Tarladaki Ambar Kitaplık Oldu

16.06.2015
A+
A-
Ülkemizde güzel şeyler de oluyor. Ordu’nun İkizce ilçesinde bir kitap sevdalısı çiftçi pirinç ve mısır ambarını kitaplığa çevirdi. Ambarın içini 5 bin kitapla doldurdu. Adını da “Kültür Ambarı” olarak değiştirdi.
Babadan kalma okuma alışkanlığını devam ettiren ve okumayı çok seven Hayati Çalık evinin yanında boş duran ve ‘serender’ olarak bilinen ambarını Kültür Ambarı’na dönüştürdü. İki çocuk babası 60 yaşındaki Hayati Çalık alkışlanacak bu girişimini şöyle anlattı: “Şuanda bulunduğumuz alan eskiden pirinç tarlasıydı. İçinde bulunduğumuz ambar ise pirinçleri, çeltik ve mısırları koyduğumuz bir alandı. Şu anda ise mısır da, çeltik de, pirinç de yok. Üretim durunca ambarı sürdürelim istedik. Bunu da kitapla, kültürle sürdürmek istedik. Kendi kitaplarımız vardı, eşimiz dostumuzun bağışları oldu. Sosyal paylaşım sitelerinden de bizi takip ederek kitaplar gönderdiler, halen daha kitaplar geliyor. Bu şekilde Kültür Ambarı oluştu. Güzel bir kitaplık oluşturduk.”
Dönüşümü kendi emeği ile gerçekleştiren Çalık, bunun için bir yıllık bir uğraş verdiğini söyledi. Halk kütüphanesi olarak İkizceliler’in hayatlarında yerini alan Kültür Ambarı’nda bilim sanat, aile, sağlık, ekonomi, siyasi, dini, edebiyat-araştırma, yerli ve yabancı romanlar olmak üzere kitaplar ve öğrencilerin istifade edebileceği kaynak kitaplar var. Ambarda okuma odası da bulunuyor. Hayati Çalık, yeni Kültür Ambarı oluşturmak için çevrede yapı ve ambar baktığını da belirterek “Bulabilirsem alıp taşıyacağım ve hemen bitişiğine koyacağım. İkinci bir kültür ambarı oluşturmak istiyorum” dedi.kültür ambarı
Okuma alışkanlığının Türk toplumunda fazla olmadığını ve Kültür Ambarına öğrencilerin daha çok ilgi gösterdiğini vurgulayan Hayati Çalık, şunları söyledi: “Kitaplığımıza öğrenciler dışında pek ilgi olduğunu söyleyemem. Kitabı insanların ayağına getirdik, okusunlar, okumalarını istiyorum. Okuyarak doğruyu göreceğiz. Kültür ambarına gelenlere okuma imkanı sunuyoruz. İsteyenlere ödünç kitaplar da veriyoruz. Bilgisayar kayıtlarını oluşturuyoruz, isimlerini yazıyorlar, burası sürekli açık, çıkıp kitaplarını alıyorlar, okuduktan sonra tekrar getiriyorlar. Gençlerin öğrenmek için okuması lazım, bugün gençler internet ortamında bilgiyi oradan almak istiyorlar. Ancak kitabın kokusunu alarak o bilgiyi almak farklı bir şey.”
Kültür Ambarı’nda kitaplardan istifade eden Ordu Üniversitesi İkizce Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Tuğba Kontaş ise şunları söyledi: “Ben kültür ambarı kitaplığını ilk duyduğumda çok şaşırdım ve bunun gerçekten bir felsefesi ve anlamı var. Şuanda bu ambarı bu şekilde doldurmak çok güzel, en azından fikri açlığımızı doyurabiliriz. Ancak okuma alışkanlığı toplumumuzda yok. Vizon Tele filmindeki, buraya bir kütüphane kuruldu ama insanlar buraya gelip, kitap almadan burayı gezip gidiyorlar. Ancak biz bunu öğrencilerimizle aşmaya çalışıyoruz ve öğrencileriz geldiklerinde kitap alıyor. Birçok öğrencimiz buradan kitap aldı, okuyup getirdi, yine aldı. Tek sorunumuz ulaşım. Bunun içinde bir alternatif düşünülürse bizim için iyi olacağını düşünüyorum.”
Ordu Üniversitesi İkizce Meslek Yüksek Okulu öğrencisi Miraç Kaya; “İlk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Bundan birkaç ay önce bölüm hocamızla beraber gelmiştik. Burası üniversite öğrencileri için çok güzel avantaj” dedi.
Ordu Üniversitesi İkizce Meslek Yüksek Okulu Mehmet Çelik ise; “Yaklaşık 6 ay önce buraya gelmiştik, sonrasında birkaç kez daha geldik. Gerçekten güzle bir ortam emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi. Çalık ayrıca 2. kültür ambarı için çevre köylerden aynı yapıda bir ambar araştırdığını sözlerine ekledi.

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.