Avni Lifij Sanat Yazıları kitabı

Türk resim sanatının en önemli isimlerinden biri olan Avni Lifij’in Sanat Yazıları bir kitap haline getirildi. Kitap, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki “Avni Lifij Çağının Yenisi” adlı sergiyle aynı gün raflarda yerini aldı.

Avni Lifij Sanat Yazıları kitabı

Avni Lifij Sanat Yazıları kitabı “Avni Lifij Çağının Yenisi” adlı sergi ile aynı gün sanatseverlerle buluştu. Sakıp Sabancı Müzesi tarafından düzenlenen sergi bugün (15 Ekim 2019) açıldı. Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlanan kitap Ömer Faruk Şerifoğlu’nun detaylı araştırmaları ve titiz çalışmalarıyla ortaya çıktı. 

Kırmızı Kedi sanat dizisi, Türk resim sanatının en önemli adlarından birini daha okurlarla buluşturuyor. Avni Lifij’in gazete ve dergilerde kalan yazılarından oluşan Sanat Yazıları, ressamın eleştirmen kimliğini de ortaya koyuyor.

Türk resminin “öncü modern” fırçası olarak ünlenen, 1927 yılında hayata veda ettiğinde ardında kocaman bir Avni Lifij efsanesi bırakan ressamın dergi ve gazetelerde yayımlanan yazılarından oluşan yazıları ilk defa bir araya geliyor ve günümüz okuruyla buluşuyor.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde 15 Ekim 2019-12 Ocak 2020 tarihlerinde gerçekleşecek “Avni Lifij – Çağının Yenisi” sergisiyle eşgüdümlü olarak ve Sakıp Sabancı Müzesi’nin katkılarıyla yayımlanan Sanat Yazıları, ressamın bir “eleştirmen” olarak portresini ortaya koyuyor.

Avni Lifij Sanat Yazıları kitabında, Türkiye’de ilk defa gerçekleşen sergilerden dünyadaki eski/yeni sanat anlayışlarına, sanat eğitiminden yabancı sanatçılara verilen anıt heykel siparişlerine kadar dönemin güncel konularına değinen yazılar haricinde Lifij’le yapılan söyleşiler, ölümünden sonra kaleme alınan yazılar ve dostu Ahmet Haşim’in kendisine yazdığı “cevap” yazısı da yer alıyor…

Ömer Faruk Şerifoğlu’nun detaylı araştırmaları ve titiz çalışmalarıyla bir araya gelen, sanatçının kendi eserleri ve başka birtakım belgelerle zenginleştirilen Sanat Yazıları, bildiğimizi sandığımız Lifij “portresi”ni aslında ne kadar eksik bildiğimizi ve o portrenin arkasındaki derinliği ortaya koyuyor.

Avni Lifij Sanat Yazıları kitabı arka kapak

Avni Lifij Sanat Yazıları kitabının arka kapak yazısı şöyle:

Hayata veda ettiğinde bir sanatçı için çok kısa denebilecek bir ömürden geriye kocaman bir Avni Lifij efsanesi kalmıştır.

Türk resim sanatının “erken modern” adları arasında yer alan Avni Lifij, ömrünün sonuna doğru yazarlığı/eleştirmenliği asıl meşgalesi haline getirmiş, çeşitli dergi ve gazetelerde sanat üzerine yazılar yayımlamıştır. Elinizdeki kitap Lifij’in birbirinden önemli yazılarını bir araya getiriyor.

İlk defa günümüz okurunun karşısına çıkan bu yazılar; doğal yetenek ile tekniği ustaca buluşturan Avni Lifij’in sanat bahsinde ilgilenmediği konu, değinmediği alan bırakmadığını, yazarlıktaki derinliğini ve eleştirmenlikteki ustalığını gösteriyor.

Sanat Yazıları, “çağının yenisi” ressam Avni Lifij’in bir eleştirmen olarak portresini çiziyor.

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.