Vuslat Saraçoğlu uzun süredir iyilik kavramını düşünüyor

Borç filminin yönetmeni Vuslat Saraçoğlu uzun süredir iyilik kavramını düşündüğünü söyledi. Gösterimdeki Borç filminin yönetmeni Vuslat Saraçoğlu, filmin ana hattını oluşturan “iyilik kavramına bakışını” anlattı. 

Vuslat Saraçoğlu uzun süredir iyilik kavramını düşünüyor

Vuslat Saraçoğlu uzun süredir iyilik kavramını düşündüğünü söyledi. Gösterimdeki Borç filminin yönetmeni Vuslat Saraçoğlu, filmin ana hattını oluşturan “iyilik kavramına bakışını” anlattı. 

8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden ‘Borç’ filminin festivaldeki ilk gösterimi MalatyaPark Avşar Sinemaları’nda gerçekleştirildi.

8. Malatya Uluslararası Film Festivali, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım 2018 tarihinde düzenleniyor.

Borç filminin gösterimin ardından yönetmen ve senarist Vuslat Saraçoğlu, oyuncular Serdar Orçin ve İpek Türktan, kurgucu Naim Kanat ve sanatçı Ali Mehmet Kekik’in katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşiye Merve Genç Kurşun moderatörlük yaptı. 

İyilik kavramı üzerine uzun süredir düünüyorum

Yönetmen Vuslat Saraçoğlu, filmde iyilik meselesini sorguladığını hatırlattı. Saraçoğlu, uzun süredir iyilik kavramı üzerine düşündüğünü vurgulayarak şunları söyledi: 

“Projeye başlarken bir kavram üzerine düşünmeye başlıyorum. Uzun süredir de iyilik kavramı üzerine düşünüyordum. Bir karakteri ele alıp tüm boyutlarıyla doğruları yanlışlarıyla incelemek istedim. Yargılamadan bütünüyle bakmak istedim. İyi insanlar bizim toplumumuzda nostaljik algılanıyor ama bunun arka planında ne var bilmiyoruz. Birisi 25 kişiye iyilik yapmış ama bir kişiye çok büyük bir zalimlik yapmış olabiliyor mesela; o zaman o kişi hâlâ iyi biri midir? Biraz böyle bir şeylerin arka planına bakmak gibi bir amacım vardı. Bunu da bu filmde Tufan ile yapmak nasip oldu. Diğer karakterlerin de mümkün olduğunca arka planına bakmaya çalıştım.”

Mukaddes karakteri ve İpek Türktan

Oyuncu İpek Türktan, filmde Mukaddes karakterini canlandırdı. İpek Türktan, Mukaddes karakterinin çok boyutlu olduğunu söyledi. Türktan, Mukaddes’in kendisi için son derece tanıdık olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Senaryoyu ilk okuduğumda işleniş olarak hoşuma gitmişti. İki tarafından da bakılmış Mukaddes karakteri yaratılırken. Bir yandan elinden gelen her şeyi yapıyor, toplumsal görevlerini yerine getiriyor, misafire karşı saygısında kusur etmiyor ama akşam bunun dırdırını da eşine yapıyor. Bu bana son derece insani bir tavır gibi geldi. Bir eyleme geçmek yerine eşe şikayet etmek onu, aslında dolduruşa getirmek ama bunu isteyerek yapmamak bir yandan. Oynadığım karakterde hem hak verdiğim hem de haksız bulduğum taraflar var. Karakterimin bu nedenle çok boyutlu olduğunu düşünüyorum.”

Borç soru sorduruyor

Filmin diğer oyuncusu Serdar Orçin ise Borç’u “biraz soru sordurmak üzere yapılmış bir film” olarak tanımladı. Ardından söz alan yönetmen Saraçoğlu ise filmde Serdar Orçin’in canlandırdığı Tufan karakterini şu sözlerle tanımladı:

“Tufan’ın bu filmdeki en büyük çıkmazı aslında borç da değil, kendisiyle çok çelişkili durumlarda kalıyor olması. Normalde kendini çok seven bir insan, toplum tarafından sürekli onaylanan bir insan. Arkadaşlarına asla ihanet etmeyeceğini düşünen bir insan aslında. Kendisiyle ilgili izlenimi bu. Ama pasifliği yüzünden edilgenliği yüzünden bir bakıyorsunuz arkadaşlarını satmış oluyor. Hatta hasta bir kızı olan arkadaşını. Tufan aslında dışsal koşullardan çok içeride çatışmalar yaşıyor.”

Editör: Kenan Kaldan

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.