Ahlat Selçuklu mezarlığı temizliğinde sona gelindi

Bitlis Ahlat’ta bulunan asırlık Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki temizlik ve restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Kırmızı tüf taşından yapılmış mezarları tehdit eden ‘liken’ temizliği tamamlandı.

Ahlat Selçuklu mezarlığı temizliğinde sona gelindi. Türkler’in Anadolu’ya giriş kapısı olarak değerlendirilen Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki 1071’inci mezar taşı da restore edilerek temizlendi.

liken temizliği yapılan anıtsal mezar taşları, kentin tarihine ilişkin önemli bilgilerin elde edilmesini sağlıyor.

Mezardaki kabirler bölgedeki kırmızı tüf taşlarıyla yapılmış.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki çalışmalar 2011 yılında başlamıştı.

Taşların üzerini kaplayan ‘liken’ temizliği için sabır gerekiyor.

Dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda, 2011’de başlatılan “liken” temizliği, kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları bitmek üzere. (Liken nedir? Liken arkeolojik alanları ve taş yapıları tehdit eden mantarlar ile fotosentez yapabilen alglerin (yosun) birleşimiyle ortaya çıkan yeni (kabuksu, dalsı ya da dikensi) bileşik yaşam formudur.)

Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki 1071’inci mezar taşı da temizlendi.

Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki çalışmalar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında sürdürülüyor.

Mezarlıkta nitelikli olarak değerlendirilen 1300 civarında mezar taşı bulunuyor.

Recai Karahan, 1071’inci mezar taşını restore ettiklerini kaydederek , bunun mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Karahan, çalışmalarda sona geldiklerini belirtti.

Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda 1300 civarında nitelikli mezar taşı bulunuyor. Restorasyonu tamamlanan 1071’inci mezar taşı Zeyneddinoğlu Ebu Melik’in kabri. 1182 yılında yapılan kabir Hacı Miran Bin Yusuf adlı bir mimar tarafından yapılmış.

Selçuklu Meydan Mezarlığı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Mezarlar kırmızı tüf taşından yapılmış. Mezar taşının üst kısmında rumi motifleri, kitabe, mihrap ve bunun içerisinde ayetler ile hadisler bulunuyor.

Mezar taşları adeta birer sanat eseri.

Mezar taşının üzerinde neler mi yazıyor? Taşların üzerinde her insanın ölümü tadacağı, ölümün bir kapı olduğu ve herkesin oradan geçeceği anlatılıyor.

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.