Orhan Veli’nin kayıp şiiri

Orhan Veli’nin kayıp şiiri bulundu mu? Orhan Veli Kanık’a ait olduğu söylenerek köklü edebiyat dergisi Varlık’ta yayınlanan şiir ortalığı karıştırdı. “Ölümüm” adlı şiirin Fahri Erdinç’e ait olduğuna dair sağlam iddialar ortaya konuldu.

Ancak bu habere, eski milletvekili ve yazar Kemal Anadol’un itirazı var. Anadol, söz konusu şiirin Fahri Erdinç’e ait olduğunu ve Erdinç’in 1945’te yayınlanan “Şen Olasın Halep Şehri” adlı kitabında yer aldığını belirtti.orhan veli kayıp şiir

Ölümüm adlı şiir

Varlık dergisinin Ocak sayısında, Orhan Veli Kanık’ın hiçbir kitabında yer verilmeyen “Ölümüm” adlı bir şiirinin ortaya çıktığı gündeme getirilmişti. Dergiye göre; bu şiir Orhan Veli Kanık’ın ölümünden sekiz yıl sonra, sanat gazetesi Köprü’nün, 1 Aralık 1958 tarihli beşinci sayısının ikinci sayfasında, Tarık Erman’ın, “Ölenler – Kalanlar” başlıklı yazısının çerçevesi içinde, “Orhan Veli’nin ölüm yıldönümü dolayısiyle şimdiye kadar hiçbir yerde yayımlanmamış bir şiirini sunuyoruz” başlığıyla çıkmıştı.

fahri erdinç

ŞİİR FAHRİ ERDİNÇ’E AİT

Bu haberden sonra Kemal Anadol yaptığı açıklama: “Bu şiir Fahri Erdinç’e aittir” dedi ve iddiasını ispatlamak için şairin 1945’de yayınlanan şiir kitabını ortaya koydu. S

Siyasetçi ve yazar kimliği olan Kemal Anadol, iddiasını Odatv adlı internet haber sitesinde ortaya attı ve şöyle konuştu:

“8 Eylül 1949 günü Tunca Nehri’nden karşı tarafa, Bulgaristan’a üç aydın kaçmıştı. Ankara Radyosu “Radyo Tiyatrosu” programında ünlenen ozan ve öykücü Fahri Erdinç, Basın Yayın Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Bölümü’nde çalışan Ziya Yamaç ve Cumhuriyet Gazetesi’nin ünlü yöneticisi Cevat Fehmi Başkut’un yardımcısı, gazeteci Tuğrul Deliorman.

Hem onların ülkelerini görmeden kaybolup giden yaşamlarını, hem de o dönemi anlatan bir roman yazmaya başladım. Siyasal-tarihsel-belgesel bir roman çalışması yapıyordum. Fahri Erdinç’in Türkiye’de iki dostu vardı. Biri Mehmet Kemal, diğeri de Zihni Anadol. Onlarla uzun sözlü tarih çalışmaları yaptım. Benim Mehmet Kemal’le çok yakın ilişkilerim vardı. Ömrünün son yıllarıydı. Zengin kitaplığı içinden ikisini bana armağan etti.

Birincisi Fahri Erdinç’in ‘Şen Olasın Halep Şehri’ adlı kitabı. Kapaktan sonraki sayfada kitabın adının altında ‘Şiirler 1940-1945’ ibaresi yer alıyordu. 31. sayfada ise ‘Ölümüm’ başlıklı şiiri vardı. Romanımı tamamlamak üzere dört kez Sofya’ya gittim.

Fahri ve arkadaşlarının eşlerini, sevgililerini, çocuklarını, dostlarını ve mezarlarını buldum, ‘Karşı Yaka Memleket’ adlı romanım 1998 yılında Milliyet yayınlarından satışa çıktı. Yayınevi sonra Doğan Kitap’a dönüştü. Beş baskı yaptı. Son olarak Mayıs 2013’te yayınlandı. Tüm baskılarda Fahri’nin son günleri ve ölümü anlatılırken bu şiiri de yer aldı. Durum herhangi bir tartışmaya yol açmayacak kadar açıktır. Herhalde bir yanlışlık oldu. Bu yanlışı düzeltmeyi kendime görev saydım. Aksi halde hem Orhan Veli’ye hem de Fahri Erdinç’e büyük haksızlık yapmış olurduk. Gönlüm buna razı olmadı.”

orhan veli kayıp şiir

Varlık Dergisi Kabul Etti

Yazar Kemal Anadol’un açıklamaları sonrasında, Varlık dergisi Facebook hesabından açıklama yayınladı. Açıklamada 1 Aralık 1958 yılında yayınlanan sanat gazetesi Köprü’nün kaynak gösterildiğine dikkat çekildi ve gazetenin o kupürü paylaşıldı. Varlık’ın açıklamasının devamında  “Kemal Anadol’un “Ölümüm” adlı şiirin Fahri Erdinç’e ait olduğunu kanıtladığı yazısı ise şurada” denilerek Odatv’nin haberine yönlendirme yapıldı.fahri erdinç

Varlık Dergisi’nin açıklaması:

“Efdal Sevinçli’nin Varlık Ocak 2015 sayısındaki yazısıyla ilgili bazı haberler yayımlandı. Sevinçli’nin yazısına kaynaklık eden belgenin fotoğrafını ve notunu paylaşıyoruz:

“Ölümüm başlıklı bu şiir de Orhan Veli Kanık’ın ölümünden 8 yıl sonra, sanat gazetesi Köprü’nün, 1 Aralık 1958 tarihli 5. sayısının 2. sayfasında, Tarık Erman’ın, “Ölenler-Kalanlar” başlıklı yazısının çerçevesi içinde, “Orhan Veli’nin ölüm yıl dönümün dolayısıyla şimdiye kadar hiçbir yerde yayınlanmamış bir şiirini sunuyoruz” başlığıyla çıkmış. İçtenlikle yazıyorum, kitaplığımda yaptığım düzenleme olmasaydı, otuz yıl kadar önce, bir zarf içine koyduğum sanat gazetesi Köprü, dergiler, gazeteler grubu içindeki derin uykusuna devam edecekti…”

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM