Mehtap Güngör EMDR terapi odasında yaşananları yazdı
EMDR yani ‘Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme’ etkili bir psikoterapi yaklaşımının / yönteminin adıdır. Türkiye’de EMDR yöntemini en etkin uygulayanlardan Klinik Psikolog Mehtap Güngör, terapi odasından notlarını, yaşanmışlıkları kitaplaştırdı. Dünyada EMDR terapi sürecini anlatan ilk kitap olan Ukde, raflarda yerini aldı.
EMDR Avrupa Akredite Terapisti Klinik Psikolog Mehtap Güngör’ün, uzun yıllardır terapi odasında biriktirdiklerinden süzerek yazdığı ‘’Ukde’’, raflardaki yerini aldı.
Terapi odasındaki müdahalelerini, seans seans, detaylı olarak anlatan Mehtap Güngör’ün kitabı, psikoloji çevrelerinde şimdiden geniş yankı oluşturdu.
Tüm dünyada, danışanların sorunlarına en etkin çözüm sunan EMDR Terapisinin Türkiye’deki önde gelen uygulayıcılarından olan Mehtap Güngör, üç danışanının gerçek öykülerini onlardan aldığı izinle yazdı. Danışanları öyle içten verdiler ki bu izni, kitaptaki isimlerini bile kendileri koydular.
Mehtap Güngör, üç danışanın ukdelerini kitaptaki üç öyküde anlattı. Kendi ukdesine ise ön sözde yer verdi. Babasını kaybetmeden önce, ona terapinin ne olduğunu bir türlü izah edememişti. Bu kitap geç de olsa bu amaca da hizmet etti…
Anlaşılır bir dilde yazıldı
Güngör, EMDR Terapisi sürecinin nasıl işlediğini bilimsel bir yaklaşımla ele aldı. Bunu yaparken sade, akıcı ve anlaşılır bir dil kullanan Mehtap Güngör, bir solukta okunabilen bir eser oluşturmayı başardı.
Sola Unitas Yayınevi’nden çıkan ‘’Ukde-Terapi Odasından Dökülenler’’, okurla buluşur buluşmaz yoğun ilgiyle karşılandı.
Hızla gelişen EMDR Terapisi’nin gerçek insan öyküleriyle harmanlanıp anlatıldığı ‘’Ukde’’, dünyada, alanındaki ilk eserler arasında yerini aldı.
EMDR’yi bulan Shapiro bu yıl hayatını kaybetti
Kitabın yazımı bitmek üzereyken, EMDR Terapisinin Kurucusu Francine Shapiro’nun hayata gözlerini yumduğu haberini alan Mehtap Güngör, kitapta ona da özel bir sayfa ayırdı.
‘’ EMDR Terapisinin Kurucusu Francine Shapiro’ya,
Alışılagelmiş terapi modellerinin dışına çıkıp kendi gözlemlerini bir terapi modeli haline getirebilecek cesaretin olduğu için,
Kendi denemelerinden çıkan sonuçları, bilimsel dünyada fark ettirecek ve bu konuda bilimsel araştırmalar yapılması gerektiğini anlatacak kararlılığın ve inancın olduğu için,
EMDR Terapisini, karşı gelenlere rağmen, tüm dünyaya anlatmak adına verdiğin o eşsiz mücadele için,
Tüm meslektaşlarım ve yarar gören tüm danışanlarım adına şükranlarımı iletirim.’’
Kitaptaki üç gerçek karakterden kesitler
Eren Bey’in panik ataklarının altından ne çıktı
Geçen görüşmemizde babanızı işinden eve dönerken bir trafik kazasında kaybettiğinizi söylediniz. Siz de ilk panik atağınızı bir akşam vakti, işinizden evinize dönerken geçirdiğinizi söylemiştiniz. Sizce bu bir tesadüf mü Eren Bey? diye soruyorum seansa giriş cümlelerinden sonra.
– Ne demek istediğinizi anlamadım, diyor şaşkınlıkla.
– Babanızın ölümüyle panik ataklarınız arasında bir ilişki kuramamıştınız görüşmelerimizin başında. Ancak babanızın kaza saatlerinde, babanız gibi siz de işten eve dönerken atak yaşıyorsunuz. Bu konuda ne düşündüğünüzü öğrenmek istedim.
– İlişkisi olabilir mi sizce?
Sessizlik…
– Enteresan, diyor dalgın dalgın… Diyelim ilişkisi var. Babam öleli 26 yıl oldu. Onun kaybı beni bu kadar etkilediyse, neden o günlerde değil de şimdi bu atakları yaşıyorum?
Ekim Hanım şiddetin izlerinden nasıl kurtuldu
– Böyle bir evde büyümüşken ben erkeklere nasıl güvenebilirim? İnsanlara nasıl güvenebilirim?
