Hulisi Kentmen ölüm yıldönümünde anılıyor

Türk sinemasının sevilen oyuncusu Hulusi Kentmen, 25’inci ölüm yıldönümünde yad ediliyor. Kentmen, 81 yaşında aramızdan ayrıldı.

Hulisi Kentmen ölüm yıldönümünde anılıyor

Hulusi Kentmen ölüm yıldönümünde anılıyor. Türk sinemasının sevilen ismi Hulusi Kentmen, 25’inci ölüm yıldönümünde sevenleri tarafından yad ediliyor. 

Türk sinemasının tatlı sert babacan zengin işadamı tiplemelerinin unutulmaz oyuncusu Hulusi Kentmen,  81 yaşında 20 Aralık 1993’te böbrek yetmezliği sonucu yaşamını yitirmişti. Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilen ünlü sanatçının Volkan Kentmen adında bir oğlu bulunuyor. 

Hulusi Kentmen 20 Ocak 1912 tarihinde Bulgaristan’ın Tırnova şehrinde doğdu. Ailesi ile birlikte daha sonra Türkiye’ye göç etti. 

Çocukluğunu İzmit Körfez’de yaşadı. Deniz Astsubay Okulu’nu bitirdi. Deniz Kuvvetleri’nde denizaltıcı astsubay olarak görev yaptı.

Askerlik görevini sürdürürken ilk kez vodvil türündeki “Hisse-i Şayia” oyunuyla sahneye adımını attı. 

1938 yılında Refika Hanım ile evlendi. Volkan isminde bir oğlu oldu. İki torun sahibi Hulusi Kentmen, emekliliğinin ardından sahnelere ve sinemaya ağırlık verdi. Halkevlerinde, Ses Tiyatrosu’nda ve Şehir Tiyatroları’nda oyunlarda rol aldı. 

Hulusi Kentmen ilk kez 1942’de kamera karşısına geçti. İhsan İpekçi’nin senaryosunu yazdığı “Senede Bir Gün” filmiyle Yeşilçam filmlerindeki yükselişi başladı. 

1948’de “İstiklal Madalyası”, 1949’da “Şehitler Kalesi”, 1950’de “Estergon Kalesi” ve “Züfikar’ın Gölgesinde”, 1951’de “Barbaros Hayrettin Paşa” filmleri ile Türk sinemasındaki yerini pekiştirdi. 

Kentmen, kötü adam rollerinde oynamadı. Bir röportajında, hem komediye hem drama uyum sağlayabildiğini belirterek, kötü adam oynamak için tipinin uygun olmadığını söyledi. 

Pala bıyıklı, tatlı sert ve babacan yapısı ile sinema seyircisinin gönlünde taht kurdu. Hulusi Kentmen, 1978’de “Yorgun Savaşçı” ve 1985’te “Acımak” dizilerinde de rol alarak televizyonda kendisini gösterdi. 

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.