2019 Nobel Edebiyat Ödülü için tepki yağıyor

2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Peter Handke’ye verilmesi tepki topluyor. Handke’nin Yugoslavya savaşında Sırplar’ın yanında yer alması ve soykırıma sırtını dönmesi nedeniyle Nobel komitesi kınanıyor.

2019 Nobel Edebiyat Ödülü için tepki yağıyor. 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesi kınanıyor.

Avusturyalı oyun yazarı, romancı ve şair Peter Handke 2019 Nobel Edebiyat Ödülü kazanmasıyla birlikte yoğun bir eleştiri ve tepki başladı. Peter Handke’nin 1990’lardaki Yugoslav savaşında Sırplara destek vermesi nedeniyle pek çok kişi Nobel Edebiyat Ödülü Komitesi’nin kararını kınadı.

Handke, 1990’lardaki Balkan savaşlarında Yugoslavya’yı destekledi. 2006 yılında soykırım ve diğer savaş suçlarından yargılanan eski Sırbistan lideri Slobodan Miloşeviç’in cenazesinde konuşma yaptı. O dönemde de bu nedenle tepki almıştı.

Peter Handke’nin 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmasına en büyük tepki Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taki’den geldi.

Edi Rama Twitter hesabından yaptığı paylaşımında “Nobel Ödülü nedeniyle kusacağımı asla düşünmedim” yazdı. Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taki, “Nobel Ödülü’nün kararı sayısız kurbana büyük bir acı getirdi” şeklinde bir açıklama yaptı.

Handke’in ödülüne tepki gösteren isimlerden biri de Arnavutluk Dışişleri Bakanı Gent Cakaj. Twitter’dan tepki mesajı yazan Cakaj, Handke’yi “soykırım inkarcısı” olarak tanımladı ve ödülün utanç verici olduğunu söyledi.

İngiliz yazar Hari Kunzru da bugünlerde sağlam bir insan hakları savunması yapabilen aydınlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirterek, “Handke böyle bir insan değil” dedi.

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.