Namık Kemal’in Hürriyet gazetesi kitap oldu
Avrupa’da Sürgün yıllarında Namık Kemal ve Ziya Paşa’nın birlikte çıkardıkları Hürriyet gazetesi Türkiye’de ilk kez VakıfBank Kültür Yayınları tarafından yayımlanıyor. Gazetenin 100 sayısı iki cilt kitap olarak okura sunuluyor.
Namık Kemal’in Hürriyet gazetesi kitap oldu. Avrupa’da Sürgün yıllarında Namık Kemal ve Ziya Paşa’nın birlikte çıkardıkları Hürriyet gazetesi Türkiye’de ilk kez VakıfBank Kültür Yayınları tarafından yayımlanıyor. Gazetenin 100 sayısı iki cilt kitap olarak okura sunuluyor.
“Sürgünde Muhalefet: Namık Kemal’in Hürriyet Gazetesi” adıyla basılan kitap, Hürriyet gazetelerinden oluşuyor. İki cilt halinde basılan kitap, 150 yıl önce Namık Kelam ve Ziya Paşa’nın bir anlamda Türkiye’nin modernleşme tarihine düştükleri notları günümüze taşıyor.
Namık Kemal’in Hürriyet gazetesi 1860’ların sonunda dönemin aydınlarını etkiliyordu. Bununla birlikte naif Anadolu insanının da fikirlerine yön veriyordu.
“Sürgünde Muhalefet: Namık Kemal’in Hürriyet Gazetesi” iki cilt halinde Namık Kemal’in Hürriyet gazetesinin 100 sayılık tüm koleksiyonunu içeriyor.
1860’ların ortalarından itibaren Yeni Osmanlılar hareketi etkin faaliyetlerde bulundu. Yeni Osmanlılar hareketinin içinde Namık Kemal, Ziya Paşa, Ali Suavi ve Şinasi gibi fikir adamları yer aldı. Hareket, Tanzimat reformları yeterli bulmuyordu. Demokratik açılımlar isteniyor, modernleşmenin önemine dikkat çekiliyordu.
Yeni Osmanlı hareketi içinde yer alanlar yüzlerini her ne kadar Batı’ya dönseler de Batı’yı asla ve asla olduğu gibi kabul etmiyorlardı. İslami düşünce olmaksızın modernleşme anlayışını red ediyorlardı.
VakıfBank Kültür Yayınları’nın (VBKY) “Sürgünde Muhalefet: Namık Kemal’in Hürriyet Gazetesi” iki cilt halinde okurla buluşuyor. İki ciltlik kitapta Yeni Osmanlılar’ın görüşlerinin detaylıca aktarıldığı Hürriyet gazetenin 100 sayısı yer alıyor.
Hürriyet önce 4 sayfaydı sonra 8 oldu
Namık Kemal ve Ziya Paşa’nın birlikte çıkardıkları Hürriyet gazetesi önce Londra, ardından da Cenevre’de basıldı. 100 sayıya kadar ulaştı. 1868 ve 1869 yıllarında gazetenin editörlüğünü Namık Kemal yaptı.
64. sayıdan gazetenin editörlüğünü Ziya Paşa üstlendi. Gazetede, Avrupa’dan Anadolu’ya yayılan sosyo-politik düşünceleri sayfalarına taşıdı.
Yeni Osmanlıların hayallerindeki rejim ve yönetim, fikirlerini oluşturdukları kaynaklar gazetenin sayfalarında enine boyuna anlatıldı.
Dönemin aydınları da Anadolu insanı da Yeni Osmanlılar’ın tespitlerini önemsiyor ve anlatılanlara kulak veriyordu.
VBKY’nin iki cilt halinde yayımladığı kitaplarda, Yeni Osmanlıların fikirleri orijinal gazete sayfalarıyla birlikte okura ulaşıyor.
Akademisyen Alp Eren Topal, çalışmayı yayına hazırladı.
Gazete haftalık olarak yayımlanıyordu. Hürriyet’in ilk beş sayısı Reşad Bey’in imzasıyla çıktı. 6. sayıdan sonra Reşad Bey’in Paris’e gitmesiyle editörlük görevi Namık Kemal tarafından yürütüldü.
Hürriyet, 11. sayıya kadar dört sayfa yayımlandı. İstanbul’daki taraftarların maddi ve manevi desteği ile sayfa sayısı 8’e çıktı. Hürriyet gazetesi, İstanbul’a kapalı zarflar içerisinde getirildi.
Yeni Osmanlılar, Tanzimat Fermanı’nın uygulamalarının tam anlamıyla yerine getirilmesini istiyorlardı.
Onları önceki nesilden ayıran ise İslam’ı referans almalarıydı. Bu referansı da farklı bir siyasi rejim talebiyle ortaya koyuyorlardı.
Gazetede Namık Kemal ve Ali Suavi dört halife dönemini olağanüstü bir demokrasi anlayışı olarak kaleme alıyorlardı.
“Sürgünde Muhalefet: Namık Kemal’in Hürriyet Gazetesi 1-2” özellikle edebiyat araştırmacılarına kaynak olarak sunuluyor.