Türkiye Polisiye Yazarları Birliği kuruldu

19.07.2017
A+
A-

Polisiye dalı Türkiye’de son yıllarda dikkat çekici bir ivmeyle yola alıyor. Polisiye dalında çıkan kitaplar, dergiler ve diziler dikkat çekiyor. Polisiye alanında üretenlerin bir araya geldiği Türkiye Polisiye Yazarları Birliği kuruldu.

Polisiye alanında yazanları çatısı altında toplamayı amaçlayan Türkiye Polisiye Yazarları Birliği kuruldu. Birlik, kuruluş amacını sosyal medya hesapları üzerinden açıkladı: “Polisiye yazarlarının tek çatı altında toplanmasını sağlamak, polisiye yazarları arasında iletişim kurulmasına ve polisiye alanında nitelikli eserlerin üretilmesi için paylaşımlarda bulunulması için zemin oluşturmak, ülkemiz polisiye yazarlarının ve edebiyatının ülkede ve dünyada tanınmasını sağlayacak projeleri hazırlamak, uygulamak ve uygulama için gerekli girişimlerde bulunmak, polisiye edebiyatın geliştirilmesi ve devam etmesi üzerine her türlü faaliyetler yürütmek, polisiye edebiyatımızın geniş okur kitlelerine ulaşmasını sağlamak.”

Türkiye Polisiye Yazarları Birliği’ni temsilen Cumhuriyet gazetesine konuşan Algan Sezgintüredi, polisiye yazarlarını bir çatı altında toplama fikrinin şöyle oluştuğunu anlatıyor: “Geçen aralık ayında ikincisi düzenlenen Kara Hafta Festivali’nde, katılımcı yazarların sohbetleri sırasında, polisiye edebiyatımızın sorunları tartışılırken hemen herkesin böyle bir çabayı hayal ettiğinin anlaşılmasıyla ortaya çıktı. İhtiyaç açıktı: ülkemizde, dünyadaki benzerlerinden her açıdan farksız, üst düzeyde yazılan ve esasen geçmişi 1880’lere dayandığı halde okura hak ettiğince ulaşamayan polisiyemizin bir hamle yapması gerekiyordu. İlk adımın böyle bir birlik kurmak olacağına karar verdik ve bulabildiğimiz tüm polisiye yazarlarına ulaşmaya çalıştık.”

Ülkemizde sadece roman değil, hikâyeden senaryoya pek çok alanda polisiye üretimde bulunan çok sayıda yazar olduğunu vurgulayan Sezgintüredi, şu anda 30 yazarın birliğe üye olduğunu söylüyor. Sezgintüredi, Türkiye’deki polisiyeye ilginin olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirtiyor: “Bu durum, ülkemizde okuma oranlarının ve tercihlerinin eleştirilebilecek seviyesinin yanı sıra, polisiye edebiyatın maalesef 60’lı yıllardan itibaren üzerine yapışıp kalmış ve son derece yanlış ‘hafif’, ‘vakit geçirmelik’, ‘çerezlik’ edebiyat algısından kaynaklanıyor. Oysa dünyada en fazla tüketilen tür ve gayet ciddiye alınıyor.” Türkiye’nin polisiye yazarlarını sosyal etkinliklerde, yazı atölyelerinde, festivallerde ve edebiyat günlerinde okurlarla bir araya getirmek için çalışmalar yapacak olan birlik, yayınlanmış en az bir polisiye eseri bulunan tüm yazarlara açık.

Birliğe üye olan yazarlar

Ercan Akbay, Oğuzhan Aslan, Nuray Atacık, Doruk Ateş, Taner Ay, Esmahan Aykol, Gülce Başer, Ali Bayram, Alper Canıgüz, Cenk Çalışır, Çağan Dikenelli, Suat Duman, Günay Gafur, Necati Göksel, Alper Kaya, Sibel Köklü, Sevin Okyay, Hesna Onbaşı, Celil Oker, Yaprak Öz, Banu Öztürk, Ayşe Erbulak Özgürdal, Ulaş Özkan, Verda Pars, Aslı Perker, Emrah Poyraz, Elçin Poyrazlar, Tuğba Sarıünal, Ender Sevinç, Barış Soydan, Gencoy Sümer, Seval Şahin, Piraye Şengel, Derviş Şentekin, Armağan Tunaboylu, Gökçe İspi Turan, Algan Sezgintüredi, Esra Türkekul, Ceyhan Usanmaz, Ahmet Ümit, Zeynep Ünal, Suphi Varım, Çağatay Yaşmut.

Editör: Serdar Tunatürk

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.