15 bin yıllık sanat eserleri İngiltere’de gün yüzüne çıkarıldı

15 bin yıllık sanat eserleri İngiltere’de gün yüzüne çıkarıldı. Arkeoloji ve sanat dünyasını heyecanlandıran gelişmenin adresi İngiltere’ye bağlı Jersey adası. Gün yüzüne çıkarılan 10 yontma taşın üzerindeki küçük ve kaotik çizgiler yer alıyor. Taşların Manş adalarındaki insan sanatının en eski örnekleri olduğunu düşünülüyor.

Jersey adasında 15 bin yıl öncesine ait yontulmuş taşlar bulundu. Buluntular, Manş adalarındaki insan sanatının en eski örnekleri olarak açıklandı.

Yontulmuş taşları, bilim insanları Batı Avrupa’da modern sanatın ortaya çıktığı Magdalenian dönemine ait olarak değerlendiriyor. O dönemin insanlarının yaşayışıyla ilgili detayların gün yüzüne çıktığı belirtiliyor. 

15 bin yıllık sanat eserlerini Newcastle Üniversitesi arkeologları buldu. Jersey adasında 15 bin yıllık 10 oyma taş gün yüzüne çıkarıldı. Araştırmacılar, üzerinde küçük ve kaotik çizgiler bulunan taşların Manş adalarındaki insan sanatının en eski örnekleri olduğunu düşünüyor.

Taşlar 2014-2018 yılları arasında adadaki Les Varines sit alanında bulundu. Sanat eseri olarak değerlendirilen taşların bir grup avcı tarafından yapıldığına inanılıyor.

İlk bakışta gravürler gelişigüzel bir dizi işaret gibi görünse de, uzmanlar dikkatli bir analizin ardından kesiklerin bilinçli yollarla ve net bir sırayla yapıldığını ortaya çıkardı.

Araştırmanın başyazarı  Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden Dr. Silvia Bello, konuyla ilgli yaptığı açıklamada,  “Söz konusu taşlar sadece et kesmek için kullandıkları bir araç değil. Bazı durumlarda kıvrımlı çizgiler, bir atın sırtını veya bir atın ağzını ya da bir filin profilinin başlangıç aşamasındaki örneklerini temsil ediyor gibi görünüyor.  Çok çok basitler, ama açık değiller” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, arkeologlar, oyulmuş  taşların çakmaktaşı aletlerin, granit levhalar ve ocaklar arasında bulunduğunu ve Batı Avrupa’da modern sanatın ortaya çıktığı Magdalenian (günümüzden 20 bin ile 13 bin yıl öncesini kapsayan dönem) dönemine ait olduğunu söyledi.

Bilim insanları, Britanya Adaları’nda gravürlerin şimdiye kadar keşfedilen en eski sanatsal ifade örneği olduğunu açıkladı. Daha önce İspanya, Fransa ve Almanya’da plak olarak bilinen binlerce oyulmuş, pürüzsüz, tablet benzeri taş bulunmuştu.

Magdalenian kültürü, mağara sanatının yanı sıra boynuz ve kemik gravürleri de dahil olmak üzere diğer sanat formlarıyla da dikkat çekiyor.

Dr. Silvia Bello, bu taşları yapanların sanatçı olduklarını kaydederek şöyle dedi: “En iyileri oldukları  söyleyemem ama yaratıcıydılar. Creswell Crags’de Magdalenialıların mağara gravürleri var. Bunları bazı bilim insanları, dans eden kızları tasvir edebileceğini öne sürüyor. Chedder Gorge’daki bir mağarada yamyamlaşmış bir insanın oyulmuş bir kemiği bulundu” Bello, bu sözleriyle Magdalenian sanatının anlaşılmasının güçlüğüne dikkat çekti.

Diğer taraftan, Durham Üniversitesi’nde paleolitik arkeoloji profesörü olan Paul Pettit ise,  ekibin gravürlerin kasıtlı işaretler olduğu konusunda ikna edici bir argüman geliştirdiğini söyledi. Petitt,  bulunan taşların sit alanından toplanırken döneminin insanlarının ne yaptıklarının anlaşılmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

Cem Cengiz Yarar
Cem Cengiz Yarar
Dededen kalma 1500 kitaplı evde doğduktan sonra, yolunu haliyle bulması kolay olmuş. Kitapların izinde, sinema, resim, tiyatro alanında yazılar yazıyor. Senaryo çalışmaları bulunuyor. En çok sevdiği şey buradan okurlarla paylaşımda bulunmak.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.