Tarık Dursun K. Vefat Etti

12.08.2015
A+
A-

Türk edebiyatı ve sineması en üretken isimlerden birini Tarık Dursun K.’yı kaybetti. Yazar, senarist ve yönetmen Tarık Dursun K. 84 yaşında İzmir’de vefat etti.

İzmirli olan Tarık Dursun K. Yaşamını Foça ve Karşıyaka’da sürdürüyordu. Aslında parkinson tedavisi görüyordu. Ancak asıl problem ise akciğer yetmezliğiydi. Tedavi gördüğü Alsancak Devlet Hastanesi’nde gözlerini hayata kapadı.

Edebiyat hayatına şiirle başlayan ardından hikayeleriyle devam etti. Soyadındaki K. kısaltmasının açık yazılışı ise Kakınç olan yazarın bu yazılışı tercih etmesinin nedeni ise çocukluğuna dayanıyor. Henüz 6 yaşındayken babası tarafından terk edilen Tarık Dursun, soyadındaki Kakınç’ı hep K. olarak kısalttı ve öyle kullandı.

Çok yönlü ve üretken

Çok yönlü olduğu kadar çok ödüllü bir insandı Tarık Dursun K. . Hak ettiği “üne” ya da “popülerliğe” ulaşamayan isimlerdendi. Onlarca eser onlarca ödüle rağmen o belki de İzmir’den ayrılmak istemediği için orada kök saldığı ve ülkemizin en büyük sorunlarından olan işte o “getto”lardan birinde olmadığı için saygın ve değerli bir isim olarak aramızdan ayrıldı. Bizim için yeterli bir ifade bunlar “saygın” ve “değerli” anılmak. Ancak hak ettiği o çok daha fazla ünlenmek, böylece eserlerine daha çok insanın ulaşmasına olanak sağlamak yolunda geride kaldı.

Tarık Dursun K. 1949 yılında İzmir’de Anadolu gazetesinde yazmaya başlamıştı. Sinema eleştirileri yazıyordu. Daha sonra Yeni Gün, Ankara Ulus, Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde günlük yazılarla okurlara ulaştı.

Sinema onun için önemli bir çalışma alanıydı. Pazar Postası ve Akis dergilerinde sinema eleştirileri yazdı. Sinema eleştirmeni Ali Gevgili ile aylık yayınlanan Yeni Sinema dergisini çıkardı.

Roman ve hikayelerinde çok sık rastladığımız o günlük konuşmalar onu sinemada farklı bakışlara yöneltti. Senaryo yazarlığı ve rejisörlük yaptı.

1969 yılında Kurul Kitabevi’ni kurdu. Milliyet gazetesinde kitap tanıtım yazıları yazdı. Milliyet Yayınları’nı yönetti.

1973’te Günümüzde Kitaplar adlı dergiyi çıkardı. 1975 yılında Koza Yayınları’nın kurucuları arasında yer aldı.

Edebiyat hayatına 1949 yılında şiirle başladı. 1951 yılında Cengiz Tuncer ile Devrialem isimli ortak bir şiir kitabı yayımlandı.

Tarık Dursun K. Eserleri

Atmacanın Oğlu, Hasangiller , Vezir Düşü, Rızabey Aile Evi, Güzel Avrat Otu, Sevmek Diye Bir Şey, Yabanın Adamları, 36 Kısım Tekmili Birden, Bağrıyanık Ömer ile Güzel Zeynep, Bahriyeli Çocuk, İmbatla Dol Kalbim, Ona Sevdiğimi Söyle, Ömrüm, Ömrüm…, Aşk, Allahaısmarladık, Yaz Öpüşleri, Dulevi, Sümbülteber, Hepsi Hikâye, Rızabey Aile evi, İnsan Kurdu, Sabah Olmasın, Denizin Kanı, Kopuk Takımı, Gün Döndü, Hoşça Kal Küçük, Kayabaşı Uygarlığının Yükselişi ve Birdenbire Çöküşü, Alçaktan Uçan Güvercin, Kurşun Ata Ata Biter, İnsan Kurdu, İyi Geceler Dünya, Bağışla Onları, Ağaçlar Gibi Ayakta, Bizimkisi Zor Zanaat, Alo, Harika Hanım Nasılsınız, Kutup, Sessiz Çığlık, Son Yol – 68’lerin Gözyaşları, Deve Tellal, Pire Berber İken… , İyilikçi Tilki, Bir Küçücük Aslancık Varmış, Yaramaz Kuzu, Hoşça Kal Küçük, Otobüsüm Kalkıyor!.., Kerem’i Kimse İstemiyor, Güzel Uykular Alara: Çocuklara Her Gece Bir Masal, Benim Dedem Bir Tane, Bir Varmış Bir Yokmuş Memleketin Birinde…, Az Gittik, Uz Gittik, Dere Tepe Düz Gittik, Kırmızı Otobüs, Tekerlemeler, Bilmeceler, Pıtır’ın Masalları

Tarık Dursun K. Aldığı ödüller

1961 Türk Dil Kurumu Hikaye Ödülü (Güzel Avrat Otu)

1967 Sait Faik Hikaye Armağanı (Yabanın Adamları)

1984 Orhan Kemal Roman Armağanı (Kurşun Ata Ata Biter)

1985 Sait Faik Hikaye Armağanı (Ona Sevdiğimi Söyle)

1987 Türkiye İş Bankası Büyük Edebiyat Ödülü (Ömrüm Ömrüm)

1991 Yunus Nadi Roman Armağanı (Ağaçlar Gibi Ayakta)

2006 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü (Hepsi Hikaye)

2104 – 51. Altın Portakal – Yaşam Boyu Onur Ödülü

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM