Kuşlar Meclisi oyunu köy köy gezecek

12.05.2015
A+
A-

Feridüddin Attar’ın Mantıkut Tayr (Kuş Dili) eseri Kuşlar Meclisi adıyla kareografik bir oyun olarak sahneye konuluyor. Tasavvuf edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan, Feridüddin Attar’ın Mantıkut Tayr (Kuş Dili) eseri Koç Üniversitesi’nde sahnelenecek. “Kuşlar Meclisi” adıyla oyunlaştırılan eser “Sahnesizler” tiyatro grubu tarafından kareografik bir oyun olarak sahneye konuluyor.

Kuşlar Meclisi oyununun prömiyeri 13 Mayıs ve 14 Mayıs 2015’te 20:30’da Koç Üniversitesi Odeon Açık Hava Sahnesi’nde yapılacak.

Koç Üniversitesi’nde iki gösterim daha gerçekleştirdikten sonra Sahnesizler ücretsiz sergileyecekleri performanslarıyla çeşitli üniversitelerle beraber; parklar, tarihi mekânlar ve meydanlar gibi kamusal alanlar ve düzenli olarak tiyatro izleme olanağının olmadığı köy ve kasabalara giderek açık havada, klasik anlamda bir sahneye ihtiyaç duymadan her yerde insanlarla karşılaşmayı hedefliyor.

Sahnesizler’in amacı, bu sade ve masalsı anlatı ile mümkün olduğunca fazla insanla karşılaşarak tanıştığı her yeni insanı sürece katmak. Oyunun sahnesiz formu oyuncular ve izleyiciler arasındaki sınırları yok edeceğinden hayat ve oyunu iç içe geçirecek ve bu deneyime katılan herkes için bir paylaşım ortamı sağlayacak. Sahnesizler’in bu anlatısı, çağdaş bir masal gibi kulaktan kulağa yayılacak.

Masal formunda bir kendini arayış hikâyesi olan Kuşlar Meclisi oyununda anlatılanların kültürel olarak tanıdık olması ve dolayısıyla her bireye dokunabilecek imgeleri barındırması sayesinde oyun, gidilecek her mekânın dokusuna ve sağladığı imkânlara adapte olarak yeni bir form alacaktır.

Yönetmen: Çiğdem Selışık Onat

Koreograf: Bedirhan Dehmen

Hareket Eğitmeni: İlkay Türkoğlu

Prodüksiyon Koordinatörü: Şebnem Selışık Aksan

Müzik ve Ses Tasarımcısı: İbrahim Özmen

Işık Tasarımcısı: Cem Yılmazer

Dekor Tasarımcısı: Sıla Karakaya

Kostüm Tasarımcısı: İnci Kangal

Oyuncular:

Alkış Peker, Gökçen Gökçebağ, İlkay Türkoğlu, Ahmet Onat, Deniz Ekinci, Doğancan Heperler, Ece Zeynep Taşkın, Ege Hoşgüngör, Elçin Karataş, Gizem Selvi, Olga Özkaya, Serra Duran, Sonat Kaymaz

Çevirmenin Gözünden

KUŞLAR MECLİSİ/ KUŞ DİLİ/ EN-EL HAK

Tasavvuf edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan, 12. yüzyılın ünlü İranlı şairi Feridüddin Attar’ın Mantıkut Tayr (Kuş Dili) eserinden yola çıkan Kuşlar Meclisi (The Conference of the Birds) Peter Brook ve Jaen-Claude Carriere tarafından oyunlaştırılmıştır.

Attar, Mantıkut Tayr ile temsili olarak, Sufi metafiziğinin başlıca düşüncesi olan, vahdet-i vücut (varlık birliği) inancını anlatır. Hüthüt kılavuzluğunda kuşlar, kralları Simurg’u bulmak için Kaf Dağı’nın ardına doğru zorlu bir yolculuğa çıkarlar. Krallarını aramak demek, kendilerini aramak demektir aynı zamanda.

Attar’dan çok etkilenmiş olan Mevlana, Pers Mitolojisi kaynaklı azim, sabır ve irade sembolü olan Simurg için şöyle demiştir: Onu Hıristiyanların hacında bulmaya çalıştım ama orada değildi. Hintlilerin mabedine eski pagadolara gittim, hiçbirinde en ufak izine rastlayamadım. Dağları, vadileri gezdim, ne doruklarda ne de derinlerde bulabildim onu. Mekke’ye Kâbe’ye gittim orada da değildi. Alimlere, filozoflara sordum, idraklerinin ötesindeydi. Derken kalbimin içine baktım… Orada öylece durmaktaydı. O bulunabilecek başka hiç bir yerde değildi.

Notlar:

– Etkinliğe katılım ücretsizdir.

– Etkinlik için 13 ve 14 Mayıs tarihlerinde 19.30’da Hacıosman Metro Durağı’ndan servis kalkacaktır. Rumelifeneri’nden kalkış saati ise 22.30’dur.

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.