– O evde yaşananları yok saymanız mümkün olur mu, bilmiyorum. Ama isterseniz, tüm bu yaşananların sebep olduğu güvensizliği birlikte onarabiliriz.
– Bu nasıl olacak ki?
– Erkeklere, insanlara güveninizi kıran anılarla baş etmek için, EMDR ile çalışabiliriz. Siz bu anılara duyarsızlaştıkça, sizde sebep olduğu yaralar kapanmaya başlar.
– Nasıl yani?
Tuna Hanım’ın imdadına kim yetişti?
– Peki yetişkin haliniz, o çocuk halinize destek olabilir mi?
– Öyle bir şey mümkün mü?
– Mümkün tabii, diyorum. Bu, terapide kullandığımız tekniklerden biridir.
Gülümsüyor Tuna Hanım. Peki, diyor. Uzman sizsiniz.
Hastanedeki bekleme sahnesini, EMDR Modelinde, çift yönlü uyarımla çalışmaya başlıyoruz
– Hastane koridorundayım. Annemin uyanmasını bekliyorum. Genç bir kadın geliyor bana doğru. Güzel bir kadın… Yetişkin halim geliyor. Gülümsüyor bana. İçime az da olsa bir sıcaklık yayılıyor.
EMDR Nedir
EMDR (Eye Movement Desensitizationand Reprocessing) Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamına gelen etkili bir psikoterapi yaklaşımının/yönteminin adıdır.
İlk dönemlerinde, daha çok Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) için uygulanan bir terapi modeli olarak karşımıza çıkan EMDR, günümüzde bağımlılık davranışları, öfke, anksiyete, depresyon, kayıp ve keder, ağrıyı azaltma, benlik saygısını geliştirme, stres yönetimi ve performans geliştirme gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Doğal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaş, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra, başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan ve etkisi travmatik olan her tür yaşantı; günlük hayatta aile, okul, iş çevresinde yaşanan olumsuz olaylar, şiddete maruz kalma, aşağılanma, reddedilme, ihmal ve başarısızlık gibi deneyimler “işlenememiş” anılardır.
EMDR, bu tür anıların yeniden ele alınıp işlenmesini sağlayan bir terapi yöntemidir. Beynin zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlar. “Bir anının işlenmesi” kavramını biraz açacak olursak; anının travmatik özelliklerinin daha az rahatsız edici olarak hissedilmesi, anıda öğrendiğimiz yanlış yargıların doğru ve olumlu düşüncelerle değişmesidir. İşlemleme sonucunda, gündelik hayatta bizi olumsuz etkileyen ve sorun olarak karşımıza çıkan duygu, düşünce ve davranışlardan özgürleşiriz. Hatta farkında olmadan olumsuz etkilendiğimiz belli tutum, kişi, nesne gibi etkenler artık bizi etkilememeye başlayabilir.
EMDR terapisi, danışanın yaşadığı problemler ortadan kalkana kadar devam eden bir süreçtir. Sadece geçmiş anılarla değil, problemin bugünkü yansımaları (tetikleyiciler) ve gelecekteki olası senaryoları veya rahatsız edici durumu da göz önünde bulundurur. Dolayısıyla EMDR terapisinde sadece geçmiş değil, bugün ve gelecek de çalışılır. Bu sürecin sonunda, danışanı, geçmişin olumsuz etkisinden kurtararak bugününe ve geleceğine daha gerçekçi ve sağduyulu bakması amaçlanır.
Mehtap Güngör kimdir
Mehtap Güngör, Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden 2000 yılında mezun oldu. Mezuniyet sonrasında 5 yıl boyunca çeşitli eğitim kurumlarında gençlere ergenlik, performans ve sınav kaygısı, motivasyon ve ders çalışma alışkanlıkları konularında danışmanlık yaptı. Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programını ‘’Obsesif Kompulsif Bozuklukta Bilişsel Çarpıtmalar ile Semptomlar Arasındaki İlişki’’ konulu projesiyle bitirdi. Güngör, Okan Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’ndeki çalışmalarının ardından Türk Kızılayı Altıntepe Tıp Merkezi’nde klinik psikolog olarak görev yaptı. Çalışmalarında, Bilişsel Davranışçı Terapi, Gestalt Terapi, EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma) tekniklerini kullanmakta olan Mehtap Güngör, 2015 yılında akreditasyon kriterlerini tamamlayarak EMDR Europe tarafından verilen ve uluslar arası geçerliği olan ‘EMDR Sertifikalı Terapist’ unvanını aldı.
Mehtap Güngör, kurucusu olduğu PsikoMola Bireysel ve Kurumsal İletişim Merkezi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.
İletişim: Psikomola – Bağdat Caddesi No:392 D:12 Şaşkınbakkal – Kadıköy
0216 467 76 86 / 0543 422 76 86