Mo Yan ve Orhan Pamuk Buluşması
Çin’in 2012’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan yazarı Mo Yan, Türkiye’ye geldi. İstanbul’u gezdi. Mo Yan ve Orhan Pamuk da bir araya geldi. Konuk yazar, Orhan Pamuk’un evinde ağırlandı. Sonra da Çankaya Köşkü’nde kabul edildi.
Mo Yan “2013 Çin’de Türkiye Kültür Yılı” etkinlikleri çerçevesinde ülkemize davet edildi. Etkinlikler çerçevesinde 100 Çinli entelektüel Türkiye’de ağırlanıyor.
Asıl adı Guan Moye ancak O 1984 bu yana Mo Yan adını kullanıyor. Mo Yan, Çince’de “Sakın Konuşma” anlamına geliyor. Ülkemizde birkaç yıl önce ilk kez Kızıl Darı Tarlaları adlı romanı ile tanıştık. Romandaki olaylar Mo Nehri çevresinde geçiyor. Yazar, kişisel tarihinde hayli önemli yere sahip olan nehrin adını artık kendi adı olarak kullanıyor.
Mo Yan önce İstanbul’u ziyaret etti. Tarihi ve turistik gezisinin yanı sıra Orhan Pamuk’un da konuğu oldu.
Mo Yan, hemen hemen her turist gibi İstanbul’da ilk olarak Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camisi’ni ve Yerebatan Sarnıcı’nı gezdi. Boğaz’ın tadını çıkardı.
Mo Yan, Türk mutfağına da hayran kaldı. İstanbul turunun ilk gününde ‘metrelik Adana kebabı’ yedi, baklavadan tattı ve Türk kahvesi içti.
Orhan Pamuk 2006’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştı. Mo Yan ise 2012’de… Orhan Pamuk, Mo Yan’ı Cihangir’deki evinde ağırladı. Mo Yan ve Orhan Pamuk daha önce 2008’de Pekin’de bir araya gelmişlerdi. Mo Yan, Türkçeye çevrilen Kızıl Darı Tarlaları kitabını imzalayıp Pamuk’a verdi.
Karşılıklı tebrikleşmeler olurken Orhan Pamuk, Nobel ödülünü Asyalı bir yazarın almasından duyduğu mutluluğunu ifade etti.
Pamuk’un çalışma ortamından çok etkilendiğini belirten Mo, Türkiye’nin en çok çeşitliliğine hayran kaldığını söyledi. Türkiye izlenimlerini paylaşan Mo, Türkiye’nin düşündüğünden çok daha fazla gelişmiş olduğunu dile getirdi. Çinli yazar, şu an Nobel’den sonra ilk kitabını yazmakta olduğunu ifade ederek, en çok endişe duyduğu şeyin, yeni kitabının okuyucular tarafından eskiye oranla beğenilmemesi olduğunu ifade etti.
Mo Yan, iyi ya da kötünün yazar tarafından değil, olayları okuyucuya olduğu gibi aktarılıp, bunun okuyucular tarafından belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Pamuk’un, Nobel aldıktan sonra hayatındaki ne gibi değişiklikler olduğu yönündeki sorusuna da Mo Yan, Nobel’den sonra daha çok kişi tarafından tanındığını ve kendisini arayanların sayısının da arttığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk yazarı Çankaya Köşkü’nde kabul etti.