Yahya Kemal Beyatlı tiyatro sahnesinde

01.12.2018
A+
A-

Türk şiirinin ustalarından Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatı Kendi Gök Kubbemiz adlı oyunla tiyatroya taşındı. Oyun İstanbul Şehir Tiyatroları’nın 2018-2019 sezonunda sergilenecek.

Yahya Kemal Beyatlı tiyatro sahnesinde “Kendi Gök Kubbemiz” adlı oyunla seyirciyle buluşuyor. Kendi Gök Kubbemiz, İstanbul Devlet Tiyatrosu‘nun 2018-2019 tiyatro sezonu yeni oyunlarından biri. 

Oyunda Yahya Kemal’in şiire bakışı, estetik duruşu, hayatla olan ilişkisi, tarihsel kimliği, kişiliği, aşkları sahneleniyor. Yahya Kemal’in yazıp da paylaşmadığı şiirleri sahnede dekor olarak kullanılıyor. Tek perdelik oyunun dekoru ve kostüm tasarımı Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımı Önder Arık tarafından hazırladı. Oyunun müzikleri ise Timur Selçuk’a ait. 

Oyununun galası 29  Kasım 2018 Perşembe günü Üsküdar Stüdyo Sahnesinde yapıldı. Sönmez Atasoy tarafından kaleme alınan oyun adından da anlaşıldığı gibi şairin “Kendi Gök Kubbemiz” adlı şiirinden yola çıkılarak sahneye konuldu. 

Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatı sahnede

Oyunun yönetmeni ve Yahya Kemal’i canlandıran ise Okday Korunan. Oyunda Beyatlı’nın tüm hayatını ele aldıklarını belirten Okday Korunan, “Yahya Kemal’in ömrünün bir gecenin içinde aklından bir film şeridi gibi geçişini anlatan bir oyun aslında.” dedi.

Okday Korunan oyunla ilgili şöyle konuştu: “Yahya Kemal’in 31 Ekim Cerrahpaşa Hastanesi’ndeki son gecesini, Türk edebiyatına ışık tutan, yön çizen bakışını anlatıyoruz oyunda. Bu anlamda çok kıymetli bir oyun. Çünkü Yahya Kemal, divan edebiyatının yirminci yüzyıla akan damarın temel taşı. Birinci Yenicileri destekleyerek gençlere verdiği ilham ve heyecan yanında, geçmişten gelen o güçlü Türk şiirinin de damarını koruyup, geçmişle geleceği birbirine bağlayan bir köprüdür. Aynı zamanda bir filozof ve bir bilgedir.”

Korunan, oyunun sahne tasarımına da değinerek, şunları kaydetti:

“Oyunda kapalı bir kutu ve sayfalarca yazı göreceksiniz. Unutmayalım ki ‘mısra şairin haysiyetidir’ Yahya Kemal, tek bir mısrayı yazabilmek için kuyumcu terazisiyle tartıp, kimseye göstermemek için de kitap dahi bastırmamış. Biz de Yahya Kemal’in yazıp da paylaşmadığı şiirlerini dekor olarak burada paylaştık. Sahne arkasındaki kapı, onun dünyasına açılan bir kapıdır. Sahne de tamamıyla onun dünyasıdır ve oyun arafta geçer.” 

Pelin Çite
Pelin Çite
İki yumurta kıramayıp koltuğunun altında 5 kitap taşırken, otobüste ayakta okuyanlardan. Hızlı okuma ve hızlı yazma kurslarını ortaokulda tamamlamış. ABD’de sinema eğitimi aldı. Eski film koleksiyonu yapmayı seviyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.