Belgesel arşivine ihtiyaç var

Yönetmen Atalay Taşdiken, Bırakın Çocuk Oynasın adlı belgesel filmi yaparken acı bir gerçeği tespit etti. Yoğun bir arşiv çalışması sonucunda ciddi bir malzeme topladıklarını ancak filmi izlenebilir bir formatta tutmak için birçok kısmı atmak durumunda kaldıklarını da belirtti. 

Yönetmen Atalay Taşdiken, belgesel arşivine ihtiyaç olduğunu söyledi. 8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor.

Ulusal Uzun Metraj Panorama Bölümü filmlerinden ‘Bırakın Çocuk Oynasın’ filminin gösterimi Yeşil Sinema’da gerçekleştirildi. Atalay Taşdiken, gösterim sonrası bir söyleşiye katıldı. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım 2018 tarihinde düzenlenen 8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor.

Ulusal Uzun Metraj Panorama Bölümü filmlerinden ‘Bırakın Çocuk Oynasın’ filminin gösterimi Yeşil Sinema’da gerçekleştirildi.

Gösterimin ardından yönetmen Atalay Taşdiken’in katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Merve Genç Kurşun söyleşinin moderatörlüğünü üstlendi.

Bırakın Çocuk Oynasın, Osmanlı coğrafyasında sinemanın gelişiminin izlerini süren bir belgesel.

Format problemi nedeniyle pek çok bölüm atıldı

Filmin yönetmenlerinden Atalay Taşdiken yoğun bir arşiv çalışması sonucunda ciddi bir malzeme topladıklarını söyledi. Taşdiken, ancak filmi izlenebilir bir formatta tutmak için birçok kısmı atmak durumunda kaldıklarını da belirtti. 

Atalay Taşdiken,”Filme hazırlık sürecinde sinema tarihi kitaplarındaki bazı bilgilerin yanlış olduğunu fark ettik. Yaptığımız işle sinemaya katkı sağlamak istedik. Mesele arşivse hiçbir şey kesinlik arz etmez. Bir sene sonra bir film, bir gazete kupürü bulursunuz ve hikâye yeniden yazılır. Bu nedenle üslupta buna dikkat ettik. Arşiv görüntüleri ile ilgili aşağı yukarı bir buçuk sene çalıştık” diye konuştu. 

Taşdiken sözlerine şöyle devam etti:

“Bu belgeselle söylemeye çalıştığımız şeylerden biri de bizim bir arşive ihtiyacımız olduğu. Raflarda olduğunu bilmediğimiz çok önemli ürünler var. Deşifre edilmesi gereken çok fazla görüntü var. Geçmiş geçmişte kaldı ama bu andan itibaren bize ait ne kadar materyal varsa bunları korumaya almak ve bizden sonraki kuşaklara koruyup sunabilmek önemli.”

Editör: Pelin Çite

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.