Denizhan Erkoç ‘Yazlıklar artık kışlık oldu’ diyor neden mi?

17.01.2021
A+
A-

Emlak ve gayrimenkul yazarı Denizhan Erkoç, koronavirüs pandemisinin ardından değişen hayat koşulları ve ihtiyaçların yazlık konutların kışlık olarak da kullanılmaya devam edildiğini söyledi.

Denizhan Erkoç ‘Yazlıklar artık kışlık oldu’ diyor neden mi? Emlak ve gayrimenkul yazarı Denizhan Erkoç, koronavirüs pandemisiyle birlikte hayat şartlarının değiştiğini ve bununla birlikte yazlıkların da kışlık gibi kullanılmaya başlandığını anlattı. 
 
Denizhan Erkoç, Türkiye’nin pandemiyle mücadelesinde yazlıkların neden kışlık ikametlere dönüştürüldüğünü anlattı. Emlak ve Gayrimenkul Yazarı Denizhan Erkoç, izole hayatı tercih edenlerin halihazırda yaşadıkları yazlıklarını kapatmadıklarını aksine ısıtma sistemleriyle kışın da yaşanabilir hale getirdiklerini söyledi. Daha da ötesi yeni yazlık villa projelerinde artık kalorifer ve ısıtma sistemlerinin de yer almaya başladığını açıkladı.

Emlak ve gayrimenkul yazarı Denizhan Erkoç

Emlak ve Gayrimenkul Yazarı Denizhan Erkoç, Covid-19 pandemisi ile birlikte yeni yaşam anlayışları ve tarzları oluştuğunu belirterek şu tespiti yaptı: “Bu değişimin ilk sırasında konutlardaki ihtiyaç duyulan alanlar ile doğayla bütünleşik yaşama isteği yer aldı. Geçtiğimiz yıllarda rağbet görmeyen apartmanların bahçe katları pandemiyle birlikte kıymetlendi. Daha geniş balkonlu ve daha çok odalı evlere ihtiyaç duyulmaya başlandı. Pek çok işletmenin home ofis çalışma düzenine geçmesiyle birlikte çalışanların şehir merkezlerinde yaşama zorunlulukları da ortadan kalktı.”

Gayrimenkul anlayışındaki değişimle birlikte bahçeli evlerin prim yaptığını ifade eden Denizhan Erkoç şöyle devam etti: “Yeşil alanlara yakın binalar ve en önemlisi de sahil kasabaları, kentleri pandeminin etkisiyle gayrimenkul açısından hızla pirim yapmaya başladı. Yazlık olarak kullanılan konutlar sezon bitmesine rağmen toplanıp, kapatılmadı. Isıtma sistemi olmayan yazlıklara sobalar ya da katalitik sistemler kurularak kışlık yaşanabilir hale getirildi. İnşaat firmaları yeni yaptıkları yazlıkları 12 ay yaşanabilir şekilde dizayn etmeye, içine kalorifer ve ısıtma sistemleri de koymaya başladı.”

Denizhan Erkoç, bu gelişmelerle birlikte yazlık kasabaların ve kentler kışın da boşalmadığını kaydederek, sıcak ayların turizm merkezleri olan Bodrum, Çeşme, Antalya, Fethiye, Marmaris’in bu kez kışlık yaşam merkezleri hüviyetine büründüğünü kaydetti.

İzole yaşam isteyenler yazlıktan dönmedi 

Emlak ve Gayrimenkul Yazarı Denizhan Erkoç, pandeminin etkisiyle yaşanan doğal süreci “Yazlık evler kalıcı kışlıklara dönüştü. Ne Bodrum boşaldı ne Çeşme… Nüfusları yaz aylarındaki gibi halen kalabalık. Satılık villa, yazlık bulamayanlar kiralama yoluna gittiler. Sahil kasabalarında kiralık bahçeli ev kalmadı.” diyerek özetledi.

Denizhan Erkoç, Türkiye’nin pandemi sürecindeki emlak hareketliliğine bakıldığında yazlık olarak bilinen sahil kasabalarına ve kentlere yoğun bir akım yaşandığını söyledi. Temiz hava ve doğayla iç içe yaşama olacağı bulabilenlerin adeta kalabalık şehirlerden kaçış halinde olduğunu dile getiren Denizhan Erkoç, şöyle konuştu: “İstanbul’un hemen yakınındaki Silivri, Çatalca… Tekirdağ’a doğru Gümüşyaka, Ereğli, Yeniçiftlik gibi daha çok yazlıkların ve bahçeli evlerin bulunduğu yerleşim yerlerinde nüfus azalmadı. Yaz aylarında işyerlerine zaten oradan gidip geliyorlardı. Şimdi home ofise dönüşen iş hayatı ile birlikte tamamen yazlık evlerde yaşam devam ediyor. İzole hayat isteyen virüsle karşılaşmak istemeyenler bahçeli evlerinde doğayla iç içe yaşamaya devam ediyor.”

Yazlıklarına soba kuran ve şömine yaptıranlar oldu.

