Türkiye gündeminin kitabı No Hayır’ın Öyküsü

Anayasa referandum sürecinde ‘hayır’ kampanyası dikkat çekiyor. Şili’de bir dönem yürüttüğü ‘No’ kampanyası ile beklenmeyen bir sonucu elde eden reklamcı Eugenio Garcia Ferrada, Türkiye’ye geldi. Reklamcıdan esinlenen NO adlı film hala hafızalarda. Şimdi o filmde anlatılmayanları ele alan bir de kitap çıktı.

Türkiye gündeminin kitabı No Hayır’ın Öyküsü raflarda yerini alıyor. Karakarga Yayınları’ndan çıkan kitabın yazarı Başak Tan.

16 Nisan’da yapılacak Anayasa referandum oylaması öncesinde siyasal propaganda faaliyetleri hız kazanmaşa başladı. Evet diyenler ve Hayır diyenler televizyonlarda, meydanlarda seçmenin tercihini etkilemeye çalışıyor. Ana muhalefet partisi CHP’nin Gençlik Kolları, yürüttükleri ‘hayır’ kampanyası için, “No” filmine ilham kaynağı olan reklamcı Eugenio Garcia Ferrada’yı Türkiye’ye davet etti. 1988 yılında Şili’de diktatör Pinochet’nin devrildiği referandum sürecini anlatan “No” adlı filme Ferrada ilham kaynağı oldu. Film, muhaliflerin yürüttüğü “Hayır” kampanyasını ele aldı.

Türkiye’nin gündeminde Anayasa referandumu var. Reklamcı Eugenio Garcia Ferrada ile birlikte ‘Şili’ siyasetin de gündemine ayrıca taşındı. Başbakan Binali Yıldırım, CHP’nin Şilili reklamcısından belli ki rahatsızdı ve “Şili’ye gideceğinize Şile’ye gitsediniz” diyerek ironik bir gönderme yaptı.

Şili’deki ‘No’ kampanyasının Türkiye’deki yansıması şu sıralar gündemdeyken Karakarga Yayınları, Başak Tan’ın Şili’deki ‘hayır’ kampanyasını ele alan kitabını yayımladı. 1988’e döndüğümüzde Şili’deki askeri darbe sonrası, referandumda diktatör Pinochet’nin çıkacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak bir televizyon kampanyası her şeyi değiştirir. Kitap, Şili’deki kampanya sürecini anlatan “No” filminde anlatılmayanları ele alıyor.  Hikayenin öncesini ve sonrasını anlatıyor, dünyadan diğer itiraz örneklerine ve yakın siyasi tarihimize incelikli bir bakış atıyor.

Arka kapaktan:

On beş dakikada her şey değişebilir; sokaklardaki hava, sandıktan gelen koku, rüzgârın yönü, komşuların yüzü, makamlar ve yasalar, özgürlükler ve yasaklar…

On beş dakikada durgun denizin dibindeki kırıklar gemileri yutabilir, yıkık kentlerden yeni kentler doğabilir, satranç tahtası yuvarlanabilir ve bütün hamleler unutulabilir.

Değişim on beş dakikanın çok öncesinden geliyordur ve sonrasında çok daha uzun bir yolculuğa devam edecektir. Sabitleyemeyeceğimiz mizacıyla değişim, artık birlikte yaşamayı öğrenmemiz gereken şeydir.

Birbirinden değişik organların ve uzuvların varlığına değil, onların sakat bırakılmasına “Hayır” demeyi gerektirir.

 

 

Editör: Pelin Çite

 

 

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.