tasarım: Yakup Çartık
Kostüm Tasarım: Candan Günay
Sahne Amiri: Özgür Ayaz
Oyuncular: Hande Subaşı, Hakan Bilgin, Bülent Alkış, Serdar Yeğin, Canan Atalay, Ceren Taşçı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.