Paris’teki Festivalde Türk Tiyatrosu
Paris’teki dünyanın en gözde tiyatro gösterilerinin yapıldığı festivalde Türk tiyatrosu da sahne alacak. Fransa’nın önemli sanat kurumlarından Théâtre de la Ville tarafından 10-28 Haziran 2015 tarihleri arasında düzenlenecek Chantiers d’Europe festivalinde bu yıl İstanbul Tiyatro Festivali’nin desteğiyle Türkiye’den ‘İstenmeyen’, ‘Aalst’ ve ‘Büyülü Ağaç’ gösterileri sahnelenecek.
İstanbul Tiyatro Festivali, Fransa’nın önemli sanat kurumlarından biri olan Théâtre de la Ville tarafından düzenlenen Chantiers d’Europe festivalinin destekçilerinden biri oldu.10-28 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Chantiers d’Europe festivalinde bu yıl İstanbul Tiyatro Festivali’nin desteğiyle Türkiye’den İstenmeyen, Aalst ve Büyülü Ağaç adlı gösteriler sahnelenecek.
Yeni sanatçıların keşfedilmesini amaçlayan Chantiers d’Europe festivali, Théâtre de la Ville tarafından Paris’te düzenleniyor. Her yıl yeni bir ülkeyi programına katan festivalde bu sene İstanbul Tiyatro Festivali’nin desteğiyle Türkiye’den de gösteriler yer alıyor. Chantiers d’Europe festivaline prömiyerini 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapan Ceren Ercan’ın yönettiği İstenmeyen (27 Haziran), 2014 yılında prömiyerini Salon İKSV’de yapan Polonya-Türkiye ortak yapımı Aalst (13-14 Haziran) ile çocuk ve gençlik oyunları bölümünde de Cengiz Özek’in Büyülü Ağaç (20-21 Haziran) gösterileri sahne alacak.
Chantiers d’Europe, 10-28 Haziran 2015 tarihleri arasında Paris’te birçok farklı mekânda gerçekleştirilecek. Festivalde Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Polonya, Portekiz ve Yunanistan’dan müzik, dans, tiyatro ve performans alanında çeşitli yapımlar da yer alacak. Festival programıyla ilgili detaylı bilgiye www.theatredelaville-paris.com adresinden ulaşılabilir.
Chantiers d’Europe festivali hakkında
Chantiers d’Europe festivali Fransa’nın önemli sanat kurumlarından biri olan Théâtre de la Ville tarafından 2010 yılından bu yana Paris’te düzenleniyor. Fransa’dan ve her yıl konuk ettiği ülkelerden gelen yeni sanatçıların keşfedilmesini ve seyirciyle buluşmasını hedefleyen Chantiers d’Europe, Paris’in birçok noktasına yayılan farklı mekânlarda gerçekleştiriliyor.
Tiyatro, dans ve konserler gibi etkinliklerin yanı sıra performanslar, atölyeler, konferanslar ve okumaların yer aldığı festivalde bu yıl çocuk ve gençlere yönelik etkinlikler de düzenlenecek. Chantiers d’Europe 2015 programı, kültür ve sanatın rolü ile Avrupa’nın geçmişini anlamaya, tartışmaya, bugününü analiz etmeye ve geleceğini kurmaya yönelik konulara odaklanıyor.
Aalst
13 Haziran 21.00
14 Haziran 17.30
Théâtre de la Cité internationale
1999’da Belçika’nın Aalst şehrinde bir cinayet gerçekleşiyor, Cathy ve Michael Delaney çifti iki çocuğunu öldürüyor. Oyun, çifti bu korkunç suça iten nedenleri araştırıyor. Biçim olarak adli bir soruşturmanın üzerinde temellenirken, kimliği belirsiz bir “ses” sürekli soru soruyor. Farklı sosyal meselelere dikkat çekerken, sahne ile izleyici arasındaki ilişkiyi de sorguluyor. Gerçek bir hikâyeye dayanan bir psikolojik gerilim Aalst’ın prömiyeri, Türkiye ve Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yılı kapsamında Salon İKSV’de gerçekleştirildi.
Yönetmen: Radek Rychcik
Yazan: Pol Heyvaert
Set ve kostüm tasarımcısı: Anna Maria Karczmarska
Müzik ve görseller: Michał Lis, Piotr Lis
Tasarımcı asistanı: Heqi Tong
Büyülü Ağaç
20 Haziran 15.00, 17.00
21 Haziran 15.00
Théâtre Paris-Villette
18. ve 19. yüzyıl oyunlarından yola çıkarak hazırlanmış dinamik bir oyun Büyülü Ağaç. Klasik bir Karagöz oyununda görebileceğimiz her ayrıntıyı bulabildiğimiz bu oyun özellikle Karagöz oyunlarının Şamanizm etkisi altındaki özelliklerini epik bir yorumla bir araya getiren bu gösteri hareket ağırlıklı olarak planlandı. Yani söz en az seviyede kullanılıyor. Karagöz’ün otantik çalgıları ‘nareke’ ve ‘def’, oyunun örgüsü içinde dramatik gerilimi sağlamak üzere etkin bir biçimde yer alıyor. Ayrıca oyunun çevre kirliliğini konu alan iskeleti, günümüz dünya sorunlarına değinmesinden dolayı, seyirci ile kurduğu sessiz iletişimindeki başarı oyunun dünya sahnelerinde sık sık yer almasına olanak sağlıyor. 10 yıldır sahnelenen ‘Büyülü Ağaç’ bugüne kadar 500’den fazla gösteri yaptı.
İstenmeyen
27 Haziran 20.30
Nouveau Théâtre de Montreuil – CDN
Kahire’de yaşayan Mısırlı bir pilot ve İstanbul’da Batılı referanslarla yetişmiş genç bir Türk kadını, tarihle taşınmış önyargıların ve değişen politik koşulların içinde aşkı sürdürmenin yollarını arıyorlar. Prömiyerini 19. İstanbul Tiyatro Festivalinde yapan oyun, çiftin bebeklerini ve kendi hayatlarını korumak için, Kahire’den İstanbul’a gelerek, genç kadının ailesinin evinde geçici bir süre için kaldıkları 2013 yazında geçiyor. Kültürler arası oluşan önyargılar, aşk yoluyla bir uyuma dönüştürülmüşken genç kadının uzun süre önce evi terk eden erkek kardeşinin dönüşüyle durumun dengesi değişiyor. Genç kadının kültürel uyumlanma çabası, iki erkek arasında kalacağı bir kimlik sorgulamasına dönüşüyor.
Yazan: Ceren Ercan, Gülce Uğurlu
Yöneten: Ceren Ercan
Dramaturji: Öznur Derin Onur
Koreografi: Aslı Bostancı