Almanya Sözcüklerin Etkisi sloganıyla onur konuğu

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda Almanya Sözcüklerin Etkisi sloganıyla onur konuğu olacak. TÜYAP (Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş.) ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile 12-20 Kasım 2016 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi-Büyükçekmece’de düzenlenecek 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın hazırlık çalışmaları başladı.

“Fuar hazırlıkları ve Onur Konuğu Almanya” başlığıyla düzenlenen basın toplantısı İstanbul’da Divan Otel’de yapıldı.

Basın toplantısına Frankfurt Kitap Fuarı Uluslararası Projeler Direktörü Barbel Becker, İstanbul Goethe Enstitüsü Müdürü Dr. Reimar Volker, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu katıldı. TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu’nun rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı basın toplantısını Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Önder yönetti.

istanbul-kitap-fuari-02

Sözcüklerin Etkisi-Worte Bewegen sloganıyla fuara konuk olan Almanya, modern Almanca edebiyatından çocuk etkinliklerine geniş bir yelpazede hazırladığı program ile Türkiye’den kitapseverleri karşılayacak.

Onur Konuğu’nun Almanya olduğu İstanbul Kitap Fuarı’na Almanya’dan 30 yayınevi katılacak. Almanya’dan 13 ya da 15 konuk yazar sokurlarla sohbet etmek için gelecek.

Program kapsamında Emine Sevgi Özdamar, Wilhelm Schmid, Ilija Trojanow, Peter Schneider, Olga Grjasnowa, Judith Kuckart, Finn-Ole Heinrich, Jan von Holleben, Ute Wegmann, Matthias Göritz, Achim Wagner, Tobias Hülswit ve Canan Topçu kitap fuarında okurlarıyla buluşacak.

Onur Konuğu Almanya etkinlikleri kapsamında 14 Kasım Pazartesi günü Türkiye ve Almanya Yayıncılar buluşması gerçekleşirken, aynı gün Almanya’da Yayıncılık Trendleri, Çocuk Yayıncılığı ve Okuma’nın Geleceği ve Bağımsız Yayıncılık üzerine paneller gerçekleştirilecektir. Uluslararası Salon’da yer alan Almanya standı fuarın ilk dört günü 12-15 Kasım 2016 tarihleri arasında ziyaret edilebilirken okurlar, Almanca kitapları ise fuar süresince 2 nolu salonda yer alan Alman Kitabevi standında bulabilecekler.

Bu yıl 35. yaşını kutlayacak İstanbul Kitap Fuarı’na 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılırken fuar süresince söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleriyle birlikte 300 etkinlik gerçekleştirilecek.

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın “Onur Yazarı” Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, teması ise “Felsefe ve İnsan” olarak belirlendiği daha önce de açıklanmıştı.

En büyük işbirliği Almanya ile

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal yaptığı konuşmada Almanya ile olan tarihi ilişkileri hatırlatırken “Dünyanın en büyük üçüncü yayıncılık sektörüne sahip Almanya ile Türkiye yayıncıları büyük bir işbirliği içinde. Yayıncılık anlamında en büyük iş birliği yaptığımız ülke Almanya. 2008 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’nda onur konuğu Türkiye idi. Alman yayıncılık sektörü ile işbirliğimiz çeviri sayısını da arttırıyor” dedi.

Türkiye onbirinci sırada

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu Türkiye’nin dünya yayıncılık piyasasında onbirinci sırada olduğunu hatırlattı. Turşucu “Almanya ile olan çeviri eserler konsunda 250 eser verdik 210’u yayımlandı” dedi.

İstanbul Goethe Enstitüsü Müdürü Dr. Reimar Volker, 90’ı geçkin ülkede ofislerinin bulunduğunu kaydederek “İlk ofislerimizden birini Türkiye’de açmıştık. Bu Türkiye’ye nasıl önem verdiğimizin bir göstergesidir” dedi.

istanbul-kitap-fuari-04

İade-i ziyaret

Basın toplantısında en dikkat çeken ve gazetecilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan isim Frankfurt Kitap Fuarı Uluslararası Projeler Direktörü Barbel Becker oldu. Becker, Almanya’nın onur konukluğunu “iadei ziyaret” olarak değerlendirerek “2008 yılında Türkiye bizim onur konuğumuzdu. Şimdi biz buradayız. Frankfurt Kitap Fuarı’nın tarihinde en başarılı onur konuğu Türkiye olmuştu. Akın akın okurlar, yazar buluşmalarına gösterilen yoğun ilgi Almanya’nın her yerinden gerçekleşmişti. Şimdi biz İstanbul’da ‘Sözcüklerin Etkisi’ sloganıyla onur konuğuyuz. Kelimelerin önemi, gücü çok büyük. Sözcüklerin hürriyeti temel haktır. Sözcüklerin hürriyeti için savaşmaya değer” sözleriyle dikkat çekti.

Barbel Becker, 2008’de Aslı Erdoğan’ın da konuk yazarlar arasında olduğunu hatırlatarak “Şimdi tutuklu olmasından dolayı şok yaşadık. Türkiye’de 27 yayın evinin kapatılmasından da endişe duyuyoruz” dedi.

25 yıldır Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na katıldıklarını da hatırlatan Barbel Becker, Türkiye’de yayınlanmak üzere 242 eserin lisansını verdiklerini de sözlerine ekledi.

 

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.