Sait Faik 110 yaşında Burgazada’da anıldı

22.11.2016
A+
A-

Sait Faik 110 yaşında Burgazada’da anıldı. 110’uncu doğum gününde Sait Faik için bir pasta kesildi. Darüşşafaka Cemiyeti, geleneksel olarak her yıl düzenlediği doğum günü için hikayecinin yaşadığı Burgazada’da etkinlik düzenledi. 

Burgazada Deniz Kulübü’nde düzenlenen anma törenine Sait Faik’in Burgazadalı dostları, tüm mirasını bağışladığı Darüşşafakalı öğrenciler ve Darüşşafaka Cemiyeti yöneticileri katıldı. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş ve Adalar Belediyesi Başkan Vekili Kazım Şakar birer konuşma yaptı.

HAKSIZLIKLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYA

Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, “Eserleriyle ölümsüz olan Sait Faik, tüm mirasını ve kitaplarının telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlayarak herkesin kalbinde unutulmayacak bir iz bıraktı. 48 yaşında hayata veda etmiş olsa da, onun için ‘110 yaşında’ diyebiliyoruz, ne mutlu… Ay Işığı öyküsünde dediği gibi, ‘Haksızlıkların olmadığı bir dünya… İnsanların hepsinin mesut olduğu, hiç olmazsa iş bulduğu, doyduğu bir dünya…’ hayal etti. İnsanı sevdi, hayvanları sevdi, bitkileri, doğayı sevdi… İnsanın özündeki iyiliğe vurgu yaptı. Nereden gelirse gelsin, hep bir yerlerden ‘Hişt Hişt’ sesi gelsin ve yaşama sevinci duyulsun istedi. O dünyayı sevince dünya da onu sevecek elbet… Sevgi sevgiyi doğuruyor, yaşama sevinci bize de sirayet ediyor. İşte Sait Faik’in ölümsüzlüğünün sırrı bu bana kalırsa… ‘Her şeyin bir insanı sevmekle başladığını’ ondan öğrendik ne de olsa. İnsanları izleyen, onların yüzlerine bakıp dopdolu iç dünyalarını fark eden ve anlatarak ölümsüzleştiren özgün bir hikâyeci o… Bunu insan sevmeden yapmak mümkün olabilir mi? Hikâyelerinde çoğunlukla insanları, doğayı, İstanbul’u ve Burgazada’daki yaşamı geleneksel tarzın dışına çıkarak yalın bir dille anlattı. Düşünün ki böyle büyük bir insan, Darüşşafaka’yı varisi olarak seçiyor. Bizim için ne büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı” dedi.

Sait Faik’in vefatından bir süre önce Darüşşafaka’da bir edebiyat matinesine katıldığını ve bu ziyaretinin ardından mal varlığını ve kitaplarının telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakmaya karar verdiğini belirten Çamaş, “1964’ten beri Darüşşafaka’da yetişen her çocuğun eğitiminde Sait Faik’in vasiyetinin katkısı olduğunu gururla söylüyoruz. Bunun için kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır” diye konuştu.

sait_faik_anma_01

GENÇ SAİT FAİK ÖDÜLÜ

Törende bu yıl 11’incisi düzenlenen “Hişt Hişt, Genç Sait Faik Öykü Yarışması”nda Darüşşafakalı öğrenciler arasında birinci olan 12’nci sınıf öğrencisi Fatma Bingöl’ün “Matruşka” adlı öyküsünü, Darüşşafaka 9’uncu sınıf öğrencisi Defne Hadiş okudu. Etkinlikte ayrıca, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seval Şahin ve 61’inci Sait Faik Hikaye Armağanı Sahibi Bora Abdo tarafından “Olağan İnsanın Hikayesi ve Sait Faik’in İnsanları” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Sait Faik için 110. yaş günü pastasının da kesildiği tören, mini konser ve Sait Faik Müzesi gezisiyle sona erdi.

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.