Zeynep Göğüş Işık Ülkesinden romanı Yunus Nadi Ödülü’nü kazandı

Zeynep Göğüş ilk romanı Işık Ülkesinden ile Türkiye’nin en saygın ödüllerinden olan Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı.

Zeynep Göğüş Işık Ülkesinden romanı Yunus Nadi Ödülü’nü kazandı. 2019 Yunus Nadi Ödülleri açıklandı. 9 dalda verilen ödüllerden biri de ‘roman’ dalında.

2019 Yunus Nadi Roman Ödülü Zeynep Göğüş’ün IşıkÜlkesinden romanına değer bulundu. Işık Ülkesinden romanı Yunus Nadi Ödülü’nü kazandı. Everest Yayınları’ndan 2019 Şubat’ında çıkan roman Türkiye’nin saygın ödüllerinden birinin sahibi oldu.

Işık Ülkesinden, Zeynep Göğüş’ün ilk romanı. Roman dönüşen kimliklere, dönüşerek direnenlere dair… Balkanlar, kurulmakta olan Cumhuriyet, göçler, yolculuklar, büyük aile, ticaret, zeytin ve “Yeni Türkiye”…

Zeynep Göğüş kendi köklerinin, gerçek yaşam öykülerinin ışığında bu romanı yazdı. Yaptığı bir söyleşide anne tarafının Makedonya göçmeni baba tarafının ise Gaziantep olduğunu belirtiyor. “Roman ailemin Rumeli tarafından izler taşıyor. Rumeli ve Antep kültürlerinin karıştığı bir ortamda yetişmek benim için olağanüstü zenginlikti, bunu şimdi daha iyi anlıyorum, ama fiziksel olarak İstanbul’a daha yakın olsa bile artık Misak-ı Milli sınırları içinde olmadığı için Rumeli bir rüyaydı, Antep ise gerçek. Rüyalar gerçeklerden daha etkin hayatımızda.” diyor. 

Romanı yazmaya “Ben kimim?” sorusuna cevap aramakla başladığını belirten Zeynep Göğüş, uzun süredir kimlik ve aidiyet meseleleri üzerine kafa yorduğunu hatırlatıyor. Işık Ülkesinden romanının da bu meseleleri de kapsadığını söylüyor. 

Işık Ülkesinden, Cumhuriyet Türkiyesi’nin savaş sonrası içinden geçtiği süreçleri, yeni rejimin inşasını, kat edilen dönemeçleri Bayraktar ailesinin yaşamındaki izdüşümler yoluyla anlatıyor.

Aile içindeki kuşaklar arası çatışmalar, eskiden bir türlü kopamayanlar ile yeniye çabucak uyum sağlayanlar arasındaki birlikte yaşama çabaları, derinlikli gözlemler ve anekdotlarla aktarılıyor. Işık Ülkesinden kimlik meselesine edebiyat perspektifinden yaklaşan önemli bir ilk roman.
 
“Odanın içinde kıpırdadı. Mekânla zaman birbirine karıştı. Neredeydi? Deniz, kayalıklar, taraça, odalar, arkadaki tepelere yayılan zeytin ağaçları… Kendi tarihi içinde hareket etti, o kıpırdadıkça zihni bildiklerinden bilmediklerini türetti. Dedesinin saatine baktı, çalışıyordu.”

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.