Soba kuran ve şömine yaptıran var 

Yazlık evler kışlıklara dönüşürken farklı ihtiyaçlar da ortaya çıktı. Bunun başında ısıtma sistemleri geldi. Doğalgaz ulaşmamış olan yazlık kesimlerde sobalara, katalitik sistemlere ihtiyaç duyuldu. Serin tutan beton zeminler parkeyle ya da halıyla kaplandı. Camlar elden geçirilerek ısı geçirmez hale getirildi.

Erkoç yazlıkların kalıcı kışlığa dönüştürülmesine yönelik ise şu tespitlerde bulundu: “Yazlıklar amaçları gereği serin yaşamı sağlamak için dizayn edilirler. Bu binalarda kalorifer sistemi, ısıtma sistemi yoktur. Vatandaşlar yazlıklarında kışı geçirebilmek için soba kurdu, şömine yaptırdı. Doğalgaz sistemi olan beldelerde kalorifer sistemleri kuruldu. İnşaat firmaları bu ihtiyacı görerek yazlıkları 12 ay yaşanabilir şekilde inşa etmeye başladı. Kullanılan malzemeler ve bina bölümleri kışa göre planlandı.”

Yazlık Bodrum kışlık oldu

Denizhan Erkoç, evlerin fiziki yapısının elden geçirenlerin şehirdeki evlerine geri dönmediğini vurgularken, Bodrum ve Çeşme örneğini vererek nüfuslarının azalmadığını tersine arttığını dile getirdi.

Denizhan Erkoç, Bodrum’da nüfusun 175 binden 400 bine çıktığını kaydederek gayrimenkulde yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi: “Öyle ki geçen yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos döneminde bin 219 konutun satıldığı ilçede, bu yıl aynı dönemde yüzde 83,1 artışla 2 bin 232 konut satıldı. Bu ilgi, ilçedeki kira ve arsa fiyatlarını da yükseltirken durum diğer ilçelerde de farklı değil. Pandemiden önceki yıllarda istatistiksel olarak Bodrum’da ortalama yüzde 15 fiyat artışı gerçekleşiyordu. Salgından sonraysa Bitez, Ortakent, Yalıkavak, Gümüşlük, Gündoğan ve Türkbükü’nde fiyatlar ortalama yüzde 30 arttı. Konut kiraları 2 bin TL’den başlayıp 60 bin TL’ye kadar çıkıyor. Sezonluk ev kiralamak isteyenler ise bu fiyatların 2 katını ödemek zorunda kalıyor. Havuzlu bahçeli 100 metrekarelik bir evin kirası 10 bin TL’den başlıyor. Dayalı döşeli full eşyalı bir ev kiralanmak istendiğinde bu fiyat 2 katına çıkıyor.”

Çeşme’ye ulaşım avantajı

Emlak ve Gayrimenkul Yazarı Denizhan Erkoç, İstanbul-Bursa-İzmir otoyolu ile 3.5 saatte İzmir’e ulaşan İstanbullular’ın sahillerdeki Güzelbahçe, Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerindeki yazlıklara akın ettiğine dikkat çekti. Bu akınla birlikte İzmir’de yazlık fiyatlarının pandeminin etkisiyle yaklaşık yüzde 30 civarında arttığını söyledi.

Denizhan Erkoç yaz sezonunun gözde yaşam merkezlerindeki piyasa değişimini şöyle dile getirdi: “Genellikle bahçeli müstakil ya da ikiz müstakil tipinde yazlık konutlar tercih edildi. Ayrıca üzerine bağ evi tarzında tek bir yazlık ev yapılabilecek küçük alanlı tarla ve arazilere olan talep de yüzde 100 arttı. Konut satış ve kira değerleri en yüksek bölgeler Bodrum ve Çeşme oldu. Gayrimenkul satış fiyatı en fazla artan bölgeler Fethiye ve Marmaris oldu. Antalya’da konut fiyatları Ocak- Ağustos döneminde yüzde 20 civarında artarken yeni projelerde yüzde 40’a varan artışlar yaşandı. Yabancı yatırımcının da en çok alım yaptığı bölgelerin başında Antalya geliyor.”

Bozcaada’da bağ evleri revaçta

Pandemi etkisinin yaşandığı yazlık beldelerden biri de Bozcaada oldu. Farklı mimarideki eski Rum evleri, deniz ürünlerinin sunulduğu restoranları, tarihi kalesi, bakir koyları, temiz ve soğuk denizinin yanı sıra, İstanbul’a yakınlığıyla pek çok kişinin tercih nedeni olan Bozcaada ilçesinde pandemiyle birlikte ev, bağ ve tarlalara talep arttı. Denizhan Erkoç, Bozcaada’nın daha önce sadece tatil amaçlı değerlendirildiğini hatırlatarak “Şimdi yaz kış yaşamak isteyenler soluğu Bozcaada’da aldı. Fiyatlar yükseldi. Kiralık ev bulmak zorlaştı. En ucuz bağ evinin fiyatı 2 milyon TL’ye yükseldi. Restoran, otel, pansiyon kiralayıp işletmek isteyenler adada kuyruğa girdi.” dedi.

ETİKETLER:
Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.