Erdal Öz Edebiyat Ödülü Orhan Koçak’a verildi

Bu yılki Erdal Öz Edebiyat Ödülü Orhan Koçak’a verildi. Erdal Öz Edebiyat Ödülleri bu yıl dokuzuncu kez verildi. Can Yayınları’nın kurucusu merhum Erdal Öz anısına ilki 2008 yılında verilen ödüller, edebiyat hayatımıza önemli bir iz ve belge bırakıyor. 

2016 yılının Erdal Öz Edebiyat Ödülü eleştirmen, yazar, çevirmen ve yayıncı Orhan Koçak’a verildiği açıklandı. Ödül komitesi ödülün, “yazarlık yaşamı boyunca edebiyat, özellikle son yıllarda şiir eleştirisi alanına yaptığı kapsamlı, tutarlı ve kuramsal derinliğe sahip katkıları, nitelikli dergicilik, çevirmenlik, yayıncılık etkinlikleriyle, günümüz Türkiye edebiyat dünyasında oynadığı öncü rol nedeniyle” Orhan Koçak’a verildiğini belirtti.

Can Yayınları tarafından düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü için değerlendirme yapan 2016 yılı Seçici Kurulu’nda Turgay Fişekçi başkan olarak görev yaptı. Ödülün kamuoyuna duyurulmasını da Turgay Fişekçi ve Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal birlikte yaptı.   

Seçici Kurul’da ayrıca Kaya Genç, Handan İnci, Asuman Kafaoğlu Büke, Oğuz Demiralp, Sibel Irzık ve Can Yayınları adına Sırma Köksal yeraldı. Seçici Kurul, ödülün yazarlık yaşamı boyunca edebiyat, özellikle son yıllarda şiir eleştirisi alanına yaptığı kapsamlı, tutarlı ve kuramsal derinliğe sahip katkıları, nitelikli dergicilik, çevirmenlik, yayıncılık etkinlikleriyle, günümüz Türkiye edebiyat dünyasında oynadığı öncü rol nedeniyle Orhan Koçak’a verildiğini belirtti.

2008’den beri verilen ödül, Handan Börüteçene’nin ürettiği bir ödül heykelciği ve 15 bin TL’den oluşuyor. Erdal Öz Edebiyat Ödülü bugüne dek sırasıyla Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, küçük İskender ve Orhan Pamuk’a verilmişti.

Orhan Koçak hakkında bilgi

1948 İstanbul doğumlu Orhan Koçak ODTÜ’de iktisat ve sosyoloji okudu. 1987-2002 yılları arasında yayımlanan Defter dergisinin yayın kurulunda yer aldı.

Psikanaliz, Marksizm, eleştirel teori, Frankfurt Okulu ve edebiyat eleştirisi alanındaki yazılarıyla tanınmaktadır.

Metis Yayınları’nda bir edebiyat kuramları ve eleştirisi dizisi başlattı (Metis Eleştiri) ve yayın yönetmenliğini üstlendi. Virgül dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı.

Orhan Koçak’ın yayınlan kitapları şunlar:

İmgenin Halleri, Mithat Şen’in Resmine Doğru Üç Deneme (Metis Yayınları)

Kopuk Zincir (Metis Yayınları)

Modern Ve Ötesi; Elli Yılın Sanatına Kenar Notları, (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları)

Bahisleri Yükseltmek, “Turgut Uyar Şiirinde Kendini Yaratma Deneyimi” (Metis Yayınları)

KİMLER ÖDÜL ALDI?

Geçtiğimiz yıl Orhan Pamuk’a verilen ödülün sahipleri arasında Gülten Akın, Murathan Mungan ve Küçük İskender gibi isimler de bulunuyor.

2008: Gülten Akın, “Çağdaş Türk şiirinin günümüzde ulaştığı düzeyi yansıtma niteliği, şiire verdiği emek ve son yıllarda kendi şiirinde yarattığı yenilikler nedeniyle”

2009: İhsan Oktay Anar,”Edebiyatımıza kazandırdığı birbirinden önemli romanları, bu romanlarda ortaya koyduğu özgün üslubu nedeniyle”

2010: Nurdan Gürbilek, “Türkiye’de edebiyatın bütününe deneme penceresinden bakan, sorgulayıcı bakış açısı ve bu coğrafyanın belirleyici öğelerinden endişe konusuna getirdiği çok boyutlu açılım gerekçesiyle”

2011: Şavkar Altınel,”Kendine özgü şiiri ve düz yazısıyla edebiyatımıza önemli katkılarda bulunan Şavkar Altınel, edebiyat değerlerine sürekli bağlılığı ve farklı edebiyatlar arasında köprü oluşu nedeniyle”

2012: Murathan Mungan, “30 seneyi aşkın süredir tiyatro, şiir, öykü, roman ve deneme alanlarında gösterdiği yaratıcılık, yenilikçilik ve yetkinliği nedeniyle”

2013: Cemil Kavukçu, “Öykü türünde gösterdiği ısrarlı çalışma, öykücülüğümüze kazandırdığı yeni tipler ve anlatım yöntemleri, üretkenliği ve öykünün edebiyatın gündeminde kalması için gösterdiği kişisel ve yaratıcı çaba nedeniyle”

2014: Küçük İskender, “Türk şiirine getirdiği özgün soluk ve şiir dilinin geliştirilmesinin yanı sıra otuz yıl boyunca tavrındaki tutarlılık nedeniyle”

2015: Orhan Pamuk “Roman sanatına verdiği emek ve edebiyatımızın dünyaya açılmasındaki katkıları nedeniyle”

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.