Boyalı Kuş sinemada vizyona girdi

Dünyaca ünlü Boyalı Kuş romanı (The Painted Bird) sinema filmi olarak vizyonda. Çek sinemacı Vaclav Marhoul’un sinemaya uyarladığı Boyalı Kuş kaçırılmaması gereken bir film.

Boyalı Kuş sinemada vizyona girdi

Boyalı Kuş sinemada vizyona girdi. Jerzy Kosinski’nin ünlü romanı sinemaya uyarlandı. Filmin orijinal adı ‘The Painted Bird’. 

Boyalı Kuş romanı Vaclav Marhoul tarafından sinemaya uyarlandı. Vaclav Marhoul filmin senaryosunu yazdı ve yönetti. Filmin hayata gelişi, Boyalı Kuş’un sinemaya ‘varış’ süreci için Vaclav Marhoul için şapka çıkarmak gerekiyor. 

Film 2019 yılında çekildi. Siyah-beyaz çekilen Boyalı Kuş, Çek yönetmen-senarist Vaclav Marhoul’un 11 yıl süren mücadelesi ile sinemaya geldi. 

Polonyalı yazar Jerzy Kosinski romanını 1965’de yazdı. Roman dünya çapında ünlendi. Edebiyat tarihinin kült romanları arasında yerini aldı.

Vaclav Marhoul film için “Boyalı Kuş ne savaş ne de soykırım filmi. Zamansız, evrensel, dünyada hep tekrarlanan bir öyküyü anlatıyor” diyor. Marhoul, romanın telif haklarını alabilmek için iki yıl çabaladı. Aldı da… Ama bu kez 3 yıl boyunca senaryosu üzerinde çalıştı. Kendisinin dediğine göre 17 adet senaryo yazdı. Senaryosu da tamamdı artık. Ama filmin çekilmesi için para gerekiyordu. Dört yıl da para bulmak için çabaladı. Toplamda 9 yıl sonra kameranın arkasına geçip ‘motor’ diyebildi. 

Vaclav Marhoul, Boyalı Kuş filmini siyah beyaz ve 35 mm formatta çekti. 2 saat 49 dakikalık filmin çekimleri 18 ay sürdü. Ukrayna, Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti’nde çekilen film için Marhoul şöyle diyor : “Bu zamansız, evrensel bir öykü. 2.Dünya Savaşı’na ait bir film değil, prensiplerle, insanoğluyla ilgili bir film. Jerzy Kosinski Boyalı Kuş’u nasıl yazdıysa ben de filmi öyle çektim: çok sayıda soru var, yanıtları yok” 

Boyalı Kuş filminin fragmanı 

Aşağıda Boyalı Kuş filminin konusunu okuyacaksınız. Boyalı Kuş film fragmanı filmin konusuyla ilgili size fikir verecek. Boyalı Kuş fragmanı izleyebilirsiniz. 

 

Boyalı Kuş filminin konusu 

Yahudi çocuk Joska rolünde yani filmin baş rolünde Petr Kolar adında amatör bir çocuk oyuncu var. Gelelim Boyalı Kuş filminin konusuna.

Joska, 2. Dünya Savaşı sırasında ailesinden ayrı düşmüştür. Yaşlı bir köylü kadınla yaşamını sürdürmektedir. Köyde çocukların kötü davranışlarıyla karşılaşır. Joska’yı kovalarlar, yakalayıp döverler, eziyet ederler.

Yaşlı kadın ölür. Bir süre sonra ev Joska’nın hatası sonucu yanar. Çocuğun barınacak yeri kalmaz. Joska, evini bulmak üzere yola çıkar. Bu yolculukta başına gelmedik kalmaz. Birelerinin yanında zorla çalıştırılır çünkü satın alınmıştır. İçindeki kötülükler vardı Joska’nın… Bu kötülüklerin çıkarılması için toprağa gömülmesi gerekiyordur. Kargaların saldırısına uğrar toprağa gömülüyken. 

Filmin detayına girmeden ki romanı okuyanlar biliyor aslında ama biz yine de hikayeyi anlatmayalım bir kaç notla geçiştirelim. Joska sayısız vahşet, acımasızlık karşısında çaresiz bir çocuktur. İnsanların barbar yüzlerini görür. Dayak yer, şiddet görür, taciz edilir, bok çukuruna atılır, içki içmeye zorlanır.

Vaclav Marhoul kimdir 

Çek sinemacı Vaclav Marhoul 14 yaşındayken yönetmen olmaya karar verir. Prag’daki ünlü sinema okulu FAMU’dan mezun olur. Çek televizyonunda ve Barrandov stüdyolarında 1990-1997 yılları arasında yapım yönetmeni olarak çalışır. Boyalı Kuş, Marhoul’un  üçüncü roman uyarlaması. Roman uyarlamalarını seven bir sinemacı.

2003’te Raymond Chandler’ın romanlarından Mazany Flip’i çekti. 2008’de Stephen Crane’in The Red Badge of Courage kitabından esinlenerek Tobruk’u gerçekleştirdi.

Boyalı Kuş filminin oyuncuları 

Boyalı Film filminin kadrosunda şu oyuncular yer alıyor: Petr Kollar, Nina Sunevic, Alla Sokolova, Udo Kier, Michaela Dolezalova, Zdenek Pecha, Lech Dyblik, Jitka Cvancarova, Stellan Skarsgaard, Harvey Keitel, Julian Sands, Julia Valentova, Aleksey Kravchenko, Barry Pepper, Petr Vanek 

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.